Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2014

H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.
Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Στη χώρα μας, βασει της σύνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εορταστικές εκδηλώσεις:

Με την πραγματοποίηση εσπερίδας και έκθεσης φωτογραφίας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Η εσπερίδα θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και έχει τίτλο «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης». Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσιάσεις σχετικά με τη σημασία του Εθνικού Πάρκου, τις δυνατότητες αναψυχής και τη συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, είναι “Υγρότοποι και γεωργία: συνεργάτες στην ανάπτυξη”. Η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ επέλεξε αυτό το θέμα, καθώς το 2014 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμιο έτος της οικογενειακής γεωργίας» και θέλοντας να δώσει έμφαση στη στενή σχέση συνύπαρξης των υγροτόπων με τη γεωργική δραστηριότητα.
Παραδοσιακά, οι υγρότοποι αντιμετωπίζονταν ως φραγμός στη γεωργία και ακόμη και σήμερα αποξηραίνονται, ώστε να αποδοθεί περισσότερη γη στη γεωργία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο εμφανής ο ουσιαστικός τους ρόλος στη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας, ενώ υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα γεωργικών πρακτικών που υποστηρίζουν υγιείς υγροτόπους.
Η γεωργία, και ειδικότερα η ορυζοκαλλιέργεια, είναι μία πολύ σημαντική δραστηριότητα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τόσο από άποψη οικονομική, όσο και επειδή υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα της περιοχής, προσθέτοντας χιλιάδες στρέμματα τεχνητού υγροτόπου στο φυσικό τοπίο.

Η έκθεση φωτογραφίας
Στις 8 το βράδυ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με εικόνες από το διαγωνισμό φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε για το Εθνικό Πάρκο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι αυτές που προκρίθηκαν σε φωτογραφικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2008 από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 63 φωτογράφοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα καλύτερα έργα συγκεντρώθηκαν σε φωτογραφικό λεύκωμα, ενώ έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις.
Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Καρυοφύλλης Γκροζούδης (1ο βραβείο), Αγοραστός Παπατσάνης (2ο βραβείο), Χάρης Μαθιόπουλος (3ο βραβείο), Χριστίνα Παπαφράγκου (Α’ έπαινος), Γιώργος Χατζησπύρου (Β’ έπαινος), Νικόλαος Ασλάνογλου, Δημήτρης Βαβύλης, Χρήστος Γκρίτσας, Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Αλεξάνδρα Δεμερτζή, Αλέξανδρος Δοβρίδης, Πόπη Ευθυμιάδου, Βίκη Μαρία Ιωάννου, Γεωργία Καραγιαννοπούλου, Αθανάσιος Καρυπίδης, Ελπίδα Κάτσικα, Ιωάννης Κολαξίδης, Χάρης Κουρουζίδης, Δημήτρης Λαμπρέλλης, Ιωάννης Λίτσας, Ευθύμης Μουρατίδης, Βασίλης Μπακαλούδης, Ελευθέριος Μπέτσης, Εύα Μπογρή, Γιώργος Μπουζίκας, Τάσος Μπούνας, Καίτη Παπαναούμ, Δημήτρης Προκοπίου, Ανέστης Σαμουρκασίδης, Κώστας Σαραπτσής, Οδυσσέας Τζημούλης, Γιάννης Χολογγούνης, και εκτός συναγωνισμού: Χρήστος Βλάχος, Βασίλης Καρκατσέλης και Λία Παπαδράγκα.

Φίλοι της Φύσης (ΦτΦ) – Δελτίο Τύπου

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγρο(βιο)τόπων

«Οι πρόγονοί μας είναι οι θάλασσες, οι στεριές, ο αέρας, η μολόχα, το μυρμήγκι, οι ξέρες, τα βράχια, υπήρξαν πριν από εμάς, ύστερα ήρθε ο άνθρωπος, αυτά όμως είναι η φύση… να μαθαίνουμε να δημιουργούμε, να συνδημιουργούμε … σεβόμενοι τη φύση, την πλάση, που σήμερα την καταστρέφουμε…», Χρίστος Τσολάκης

