Ο μυθικός βραχόκοσμος της Ικαρίας

Την είπαν Μάκρη ή Δολίχη, επειδή είναι «μακρόστενη». Την ονόμασαν Ιχθυόεσσα, επειδή είχε πολλά ψάρια. Κατακυρώθηκε ως Ικαρία. Οι ντόπιοι δείχνουν κι έναν βράχο στη θάλασσα, όπου -κατά τους θρύλους- έπεσε ο μυθικός Ίκαρος.

Ικαρία. Ένα μαγευτικό και μυθικό νησί, με ομορφιά εκπληκτική που αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες της.

Μια ζωγραφία στον γαλάζιο καμβά του Αιγαίου, ικανή να σαγηνεύσει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη.

Ένα νησί με μακραίωνη ιστορία που διατηρεί μέχρι σήμερα τον πατροπαράδοτο χαρακτήρα του, έχοντας βαθιά ριζωμένα τα ήθη και τα έθιμα.

Περιπλέοντας στις ακτογραμμές της Ικαρίας, στις σκιές των τεράστιων βράχων που ανυψώνονται απότομα για να στηρίξουν στις πλάτες τους σαν γίγαντες τις κορυφές και το οροπέδιο του νησιού, μένεις άφωνος στο αντίκρισμα των ανάγλυφων σμιλευμένων από το κύμα της θάλασσας βράχων που αναδύονται σαν αγάλματα θεών και ημίθεων μέσα από τη θάλασσα!

Αυτοί οι γρανιτένιοι πανύψηλοι βράχοι παρατηρώντας τους μέσα από τη θάλασσα, φαντάζουν σαν τα ψηλά βουνά της Ηπείρου!

Περπατώντας στην κορυφογραμμή και τα οροπέδια της Ικαρίας, δέος κατακλύζει την ψυχή καθώς γίνεσαι κοινωνός του απόκοσμου μεγαλείου των βράχινων σχηματισμών, μια ενδιαφέρουσα γεωλογική παραξενιά της φύσης, που αιχμαλωτίζουν τη ματιά και τη σκέψη.

Σήμα κατατεθέν του νησιού τα πανηγύρια του, σύμβολα συλλογικότητας και πολιτισμού. Εκεί, το βιολί ηχεί και συ αφήνεσαι στην αγκαλιά του της Ικαριώτικου σκοπού.

Το δυνατό κόκκινο καριώτικο κρασί ρέει άφθονο στις φλέβες και η ατμόσφαιρα μεθυστική σε παρασύρει σε διονυσιακούς ρυθμούς που μόνο όσοι τους αφουγκράζονται μπορούν να νιώσουν και να εκστασιαστούν.

Κάπου εκεί ανάμεσα βρίσκεται κρυμμένο το μυστικό της μακροζωΐας.

Αυτή είναι η Ικαρία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...