Παρ’ ολίγον τραγωδία στην αποστολή του Simone Moro στο Gasherbrum Ι

O Simone Moro και η Tamara Lunger

Ο Παγετώνας Gasherbrum έβαλε τίτλους τέλους στα σχέδια του Simone Moro και της Tamara Lunger για την περίφημη Διάσχιση του Gasherbrum. Για την ακρίβεια, παραλίγο να του κοστίσει την ίδια του τη ζωή.

Ο Ιταλός μαέστρος των χειμερινών αναβάσεων επέζησε μόνο χάρη στη γρήγορη αντίδραση της συντρόφου του.

Δυο εβδομάδες πριν, οι δύο σχοινοσύντροφοι είχαν μια “στενή επαφή” με μια χιονοστιβάδα, χωρίς ευτυχώς να αντιμετωπίσουν άμεσο κίνδυνο. Την περασμένη εβδομάδα, το ζευγάρι ανέβηκε στο Camp 1.

O Simone Moro και η Tamara Lunger εν μέσω απύθμενων κρεβάς

“Ήμασταν τελικά έξω από τον παγετώνα, είχαμε περάσει την τελευταία μεγάλη κρεβάς και προχωρήσαμε στο πλατώ της κορυφής”, έγραφε ο Moro. Το ηθικό ήταν στο ζενίθ, αφού το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής τους είχε πια τελειώσει.

Τότε συνέβη το κακό. Η Lunger, δεμένη και ασφαλισμένη από τον Moro, διέσχισε αρχικά μια μικρή κρεβάς, σταματώντας 20 μέτρα πέρα ​​από τη ρωγμή. Όταν ήρθε η σειρά του Moro να περάσει, το έδαφος άνοιξε κάτω από τα πόδια του και εξαφανίστηκε.


Το βίαιο πέσιμο του Moro παρέσυρε την Lunger κυριολεκτικά μέχρι την άκρη της ρωγμής. Το σχοινί τυλίχθηκε γύρω από το χέρι της, το οποίο δέχθηκε το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης. Ο Moro έπεσε ανάποδα για 20 μέτρα, χτυπώντας τα πόδια του στις κοφτερές λεπίδες πάγου που αιωρούνταν στο ατελείωτο κενό της κρεβάς.

Το χέρι της Lunger κάηκε από την τριβή και το βάρος, ενώ παράλληλα έδινε μεγάλη μάχη να κρατηθεί στην επιφάνεια μιας και φορούσε χιονοπέδιλα και όχι κραμπόνς.

Ευτυχώς, ο Μόρο όταν σταμάτησε να πέφτει άρχισε αμέσως να αγωνίζεται ν’ ανέβει πάνω. “Με το ένα χέρι, κατάφερα να κάνω ένα πολύ αβέβαιο πρώτο ρελέ και… είχα την ψυχραιμία να πάρω την παγόβίδα που είχα στο μοντριέ μου και να την ασφαλίσω στον ομαλό, σκληρό πάγο”, έγραψε. “Αυτή η παγόβιδα με εμπόδισε να γλιστρήσω και ίσως να τραβήξω και την Tamara κάτω”.

Ο Simone Moro και η Tamara Lunger προσπαθούν να βρουν τα ασφαλή περάσματα μέσα στον λαβύρινθο των κρεβάς πάνω από την Κατασκήνωση Βάσης του Gasherbrum

Σχεδόν δυο εφιαλτικές ώρες αργότερα, ο Moro κατόρθωσε να ξεφύγει από την πλάτους 50 εκατοστών, αλλά κατά τα άλλα απύθμενη κρεβάς. “Η Tamara, σφαδάζοντας από τον πόνο, κατόρθωσε να κατασκευάσει ένα ωραίο ρελέ για να με ασφαλίσει, καθώς αναρριχόμουν τα 20 ατελείωτα μέτρα του λείου πάγου”.

Με κάποιο μαγικό τρόπο, βρήκαν τη δύναμη να επιστρέψουν στην Κατασκήνωση Βάσης εκείνο το βράδυ. Το πρωί, ο Moro οργάνωσε μια εναέρια εκκένωση, ενώ κι οι δυο τους υποβλήθηκαν σε ιατρικούς ελέγχους.

Κάπως έτσι, η αποστολή τους έληξε άδοξα, πριν καλά καλά αρχίσει, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που τους αποσχολεί αυτή τη στιγμή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...