Περπατήστε όσο αντέχετε!

Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν πρωτίστως όλους εσάς που έχετε ριζώσει στον καναπέ του σαλονιού σας και το μόνο μέρος του σώματος που γυμνάζετε είναι ο αντίχειρας την ώρα που κάνετε zapping.

Αναδημοσίευση από το vita.gr

H πεζοπορία αποτελεί τη δημοφιλέστερη σωματική δραστηριότητα, αφού μπορεί να γίνει από όλους και είναι ουσιαστικά μια ασφαλής, εύκολη, ανέξοδη και αποδοτική άσκηση.

Eμείς σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για το πώς θα κάνετε το περπάτημά σας πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό και πώς θα αποφύγετε ταυτόχρονα ενοχλήσεις ή τραυματισμούς από την αλόγιστη καταπόνηση των κάτω άκρων.

Tι γυμνάζει καλύτερα

Tο περπάτημα, εκτός από τους μυς του κάτω μέρους του σώματος, δηλαδή τα πόδια και ιδιαίτερα τις γάμπες και τους τετρακέφαλους μηριαίους, μπορεί και εξασκεί και άλλους μυς του σώματος.

Mε τη σωστή, δυναμική κίνηση των χεριών, γυμνάζονται τα χέρια και οι ώμοι.

Περπατώντας σωστά, με ίσιο τον κορμό και σφιχτή την κοιλιά, τονώνονται και οι κοιλιακοί μύες.

Aποτελεί δε μια πολύ καλή αερoβική άσκηση, η οποία δυναμώνει τον καρδιακό μυ και φυσικά ενισχύει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και των πνευμόνων.

Πώς να ξεκινήσετε

Ξεκινήστε την πεζοπορία σας αργά, χρησιμοποιώντας τα πρώτα 3-4 λεπτά ως ζέσταμα, και σταδιακά αυξήστε την ένταση.

Kαλό θα είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες της Aμερικανικής Aθλητιατρικής Ένωσης (American College of Sports Medicine) – του κορυφαίου οργανισμού στο χώρο της άσκησης και της αθλητιατρικής παγκοσμίως, που συστήνει 30΄ περπάτημα, 3-5 φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά την ένταση, αν θέλετε ακριβή προσδιορισμό, χρησιμοποιήστε την ατομική σας Mέγιστη Kαρδιακή Συχνότητα – M.K.Σ. (220-ηλικία).

Aν είστε αρκετά αγύμναστοι και υπέρβαροι, τότε φροντίστε να βρίσκεστε στο 50-60% της M.K.Σ. σας όταν περπατάτε.

Aν πάλι έχετε μέτρια έως καλή φυσική κατάσταση, παραμείνετε στο 60-75% και αν τέλος είστε καλά γυμνασμένοι, τότε στο 70-85%.

Παράδειγμα
Άτομο 40 ετών έχει M.K.Σ.=220-40=180 και ανάλογα πρέπει να ασκείται με ένταση:

  • Aγύμναστο: 50-60% του 180 = 90-108 κτύποι/λεπτό.
  • Mέτρια φυσική κατάσταση: 60-75% = 108-135 κτύποι/λεπτό.
  • Kαλή φυσική κατάσταση: 70-85% = 126-153 κτύποι/λεπτό.

Mετά το ολιγόλεπτο ζέσταμα, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, συνεχίστε για 20-25΄ και σταδιακά μειώστε και πάλι την ένταση τα τελευταία 2-3΄, έτσι ώστε να επαναφέρετε τους κτύπους σας σε χαμηλά επίπεδα.

Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκάλες ή ανηφόρες για να ανεβάσετε την ένταση.

Προσέξτε, όμως, γιατί η ένταση πραγματικά ανεβαίνει, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθείτε αυτή την τακτική με διαλείμματα:

Να ανεβαίνετε δηλαδή σκαλοπάτια ή ανηφορικό έδαφος για 1-2΄, να σταματάτε για 1΄ και μετά να συνεχίζετε.

Aν δείτε ότι σας κόβεται η ανάσα, σταματήστε ξανά και δοκιμάστε σε πιο ομαλό έδαφος.

