Πέντε ερωτήσεις στον Ueli Steck

Ο Ueli Steck αναρριχάται στη βόρεια πλευρά του Cholatse στο Νεπάλ τον Απρίλιο του 2012 [photo: Freddie Wilkinson]

Ο διάσημος Ελβετός αλπινιστής μιλάει για τους κινδύνους, τις μεθόδους προπόνησης, καθώς και για τις πρόσφατες τραγωδίες στα Ιμαλάια.

Συνέντευξη στο Backpacker Magazine

Ο Ueli Steck, γνωστός με το προσωνύμιο “Η Ελβετική Μηχανή” (The Swiss Machine), έχει ανέβει σε μερικές από τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου, και έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης από τις Άλπεις μέχρι τα Ιμαλάια. Το Backpacker Magazine συνάντησε τον Ueli Steck και του πήρε μια συνέντευξη λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα δώσει μια σειρά από διαλέξεις με αντικείμενο τους κινδύνους στην ορειβασία και τη γοητεία των βουνών.

BACKPACKER: Πριν από ένα χρόνο περίπου ολοκληρώσατε μια σόλο ανάβαση στο Annapurna από την ομολογουμένως δύσκολη νότια πλευρά, χωρίς τη χρήση οξυγόνου. Προβλέπετε στο μέλλον να κάνετε κι άλλες μεγάλες αναβάσεις σε αυτό το στυλ, ή θα επιστρέψετε στις ταχύτατες αναβάσεις;

UELI STECK: Θα δούμε. Για μένα, αναβάσεις όπως αυτή στο Annapurna, αποτελούν όνειρο ζωής. Θα πρέπει να το παραδεχθείτε. Είναι ένας συνδυασμός υψηλού ρίσκου και υπερπροσπάθειας. Είναι ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου. Πρέπει να προσέχω. Μου αρέσει αυτό το παιχνίδι! Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, μακροπρόθεσμα δεν μπορείς να επιβιώσεις σ’ αυτό το είδος ορειβασίας.
Ταχύτατη αναρρίχηση; Γιατί όχι; Μου αρέσει να κινούμαι με ταχύτητα. Έτσι, ίσως τα νέα μου σχέδια να βασίζονται περισσότερο στην εξααιρετική φυσική κατάσταση, κι όχι τόσο στην τεχνική αναρρίχηση. Έχω διάφορες ιδέες. Θα ήθελα π.χ. να πραγματοποιήσω κάποιες δύσκολες αναβάσεις μαζί με έναν σχοινοσύντροφο.

BACKPACKER: Μπορείτε να μας περιγράψετε τι περιλαμβάνει η προετοιμασία για μια ανάβαση σε μια κορυφή 8.000 μέτρων; Πώς χτίζετε την αντοχή και τη δύναμη, και πώς βελτιώνετε τις ικανότητες των πνευμόνων;

UELI STECK: Σκληρή δουλειά. Βασικά είναι μια φυσιολογική προγραμματισμένη προπόνηση. Συνήθως, τις πρώτες 8-10 εβδομάδες κάνω συστηματική εξάσκηση των μυών για να χτίσω τη δύναμη. Μετά την αρχική προπόνηση, άλλες 8-10 εβδομάδες, και μετά πολλά διαστήματα με προπονήσεις σε έντονους ρυθμούς. Αυτά πάνω-κάτω.
Για το Annapurna, δούλεψα πολύ τις τεχνικές μου ικανότητες. Συγκεκριμένα, η καταρρίχηση ήταν για μένα ένα σημαντικό θέμα.

BACKPACKER: Έχετε επιβιώσει από χιονοστιβάδες, από πτώσεις βράχων και από έλλειψη οξυγόνου. Τι σας φοβίζει περισσότερο στο βουνό σήμερα;

UELI STECK: Φοβάμαι περισσότερο στην καθημερινή μου ζωή στο σπίτι απ’ ότι στα βουνά. Μ’ αρέσει να βρίσκομαι πάνω εκεί και έχω αποδεχθεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα βουνά. Δεν μου αρέσουν καθόλου οι χιονοστιβάδες. Είναι μια κατάσταση που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστείς. Δεν μπορείς να την προβλέψεις… Δεν μου αρέσει αυτό!

BACKPACKER: Η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη στα Ιμαλάια με την χιονοστιβάδα στο Everest τον Απρίλιο και τη χιονοθύελλα στο Annapurna Circuit τον Οκτώβριο. Πιστεύετε ότι αυτά τα περιστατικά θα επηρεάσουν αρνητικά την ορειβασία στην περιοχή του Νεπάλ;

UELI STECK: Το Everest είναι από μόνο μια ιστορία. Δεν είναι η δουλειά μου εκεί και είναι καλύτερα έτσι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος. Όταν πηγαίνεις στα βουνά αποδέχεσαι τον κίνδυνο που αναλαμβάνεις. Όταν διασχίζεις τον Khumbu Icefall, έχεις αποδεχθεί τον κίνδυνο. Δεν έχει σημασία αν το κάνεις για τα λεφτά, για δουλειά ή απλά για τον εαυτό σου. Αυτό είναι δεδομένο. Όλοι μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.
Στο Annapurna Circuit, υποθέτω ότι υπήρξε μια ισχυρή χιονοθύελλα. Αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά, σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια πραγματικά αξιόπιστη πρόγνωση του καιρού. Αν τσεκάρεις το δελτίο καιρού, μπορείς να δεις μια τέτοια χιονοθύελλα, και από κει κι ύστερα παίρνεις τις αποφάσεις σου. Αλλά μη με παρεξηγήσετε. Όταν πεθαίνουν άνθρωποι είναι τραγικό. Πάντα αισθάνομαι μεγάλη λύπη όταν συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα.

BACKPACKER: Τι περιλαμβάνουν τα πλάνα σας για το 2015;

UELI STECK: Δεν μ’ αρέσει να μιλάω πολύ για πλάνα. Προτιμώ να τα πραγματοποιώ και μετά να μιλάω γι’ αυτά. Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να πάω πίσω στο Everest, αλλά δεν θα το κάνω. Συμβαίνουν πολλά πράγματα εκεί που δεν μου αρέσουν. Έχω στα σκαριά κάτι πολύ σπουδαίο στις Άλπεις, το οποίο θα πάρει πολύ χρόνο και προπόνηση. Αργότερα, το φθινόπωρο, θα επιστρέψω στα Ιμαλάια. Δεν μπορώ να μείνω μακριά από τον λεπτό αέρα…

Απολαύστε τον Ueli Steck κατά τη διάρκεια της εντυπωσιακής του σόλο ανάβασης της βόρειας του Eiger στον ασύλληπτο χρόνο των 2 ωρών & 47 λεπτών!!!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...