Ο Alex Txikon εγκατέλειψε (προς το παρόν) την προσπάθεια της χειμερινής ανάβασης στο Everest

Έσβησε το όνειρο (προς το παρόν;) της χειμερινής ανάβασης στην κορυφή του Everest χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου για τον Ισπανό αλπινιστή Alex Txikon.

Με ένα μήνυμά του στο Twitter μετά την επιστροφή του στην Κατασκήνωση Βάσης του Everest άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας δεύτερης απόπειρας. “Σας βεβαιώνω ότι ακόμη δεν έχω παραιτηθεί”, δήλωσε ο πεισμάταρης Βάσκος.

Την περασμένη Δευτέρα 13/2/2017, ο Alex Txikon, μαζί με τους Norbu Sherpa και Chhepal Sherpa κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το South Col στα 7.950 μέτρα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -40°C, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο την προσπάθειά τους.

Ο Alex Txikon και ο Nurbu Sherpa στο Camp 3 του Everest

Φτάνοντας στο South Col, ένα από τα πιο ανεμοδαρμένα μέρη της Γης, στάθηκε αδύνατο να στήσουν τη σκηνή τους. “Αποφασίσαμε ότι η χρονική στιγμή δεν ήταν η κατάλληλη για να προκαλέσουμε την τύχη μας απέναντι στα στοιχεία της φύσης”, έγραψε από το Camp 3.

Έχοντας περάσει δυο άγρυπνες νύχτες πάνω από τα 7.000 μέτρα, ο Txikon και η ομάδα του γύρισε πίσω. Λίγο αργότερα έγραψε μια αναλυτική περιγραφή της ανάβασης και των δυσκολιών που αντιμετώπισε, εξομολογούμενος μάλιστα ότι οι συνθήκες που αντιμετώπισε ήταν πολύ χειρότερες από εκείνες κατά την πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Nanga Parbat πέρσι.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Chhepal Sherpa, Nurbu Sherpa και Alex Txikon στην Κατασκήνωση Βάσης του Everest

Έγραψε, επίσης, ότι κατά την κατάβαση έπεσαν και σε μια χιονοστιβάδα που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό του Chhepal Sherpa και την διακομιδή του σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.

Ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά και ο Alex Txikon, όπως τουλάχιστον δήλωσε, θα έχει κι άλλες ευκαιρίες. Εσείς προς το παρόν δείτε ένα video που καταγράφει τις κοπιώδεις προσπάθειες του Alex Txikon καθώς διασχίζει τον παγετώνα Khumbu.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...