Με το παραπάνω απόσπασμα από την ομιλία του μεγάλου δασκάλου Χρίστου Τσολάκη τελείωνε η ανακοίνωση των ΦτΦ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγρο(βιοτ)τόπων πέρσι (2013). Το ίδιο κείμενο επιλέξαμε ως προμετωπίδα της ανακοίνωσης του 2014 που μπήκε με τη μεγάλη νίκη του οικολογικού κινήματος και των τοπικών κοινωνιών, που κατάφεραν μετά από είκοσι χρόνια αγώνων σε όλα τα επίπεδα (κινηματικό, νομικό, τεχνικό, πολιτικό, κοινοβουλευτικό) να αποτρέψουν την εκτροπή του Αχελώου, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένας εικοσάχρονος αγώνας «Ενάντια στης Φύσης τη λεηλασία», ενάντια στη λογική της υπέρμετρης και στρεβλής «ανάπτυξης» χωρίς κανόνες.
Το 2014 έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως το Διεθνές Έτος της οικογενειακής γεωργίας, γι αυτό και το διεθνές σύνθημα για την 2α Φεβρουαρίου είναι «Υγρότοποι και Γεωργία: Συνεργασία για την ανάπτυξη». Από πολλούς, και στη χώρα μας όπως στη Θεσσαλία, οι υγρό(βιο)τοποι έχουν συχνά θεωρηθεί ως εμπόδιο για τη γεωργία αλλά και για την κατοικία και έτσι αρκετές λίμνες, ρυάκια, έλη κ.λπ. έχουν μπαζωθεί ή έχουν αποξηρανθεί, ιδιαίτερα σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Αττική, ενώ κάποια άλλα ρυπαίνονται (όπως π.χ. η Λίμνη Κουμουνδούρου) και γενικότερα απαξιώνονται. Πολλά ποτάμια όπως ο Αχελώος, ο Αλφειός, ο Καλαμάς κ.α. δέχονται μεγάλες πιέσεις από παράλογες ανθρώπινες δραστηριότητες (ο Αλφειός κινδυνεύει να γίνει χωματερή).
Γράφαμε πέρσι ότι «Στη Μακεδονία από το 1930 οκτώ εσωτερικές Λίμνες και τα ¾ των υγροτόπων αποξηράνθηκαν από την ανθρώπινη παρέμβαση. Η προβολή του αιτήματος για τον επαναπλημμυρισμό των αποξηραμένων Λιμνών και υγροτόπων στη χώρα μας θα είναι ένας από τους πρώτους στόχους των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ». Φέτος συμπληρώνουμε «Από τα 700 ποτάμια, ρέματα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας απέμειναν μόνο 50». Η αιτία το αλόγιστο «κέρδος» και η αδιαφορία για τη φύση.
Η Ελληνική φύση που διαθέτει:

  • 6.000 διαφορετικά είδη χλωρίδας,
  • 440 περίπου είδη ορνιθοπανίδας (100 από τα οποία είναι απειλούμενα, ενώ τα 17 κινδυνεύουν να εξαφανιστούν) και
  • πλούσιους οικοτόπους,

υποβαθμίζεται χωρίς σημαντικές αντιστάσεις από τους πολίτες και χωρίς ουσιαστική φροντίδα από τις υπηρεσίες του κράτους.
Οι ΦτΦ για το 2014 θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για τη «διατήρηση της Υγείας» αλλά και την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων υγροτόπων, θα υποστηρίξουν προσπάθειες για τον επαναπλημυρισμό λιμνών και ελών (π.χ. Λίμνη Μουριάς στην Ηλεία και έλος Ψάθας), θα συμβάλλουν στην καταγραφή και τη διατήρηση των μικροοργανισμών και κάθε μορφής ζωής στους υγροτόπους, στις πηγές και στα ρυάκια.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε και συμμετέχουμε στην έρευνα για τη σύνταξη της «Στρατηγικής για τους Υγροτόπους της Αττικής» που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Εδαφικής Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Integrating Climate Change into Planning -ORIENTGATE». Οι λίμνες Μαραθώνα, Κουμουνδούρου, Βουλιαγμένης και Αγ. Τριάδας, οι παράκτιοι υγρότοποι Σκάλας Ωρωπού, Σχοινιά, Βραυρώνας, Μπεξίζας, Λαυρίου, Λούτσας, Βουρκαρίου Μεγάρων, Ψάθας, ο Ασωπός, ο Κηφισός, ο Ιλισός, τα ρέματα της Πικροδάφνης και της Ραφήνας, η Αλυκή της Αναβύσσου, είναι από τους εναπομείναντες υγροτόπους της Αττικής.
Οι ΦτΦ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, στηρίζουν τις δύο εξορμήσεις που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ornithologiki.gr) στο Μεσολόγγι και στην Κορώνεια – Βόλβη και καλούν τους κατοίκους της Αττικής να συμμετάσχουν στην παρατήρηση πουλιών που θα γίνει στο Βουρκάρι Μεγάρων την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 10:00 (περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Συντονιστικού Φορέα Βουρκαρίου vourkari.blogspot.gr).

Πηγές
axiosdelta.gr
naturefriends-gr.blogspot.gr
zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...