Ο καταρράκτης του Μπέλλες

Κρυμμένα μυστικά που η φύση απλόχερα φυλάει στα σπλάχνα της. Mαγευτικές τοποθεσίες ιδανικές για περιήγηση στους μυημένους, αλλά άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Εκεί ψηλά, ψηλά στα βόρεια σύνορά μας, σε μια περιοχή πλούσια από φυσικά τοπία και ιστορία – το Κιλκίς- υπάρχει μια τοποθεσία μυσταγωγική που καθηλώνει τον επισκέπτη με τα άφθονα νερά της και την πλούσια βλάστηση.

Κρυμμένος μέσα σ’ αυτό το μοναδικό πράσινο τοπίο ξεπροβάλλει ο καταρράκτης του Μπέλλες, του επιβλητικού αυτού μακρόσυρτου ορεινού όγκου που αποτελεί το φυσικό όριο με την Βουλγαρία και πιο δυτικά με την Π.Γ.Δ.Μ.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Μουριών

Η προσέγγιση στην περιοχή του καταρράκτη γίνεται από τις παρυφές του βουνού, από το γραφικό χωριό του Σιδηροδρομικού Σταθμού των Μουριών.

Ο Σταθμός Μουριών βρίσκεται στα βόρεια του νομού Κιλκίς και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 200 μέτρων στις δυτικές υπώρειες του Μπέλλες, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη.

Από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μουριών ακολουθούμε έναν ασφαλτόδρομο που φεύγει δεξιά από τον ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με κατεύθυνση Βόρεια, και οδηγεί μετά από 4,2 χλμ. στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου.

Στη συνέχεια, ακολουθούμε χωματόδρομο μέτριας (και σε κάποια σημεία κακής βατότητας). Η σήμανση είναι προβληματική.

Στον χάρτη που έχω ανεβάσει στο Wikiloc, μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε την διαδρομή συνολικού μήκους που ακολούθησα από τον Σταθμό Μουριών μέχρι το σημείο απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη του Μπέλλες.

Δεν γνωρίζω την σημερινή κατάσταση του χωματόδρομου. Η τελευταία φορά που επισκέφτηκα την περιοχή ήταν πριν πέντε χρόνια.

Από την δική μου εμπειρία, θεωρώ ότι ο πιο ασφαλής τρόπος προσέγγισης της περιοχής είναι με ένα όχημα τζιπ 4Χ4.

Δασικός χώρος αναψυχής στην αρχή του μονοπατιού

Η αρχή του πλακόστρωτου μονοπατιού

Το μονοπάτι του Μπέλλες, που οδηγεί στον εξαιρετικής ομορφιάς καταρράκτη του, έχει μήκος 720 μέτρα, και ξεκινάει από έναν ειδυλλιακό χώρο αναψυχής σε υψόμετρο 650 μέτρων, που δημιουργήθηκε με ξύλινες κατασκευές (κιόσκι, τραπεζοκαθίσματα, παγκάκια), εναρμονισμένες με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Ελάτε τώρα να το περπατήσουμε νοερά και να ανακαλύψουμε παρέα την κρυφή φυσική ομορφιά του.

Στα πρώτα 450 μέτρα το μονοπάτι είναι πλακόστρωτο, ενώ υπάρχουν παγκάκια και γεφυράκια ξύλινα.

Στη συνέχεια και μέχρι τη βάση του καταρράκτη το μονοπάτι είναι χωμάτινο και στενεύει. Είναι, όμως, ευδιάκριτο, βατό, και με ήπιες κλίσεις.

Πλησιάζοντας στον καταρράκτη

Ο καταρράκτης του Μπέλλες ύψους 18 μέτρων

Μετά από μια 20λεπτη απολαυστική πεζοπορία ανάμεσα στα αιωνόβια πλατάνια, δρύες, σφενδάμους, φράξους και οξυές, συντροφιά με το βουητό των ορμητικών νερών που κατηφορίζουν προς τον κάμπο των Μουριών, καταλήγουμε στη βάση του καταρράκτη σε υψόμετρο 740 μέτρων.

Όλο εκπλήξεις μου επιφυλάσσει τελικά αυτή η γωνιά της πατρίδας μας. Μετά τις ανάσες δροσιάς στους καταρράκτες και την σμαραγδένια λίμνη του Σκρα, σειρά έχει τώρα ο εντυπωσιακός καταρράκτης του Μπέλλες, ύψους 18 μέτρων, που με την αχαλίνωτη ορμή του σαγηνεύει τους τυχερούς επισκέπτες.

Χάρτης της διαδρομής

Πηγές
enjoykilkis.gr
eidisis.gr
ellinika-xwria.blogspot.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...