Παγκόσμια Ημέρα Βουνού 2014: “Ορεινή Γεωργία-Γεωργία για τις οικογένειες”

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων, να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του και να προβληθούν οι ευκαιρίες και οι περιορισμοί της ανάπτυξης των ορεινών περιοχών του πλανήτη.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού θα είναι η “Ορεινή Γεωργία – Γεωργία για τις οικογένειες”. Θα δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι η ορεινή γεωργία, η οποία είναι αποτελεί κυρίως μια οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση, υπήρξε μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης για αιώνες.
Με το πέρασμα των χρόνων, οι άνθρωποι που κατοικούν σε ορεινές περιοχές έχουν εξειδικεύσει τις μεθόδους καλλιέργειας σε δύσκολες συνθήκες και παράγουν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που είναι προσαρμοσμένα σε μια σειρά από παράγοντες όπως π.χ. το υψόμετρο, η κλίση του εδάφους, το μικροκλίμα κ.λπ. Η ορεινή γεωργία έχει μικρό αντίκτυπο στο περιβάλλον -στην ορεινή γεωργία η χρήση ορυκτών καυσίμων, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων είναι λιγότερο διαδεδομένη σε σχέση με την πεδινή γεωργία.
Σε γενικές γραμμές, η ορεινή γεωργία είναι η κύρια δραστηριότητα και η κύρια πηγή διατροφής στις ορεινές περιοχές. Οι οικογενειακές γεωργικές φάρμες των βουνών δεν είναι τα κέντρα της εθνικής παραγωγής από πλευράς ποσότητας, με εξαίρεση ορισμένες τροπικές ορεινές περιοχές.
Οι αγρότες των ορεινών περιοχών έχουν την τάση να διαφοροποιούν τις δραστηριότητές τους, κι αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι το κλειδί για την επιβίωσή τους. Κάποια μέλη της οικογένειας μπορούν να εργάζονται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής (γεωργία, δασοκομία, υδατοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία) και, επίσης, να απασχολούνται σε τακτική ή εποχική βάση σε άλλες δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, όμως, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών συνεχίζουν να παραμένουν ευάλωτοι και συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας και της ανασφάλειας στη σίτιση.
Η ύπαρξη αυτών των αγροτικών κοινοτήτων ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στη διαμόρφωση και προστασία των οικοσυστημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, αλλά και πέρα από αυτές, ενώ λειτουργούν αποτελεσματικά και στον τομέα της παροχής πόσιμου νερού, της μείωσης του κινδύνου από φυσικές καταστροφές, της διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και της διαμόρφωσης χώρων αναψυχής και τουρισμού.

Μια συναυλία για τα βουνά της Ελλάδας
Το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο των Τεχνών με την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει μια συναυλία κλασικής μουσικής για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Βουνών. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκέμβρη 2014, στις 21:00, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα του Παναγιώτη Καρούσου και την Ελληνική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη. Η συναυλία είναι αφιερωμένη κυρίως στα ιερά βουνά της Ελλάδας Όλυμπο και Άθωνα.

Η συναυλία συμβάλει στη δημιουργία της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία των βουνών στη ζωή μας. Να αναδείξει τα ισχυρά σημεία και τις αδυναμίες στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών ώστε να δημιουργηθούν εταιρικές σχέσεις που θα φέρουν θετική αλλαγή στα όρη και τα υψίπεδα του κόσμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...