Ο David Lama περιγράφει την πρώτη μοναχική ανάβαση στο Lunag Ri

«Διασχίζω τα τελευταία μέτρα πάνω στον χιονισμένο γρανίτη της Νεπαλέζικης πλευράς του βουνού. Παρόλο που το κεφάλι μου είναι γεμάτο με τις εμπειρίες που απορροφώ κάθε στιγμή που περνά, οι σκέψεις μου είναι κενές”.

“Η μόνη σκέψη που είναι διαρκώς παρούσα και κυριαρχεί σε όλα τ’ άλλα συναισθήματα, είναι ότι δεν πρέπει να κάνω κανένα λάθος. Είναι μια έντονη, σχεδόν εξαντλητική αυτοσυγκέντρωση – ένα συναίσθημα που γνωρίζω μόνο από άλλες μοναχικές αναρρηχήσεις σε βουνά», γράφει στην ιστοσελίδα του ο 28 χρονος κορυφαίος Αυστριακός ορειβάτης David Lama περιγράφοντας τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην κορυφή του Lunag Ri, σε υψόμετρο 6.907 μέτρων, τον Οκτώβρη του 2018.

Τα τελευταία μέτρα πριν την κορυφή (λήψη από drone)

Το Lunag Ri, ένα δύσκολο τεχνικά βουνό, βρίσκεται στην περιοχή Rolwaling Himal, στα σύνορα μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, 35 χιλιόμετρα ΒΔ του Everest.

«Φθάνοντας στο ψηλότερο σημείο του βουνού, παραμένω ακίνητος. Νιώθω περίεργα ότι ξαφνικά δεν έχω να σκαρφαλώσω άλλο. Βυθίζω τα γόνατα στο χιόνι, κουρασμένος και χαρούμενος ταυτόχρονα. Η σκέψη μου πηγαίνει στο Conrad. Είναι ο μόνος που θα ήθελα να μοιραστώ αυτή τη στιγμή».

Το Lunag Ri (6.907 μ.)

Η επιτυχημένη τρίτη προσπάθεια
Στην πρώτη τους κοινή απόπειρα το φθινόπωρο του 2015, ο Lama και ο Αμερικανός ορειβάτης Conrad Anker, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έχοντας φτάσει μόλις 300 μέτρα πριν την κορυφή, λόγω ενός λάθους τακτικής.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Conrad υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ανάβασης και εγκατέλειψε νωρίς την προσπάθεια.

Στη συνέχεια, ο Lama επιχείρησε μία solo ανάβαση φτάνοντας μέχρι και 250 μέτρα πριν την κορυφή.

Ο David Lama στην κορυφή του Lunag Ri

Στην τρίτη προσπάθεια φέτος, ο 56χρονος Conrad παρόλο που είχε αναρρώσει πλήρως από το καρδιακό επεισόδιο, δεν ακολούθησε τον Lama στο Νεπάλ, ο οποίος σχεδίασε σχολαστικά και με επιμέλεια μια ακόμη solo ανάβαση, που στέφτηκε με επιτυχία στις 25 Οκτωβρίου.

Έκτοτε, όλη η ορειβατική κοινότητα περίμενε με ανυπομονησία από τον Lama περισσότερες λεπτομέρειες και οπτικό υλικό από την μοναχική του ανάβαση.

«Πολύ κοντά στα όριά μου»
Όπως διηγείται ο David, πολέμησε για τρεις ημέρες έχοντας να αντιμετωπίσει πολικές θερμοκρασίες έως και -30C και θυελλώδεις ανέμους εντάσεως μέχρι και 80 χλμ/ώρα πάνω στην Νοτιοδυτική Κόψη.

Σκαρφαλώνοντας σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μικτό πεδίο, ο Lama ήρθε αντιμέτωπος με κάθετα παγωμένα κομμάτια καθώς και εκτεθειμένα βράχινα περάσματα.

Ο David είπε ότι ασφάλιστηκε μόνο στα ιδιαίτερα εκτεθειμένα περάσματα ενώ τις περισσότερες φορές αναρριχήθηκε χωρίς σχοινί.

Πορεία στην κόψη

Ο Αυστριακός πέρασε δύο νύχτες σε μπιβουάκ και μετά την ανάβαση στην κορυφή κατέβηκε χωρίς ενδιάμεση στάση στην κατασκήνωση βάσης αργά το βράδυ.

«Την τελευταία ημέρα έφτασα πολύ κοντά στα όριά μου», λέει ο David. «Οι τρεις ημέρες στο Lunag Ri ήταν οι πιο έντονες στιγμές που έχω βιώσει ποτέ σ’ ένα βουνό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...