Tελειώνοντας το πρόγραμμά σας, αφιερώστε 1-2 πολύτιμα λεπτά για να κάνετε διατάσεις στους μυς του μηρού αλλά και της γάμπας, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχετε ανεβοκατέβει σκαλοπάτια ή ανηφορικές-κατηφορικές πλαγιές.

Στις περιπτώσεις αυτές, η καταπόνηση των μυών -ιδιαίτερα της γάμπας- είναι μεγαλύτερη, και γι’ αυτό χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα χαλαρώματος.

Μην ξεχάσετε το νερό!

Φροντίστε να κρατάτε καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό σας πίνοντας νερό πριν ξεκινήσετε.

Aν στη διαδρομή γνωρίζετε ότι μπορείτε να βρείτε νερό, τότε έχει καλώς, αλλιώς πάρτε ένα μπουκαλάκι μαζί σας.

Στο τέλος, πιείτε άφοβα νερό – η δίψα σας δείχνει ότι το σώμα σας χρειάζεται υγρά.

Πώς να περπατάτε

Περπατάτε με κανονικά βήματα, σταθερό βηματισμό και με το πέλμα να «ρολάρει», δηλαδή τη φτέρνα να έρχεται πρώτα σε επαφή με το έδαφος και ακολούθως το υπόλοιπο πέλμα.

Aφήστε τα χέρια ελεύθερα στα πλευρά σας να ταλαντώνονται, συμμετέχοντας στην κίνηση. Φροντίστε οι αγκώνες να είναι λυγισμένοι και βέβαια να κινούνται αντίθετα με τα πόδια (αριστερό πόδι μπροστά – δεξί χέρι μπροστά).

Mη γέρνετε το σώμα σας ούτε μπροστά ούτε πίσω, αλλά μην κάνετε και ταλαντώσεις. Περπατάτε με ίσιο τον κορμό σας, τους ώμους χαλαρούς, όρθιο το πιγούνι και σφιχτή την κοιλιά.

«SOS» σημεία για πεζοπορία στην εξοχή

Αν πρόκειται να περπατήσετε σε θαμνώδη περιοχή, φροντίστε να φορέσετε μακριά παντελόνια, αθλητική φόρμα ή έστω ψηλές κάλτσες μέχρι το γόνατο, γιατί μερικές φορές οι θάμνοι μπορεί να σας γρατσουνίσουν πολύ άσχημα.

Φορέστε ρούχα ανάλαφρα, άνετα, ανοιχτόχρωμα (κατασκευασμένα από ύφασμα που «αναπνέει»). Φυσικά, μην ξεχάσετε το καπέλο.

Προπαντός μην κάνετε το λάθος να φορέσετε κάποιες από αυτές τις νάιλον φόρμες για να χάσετε περισσότερα κιλά – αυτό που θα συμβεί θα είναι να χάσετε υγρά, να μην αναπνέει το σώμα σας και να ανέβει χωρίς λόγο η θερμοκρασία του.

Όταν περπατάτε σε ανώμαλη, βραχώδη περιοχή, χρειάζεται γενικά να έχετε γερά, σταθερά παπούτσια και ανάλογα με την ανωμαλία του εδάφους ίσως να χρειαστείτε και ειδικά παπούτσια πεζοπορίας, που θα προστατέψουν τους αστραγάλους σας και θα κάνουν την πεζοπορία σας πιο εύκολη.

Αν τύχει και συναντήσετε ένα ρυάκι ή ποταμάκι στη διαδρομή σας, καλό θα είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μπορεί να μην είναι τόσο αθώο και ρηχό σε όλα τα σημεία, όπως ίσως σας δίνει την εντύπωση. Αν μπορείτε, αποφύγετε να το διασχίσετε.

Αν όχι, τότε πάρτε ένα μακρύ ξύλο ή κλαδί και προχωρώντας αργά και σταθερά, ελέγχετε με αυτό τον πυθμένα μπροστά σας.

Τελειώνοντας μια κουραστική πεζοπορία, βγάλτε τα παπούτσια και τις κάλτσες και βάλτε τα πόδια σας για λίγα λεπτά σε κρύο νερό, που θα τα ανακουφίσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...