Ο χειμώνας έρχεται (;)

Υπάρχει άραγε τρόπος να υπολογίσουμε το πότε επιτέλους θα έρθει ο χειμώνας στην Ελλάδα; Δε νομίζω.

Εδώ δεν μπορούν να υπολογίσουν πότε ακριβώς θα έρθει ο χειμώνας στο Westeros, τον φανταστικό κόσμο του Game of Thrones.

Πριν λίγες μέρες έπεσα πάνω σ΄ ένα άρθρο του ηλεκτρονικού ΒΗΜΑΤΟΣ, με τίτλο “Τόποι του χιονιού: Λευκή μαγεία”, όπου στην πρώτη του παράγραφο θεωρώ ότι περιγράφεται με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο η καταλυτική επίδραση των χιονοσκέπαστων κορυφών στην ψυχοσύνθεση των ορειβατών. Σας την μεταφέρω αυτούσια:

“Το χιόνι είναι το επισκεπτήριο του χειμώνα και τα βήματά μας πάνω στο λευκό πέπλο είναι το δικό μας επισκεπτήριο στην επικράτεια του χειμώνα. Ο παλαιός περιηγητής που έγραφε και σε αυτήν εδώ την εφημερίδα, ο Κώστας Ουράνης, έλεγε: «Για μας, τους κατοίκους της χώρας του ήλιου και του γαλάζιου φωτεινού ουρανού, το χιόνι είναι ένας επισκέπτης τόσο ξένος, τόσο μακρυνός και τόσο περαστικός όσο και οι αιώνιοι εκείνοι οδοιπόροι. Σαν κι αυτούς έχει κάτι το μυστηριώδες. Σπανιότατα έρχεται να αναμιχθεί στη ζωή μας. (…) Το χιόνι, το μυστηριώδες και μακρυνό χιόνι, έχει απλώσει στην κορυφή και τις ψηλές πλαγιές του βουνού τις άσπρες σκηνές του καταυλισμού του…». Πράγματι, για εμάς το χιόνι είναι η εξωτική πλευρά της Ελλάδας, που αυτή την εποχή προβάλλει με όλη τη μεγαλοπρέπειά της στους λευκούς τόπους, εκεί όπου δεν είναι τόσο σπάνιο. Εκεί όπου οι τόποι βρίσκουν τον πιο αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα τους, στη ζεστή καρδιά του χειμώνα. Γιατί το λευκό τοπίο είναι και συμβολικό της αθωότητας. Γιατί αθωότητα στους λευκούς τόπους σημαίνει μηνύματα από τα παλιά, από την παιδική ηλικία, από την παράδοση, στη γωνιά που τριζοβολούν τα ξύλα στο τζάκι, στο τραπέζι της μαμάς και της γιαγιάς…”.

Αργά ή γρήγορα ο χειμώνας θα έρθει. Το Hiking Experience σας εύχεται καλές χειμερινές αναβάσεις-αποδράσεις, κι ας μην λησμονούμε ότι για να απολαύσουμε το μεγαλείο της φύσης δεν χρειάζονται πολυτέλειες και γεμάτες τσέπες.

Το μεγαλείο της φύσης οφείλεται στην απλότητά της. Αυτό ας γίνει οδηγός στην ίδια μας τη ζωή.

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, συνηθίζω να ανεβάζω ένα video από ένα χειμερινό βουνό. Είναι το δικό μου καλωσόρισμα στον γεροχειμώνα.

Φέτος, την τιμητική του έχει το Αυγό Τρικάλων και η καθηλωτική θέα που προσφέρει προς τις επιβλητικές κορυφές της Πίνδου και των Τζουμέρκων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...