Προσανατολισμός σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας

Εάν είστε λάτρης και συχνός επισκέπτης των βουνών, τότε σίγουρα θα έχετε έρθει αντιμέτωπος με το δυσάρεστο γεγονός της χαμηλής, αν όχι μηδενικής, ορατότητας.

Παράγοντες όπως η πυκνή χαμηλή νέφωση, η πυκνή βλάστηση, η έλλειψη (ή ανυπαρξία) επαρκούς σήμανσης του μονοπατιού, επηρεάζουν καταλυτικά τα επιπέδα ορατότητας, καθιστώντας τον προσανατολισμό στο πεδίο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Με δεδομένο ότι όλα αυτά μπορούν να μας συμβούν εντελώς ξαφνικά, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τ’ αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Ακολουθούν δυο μικρές συμβουλές που αν τις ακολουθήσουμε τότε η πεζοπορία μας στα βουνά θα γίνει πιο ασφαλής, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Χρησιμοποιήστε το GPS σας με σύνεση
Μια συσκευή GPS μπορεί, πράγματι, να αποδειχθεί ένα εξαιρετικό εργαλείο σε καταστάσεις χαμηλής ορατότητας.

Έχετε, ωστόσο, υπόψη σας ότι σε τελική ανάλυση το GPS είναι τόσο πρακτικό και χρήσιμο όσο το έχετε εσείς προγραμματίσει να είναι. Και εξηγούμαι.

Το να έχετε φορτώσει, απλώς, τον χάρτη της περιοχής που πεζοπορείτε, από μόνο του δεν είναι αρκετό, ακόμη κι αν έχετε μαρκάρει τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού της διαδρομής.

Πριν ξεκινήσετε την πεζοπορία, θα πρέπει να έχετε μαρκάρει ενδιάμεσα σημεία πορείας (waypoints), όπως πηγές, καταφύγια, γκρεμούς, επικίνδυνα περάσματα κ.λπ., ώστε να γνωρίζετε από πριν πότε να κάνετε στάσεις ή πού θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το GPS θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τις ακριβείς συντεταγμένες του σημείου στο οποίο πιθανώς έχετε εγκλωβιστεί ή χαθεί, ώστε να ενημερώσετε το συνεργείο διάσωσης.

Διαβάστε ακόμα: Τα 10 καλύτερα πεζοπορικά GPS – Ο απόλυτος οδηγός

Αναζητήστε κοντινά σημεία αναφοράς και εντοπίστε τα στον χάρτη

Καλό, χρυσό και άγιο το GPS, αλλά τι γίνεται αν χαθεί το σήμα, αν τελειώσουν οι μπαταρίες, αν πάθει μια βλάβη, αν μας πέσει και σπάσει ή χαθεί, αν… αν… αν…

Επειδή, λοιπόν, είναι πολλά τα αν, θα πρέπει να γνωρίζουμε προσανατολισμό με χρήση πυξίδας και χάρτη, καθώς και να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα διάφορα σημεία αναφοράς του περιβάλλοντα χώρου (κορυφές, καταφύγια, δολίνες, χαρακτηριστικά βράχια κ.λπ.) και να τα εντοπίζουμε στο χάρτη.

Συνήθως, η διαδικασία αυτή είναι απλή και θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε εύκολα την πορεία σας.

Όταν, όμως, η ορατότητα περιορίζεται, τότε ακόμα κι αυτή η τεράστια επιβλητική κορυφή του αγαπημένου μας βουνού δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί.

Σε τέτοιες συνθήκες θα πρέπει, αν βέβαια το επιτρέπουν τα επίπεδα ορατότητας, να αναγνωρίζουμε κοντινά σημεία αναφοράς και να τα ταυτίζουμε με τα αντίστοιχα σημεία στο χάρτη.

Για τον εντοπισμό της θέσης ενός πεζοπόρου (με τη χρήση αζιμούθιου) απαιτούνται τουλάχιστον δύο τέτοια σημεία.

Αφού, πρώτα, εντοπίσετε τη θέση σας στο πεδίο, προσανατολίστε το χάρτη με τη χρήση της πυξίδας -η διαδικασία αυτή αποτελεί αντικείμενο μιας ξεχωριστής μελλοντικής ανάρτησης- και σκοπεύστε προς το επόμενο ορατό σημείο αναφοράς. Με τον τρόπο αυτό θα προωθηθείτε από το ένα σημείο στο άλλο μέχρι τον τελικό προορισμό σας.

Διαβάστε ακόμα: Προσανατολισμός χωρίς πυξίδα

Αναγκαίος Εξοπλισμός

  • Συσκευή GPS
  • Εφεδρικές μπαταρίες
  • Πυξίδα μαγνητική
  • Χάρτης αδιάβροχος πεζοπορικός (με ισοϋψείς καμπύλες)
  • Μολύβι
  • Αλτίμετρο (προαιρετικά)

Πηγή
lovethebackcountry.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...