Ο Alex Honnold ανέβηκε στο El Capitan του Yosemite χωρίς σχοινιά αφήνοντας άφωνη την παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα

Ο Alex Honnold συγκλόνισε την παγκόσμια αναρριχητική κοινότητα φτάνοντας στην κορυφή του El Capitan χωρίς να χρησιμοποιήσει σχοινιά, ανεβαίνοντας έναν από τους μεγαλύτερους μονόλιθους στον κόσμο σε λιγότερο από τέσσερις ώρες κουβαλώντας μόνο ένα μικρό σακούλι μαγνησίας!

“Δεν είμαι έτοιμος να συνειδητοποιήσω ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα όνειρο ζωής”, έγραψε ο Honnold στο Facebook το Σάββατο 3 Ιουνίου 2017.

Μοιράστηκε μια φωτογραφία του στο ορόσημο του Εθνικού Πάρκου Yosemite που τράβηξε ο Jimmy Chin της National Geographic, η οποία ετοιμάζει ένα νέο ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορική αναρρίχηση του Honnold.

“Άφωνοι”, έγραψε το American Alpine Journal, αντιδρώντας στην είδηση ​​ότι ο Honnold αναρριχήθηκε στον επιβλητικό γρανιτένιο τοίχο των 1.000 μέτρων σε μια “ελεύθερη σόλο” ανάβαση, ανεβαίνοντας χωρίς κανένα μέσο ασφάλισης.

Ο Honnold ολοκλήρωσε την ανάβαση σε 3 ώρες και 56 λεπτά, με αποτέλεσμα το περιοδικό Alpinist να πει: “Αυτή είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη ελεύθερη σόλο ανάβαση όλων των εποχών. Συγχαρητήρια, Alex!”.

Ο γρανιτένιος βράχος του El Capitan στο Εθνικό Πάρκο Yosemite της Καλιφόρνια

Μετά την επιτυχημένη ανάβαση, ο Honnold είπε στο National Geographic ότι η πρώτη πρόκληση που είχε ν’ αντιμετωπίσει ήταν απλά να φτάσει στην βάση του επιβλητικού μονόλιθου της Καλιφόρνιας, να καθίσει κάτω και να βάλει τα αναρριχητικά του παπούτσια.

Ο Honnold, 35 ετών σήμερα, έχει γίνει διάσημος για τις αναρριχητικές του επιδόσεις που βασίζονται στον μοναδικό συνδυασμό αθλητισμού και πνεύματος, ανεβαίνοντας το Half Dome του Yosemite και το Moonlight Buttress του Εθνικού Πάρκου Zion.

Κατακτώντας το El Capitan, o Honnold εκπλήρωσε έναν στόχο για τον οποίο εργάστηκε πολλά χρόνια.

Πρώτα έγραψε για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αναρρίχησης στο ημερολόγιό του το 2009 – αλλά επανειλημμένα βρήκε λόγους να το αφήσει στην άκρη, όπως είχε δηλώσει πέρσι σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Gripped.

Στη ίδια συνέντευξη, ο Honnold είχε πει ότι δεν συζητά καν το ενδεχόμενο μιας free solo ανάβαση του μονόλιθου του El Capitan, προσθέτοντας ωστόσο ότι είχε σπουδάσει για χρόνια την διαδρομή και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “είναι σίγουρα εφικτή”.

Ο Alex Honnold χαμογελάει στην κορυφή του El Capitan στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, μετά την επιτυχημένη ανάβασή του. Ο Honnold έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε μόνος του στην κορυφή του τεράστιου τοίχου από γρανίτη χωρίς σχοινιά ή άλλο εξοπλισμό ασφαλείας. Photo © Jimmy Chin/National Geographic via AP

“Εννοώ, υπάρχουν δυο διαδρομές που θα μπορούσα να κάνω, όπως το Freeride ή το Golden Gate – είναι οι δύο ευκολότερες free solo διαδρομές”, δήλωσε ο Honnold.

Οι προκλήσεις στο El Capitan, είπε, αρχίζουν νωρίς, ανεξάρτητα από το ποια διαδρομή ακολουθείς. “Όλα ξεκινούν με το Freeblast, το οποίο είναι σαν μια πλάκα 10 σχοινιών”, δήλωσε ο Honnold, προσθέτοντας ότι μεγάλα τμήματα του γρανιτένιου τοίχου είναι “σα να περπατάς πάνω σ’ ένα φύλλο γυαλιού”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...