Οι αρχές του Νεπάλ αναγκάζουν τους ορειβάτες του Everest να περισυλλέγουν τα σκουπίδια τους

Ένας Νεπαλέζος Sherpa περισυλλέγει σκουπίδια, που άφησαν ορειβάτες, σε υψόμετρο 8.000 μ., κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας καθαρισμού του Everest

Οι ορειβάτες που θα ανεβαίνουν στο Everest θα πρέπει να φέρουν πίσω 8 κιλά σκουπιδιών με βάση τους νέους κανόνες που αποσκοπούν στον καθαρισμό της υψηλότερης κορυφής του κόσμου.

Ο υπουργός τουρισμού του Νεπάλ Madhusudan Burlakoti δήλωσε ότι το νέο αυτό μέτρο (ένα από τα πολλά νέα μέτρα που αφορούν την ορειβασία στα Ιμαλάια) θα ισχύει για τους ορειβάτες που θα ανεβαίνουν από την κατασκήνωση βάσης του Everest και πάνω, ενώ η ισχύς του θα είναι από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος της ορειβατικής σεζόν.

Ο υπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να καθαρίσει το Everest, έχει αποφασίσει κάθε μέλος μιας αποστολής να φέρνει υποχρεωτικά μαζί του τουλάχιστον 8 κιλά σκουπίδια, εκτός από τα δικά του. Οι αρχές θα αναλαμβάνουν νομική δράση εναντίον ορειβατών που δε θα συμμορφώνονται με το νέο κανονισμό, αν και δεν διασαφηνίστηκε εάν αυτό θα συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο ή κάποια άλλη ποινή».

Δεκαετίες αναβάσεων στην κορυφή του Everest έχουν συσσωρεύσει πληθώρα σκουπιδιών, συμπεριλαμβανομένων φιαλών οξυγόνου, ανθρώπινων αποβλήτων, ακόμα και σωρούς άτυχων ορειβατών, οι οποίες δεν αποσυντίθενται σε συνθήκες ακραίου ψύχους.

Οι αποστολές θα παραδίδουν τα σκουπίδια τους σε ένα γραφείο που θα συσταθεί τον επόμενο μήνα στην κατασκήνωση βάσης. Το γραφείο αυτό θα προσφέρει, επίσης, υπηρεσίες ιατρικής βοήθειας, καθώς και θα επιλύει διάφορες συγκρούσεις, μετά από μια φιλονικία που έλαβε χώρα πέρυσι μεταξύ Ευρωπαίων ορειβατών και τοπικών οδηγών.

Μέχρι σήμερα οι διάφορες αποστολές που πήγαιναν στο Everest, κατάθεταν ως εγγύηση το ποσό των $4.000, το οποίο τους επιστρεφόταν αν είχαν φέρει πίσω μαζί τους οτιδήποτε είχαν ανεβάσει στο βουνό. Η επιβολή αυτού του μέτρου, όμως, υπήρξε προβληματική.

«Οι προηγούμενες προσπάθειές μας δεν ήταν αποτελεσματικές. Αυτή τη φορά, αν οι ορειβάτες δεν φέρουν πίσω τα σκουπίδια, η πολιτεία θα κινηθεί νομικά εναντίον τους και θα τους τιμωρήσει», δήλωσε ο Burlakoti.

Κινέζοι ακτιβιστές με 400 σακούλες με απορρίματα που συγκέντρωσαν στο Everest

Το περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Νεπάλ μείωσε τα τέλη ανάβασης στο Everest και σε άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ορειβάτες, πυροδοτώντας ανησυχίες για αύξηση της κυκλοφορίας και κατά συνέπεια και των σκουπιδιών στα βουνά.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας στο βουνό, το νέο γραφείο που θα συσταθεί στην κατασκήνωση βάσης θα στελεχωθεί και από στρατιώτες και αστυνομικούς, έτσι ώστε οι ορειβάτες θα μπορούν να απευθύνονται σ’ αυτούς σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Περιβαλλοντικοί και ορειβατικοί σύλλογοι έχουν από καιρό προσπαθήσει να εστιάσουν την προσοχή στο πρόβλημα των αποβλήτων, ενώ έχουν οργανωθεί και εκστρατείες περισυλλογής σκουπιδιών.

Κενές φιάλες οξυγόνου και γκαζιού μαγειρέματος, σχοινιά, τέντες, γυαλιά, κουτιά μπύρας, διάφορα πλαστικά, ακόμα και τα ερείπια ενός ελικοπτέρου αποτέλεσαν το αντικείμενο 75 έργων τέχνης που εκτέθηκαν σε μια έκθεση ζωγραφικής στο Kathmandu το 2012, αναδεικνύοντας, έτσι, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ορειβατικού τουρισμού.

Το Everest αποτελεί μια βασική πηγή εσόδων για αυτή τη φτωχή χώρα της Ασίας, με εκατοντάδες να ανεβαίνουν στο βουνό κάθε χρόνο κατά την περίοδο αιχμής της ορειβατικής σεζόν (Απρίλιος-Μάιος).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...