Ο Carlos Soria επιστρέφει στο Dhaulagiri για μια τελευταία προσπάθεια

Το 13 αποδεικνύεται τελικά γρουσούζικο για τον 80χρονο Ισπανό ορειβάτη Carlos Soria.

Έχοντας ανέβει στις 12 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, του απομένουν μόνο το Dhaulagiri και το Shishapangma για να ολοκληρώσει τον πολυπόθητο στόχο.

Ειδικότερα, το Dhaulagiri, 13° βουνό στη σειρά, αντιστέκεται πεισματικά στις ορέξεις του Ισπανού.

Αυτή τη βδομάδα, ο Soria επιστρέφει στο Dhaulagiri (8.167μ.) για 10η φορά (!!!), με την ελπίδα να είναι και η τελευταία.

Οι ισχυροί άνεμοι πάνω από το Camp 3 ανέκοψαν την τελευταία προσπάθεια του Carlos Soria στο Dhaulagiri τον περασμένο Μάιο | Photo © Carlos Soria

Σαν το παλιό καλό κρασί, η ορειβατική σταδιοδρομία του Carlos Soria βρίσκεται στο απόγειό της.

Γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1939, ο Ισπανός ξεκίνησε την πορεία του για να “κατακτήσει” τις 14 κορυφές του κόσμου με υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων το 1990 από το Nanga Parbat (8.125 μ.), σε ηλικία 51 ετών και ακολούθησε το Gasherbrum II (8.035 μ.) στην ηλικία των 55 ετών.

Οι υπόλοιπες 10 κορυφές “κατακτήθηκαν” μετά τη στροφή των 60 ετών (ο μοναδικός στον κόσμο που το έχει καταφέρει), με τελευταίο το Annapurna (8.091 μ.) το 2016.

Με το πέρασμα των χρόνων, έχει καταφέρει να πλησιάσει τον στόχο του, βήμα-βήμα, με υπομονή και επιμονή.

Η φαινομενικά αιώνια εξαιρετική φυσική του κατάσταση έχει παγιώσει σε όλους την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει για πάντα.

Ωστόσο, καθώς μπαίνει στο κατώφλι των 80 ετών, ο Carlos Soria παραδέχεται ότι πλησιάζει στο τέλος της διαδρομής του.

Μιλώντας πρόσφατα στο ισπανικό ορειβατικό site Desnivel, δήλωσε ότι αυτή ίσως είναι η τελευταία του ζαριά στο Dhaulagiri.

Ο Soria πιστεύει ότι θα τελικά αυτό το φθινόπωρο θα καταφέρει να τελειώσει με το Dhaulagiri, έτσι ώστε την άνοιξη του 2019 να κάνει μια τελευταία προσπάθεια στο Shishapangma. Παραδέχεται ότι “τα 80 έτη, είναι μια ηλικία που με τρομάζει λίγο…”.

Χωρίς χορηγούς, ο Soria αυτοχρηματοδοτεί την αποστολή από τις δικές του αποταμιεύσεις, ίσως ένας ακόμη παράγοντας στην απόφασή του να κάνει αυτή την τελευταία προσπάθεια.

Στόχος του είναι να φτάσει στο Base Camp του Dhaulagiri στις 11 Σεπτεμβρίου και να ανέβει μαζί με τον Luis Miguel López Soriano, έναν καμεραμάν που τον έχει συντροφεύσει σε όλες τις μεγάλες αποστολές του από το 2011 κι ύστερα.

Buena suerte Carlos.

Πηγή
explorersweb.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...