Στα μονοπάτια του βουνού Hua της Κίνας

Η θέα από την North Peak του όρους Hua

Το όρος Hua ή Hua Shan ή Xiyue βρίσκεται κοντά στην πόλη Huayin της επαρχίας Shaanxi, περίπου 120 χλμ. ανατολικά του Xi an. Είναι ένα από τα Πέντε Ιερά Βουνά της Κίνας, και κουβαλάει μια μακρά ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά.

Αρχικά πιστευόταν ότι είχε τρεις κορυφές. Στη σύχρονη εποχή, έχει ταυτοποιηθεί ότι διαθέτει πέντε κύριες κορυφές, από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι η South Peak με υψόμετρο 2.155 μ.

Η West Peak (2.038 μ.)

Υπάρχουν δύο μονοπάτια που οδηγούν στην North Peak (1.614 μ.), τη χαμηλότερη από τις πέντε κύριες κορυφές του βουνού. Η πιο δημοφιλής είναι η παραδοσιακή διαδρομή στο Hua Shan Yu (φαράγγι Hua Shan), η οποία ανοίχτηκε για πρώτη φορά κατά τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ., και σταδιακά επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Tang. Εκτείνεται σε μήκος 6 χλμ. από το χωριό Huashan μέχρι την North Peak.

Η άλλη διαδρομή βρίσκεται στο Huang Pu Yu (στο φαράγγι Huang Pu, που πήρε το όνομά του από τον ερημίτη Huang Lu Zi που ασκήτεψε σ’ αυτό το φαράγγι τον 8ο αιώνα π.Χ.) που ακολουθεί το τελεφερίκ προς την North Peak, είναι στην πραγματικότητα το αρχαίο μονοπάτι που χρησιμοποιούνταν πριν από τη δυναστεία των Tang, κι έπειτα σταμάτησε να περπατιέται και παρήκμασε.

Ήταν γνωστό μόνο στους ντόπιους χωρικούς που ζούσαν κοντά στα φαράγγια μέχρι το 1949, όταν μια επταμελής ομάδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, με τη συνοδεία ενός ντόπιου οδηγού, χρησιμοποίησε αυτό το μονοπάτι για να ανέβει στην North Peak και να συλλάβει πάνω από 100 στρατιώτες του Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί. Το μονοπάτι αυτό είναι σήμερα γνωστό με την ονομασία “The Route Intelligent Take-over of Hua Shan” και ανακατασκευάστηκε στις αρχές του 2000. Οι σταθμοί του τελεφερίκ είναι χτισμένοι στην αρχή και το τέλος αυτού του μονοπατιού.

Ένα σύμπλεγμα μονοπατιών από την North Peak μας ανεβάζει μέχρι το Canglong Ling, καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 300 μ. πάνω σε μια κορυφογραμμή. Αυτό ήταν το μοναδικό μονοπάτι που οδηγούσε στις υπόλοιπες τέσσερις κύριες κορυφές: την West Peak (2.038 μ.), την Central Peak (2.042 μ.), την East Peak (2.100 μ.) και την South Peak (2.155 μ.), μέχρι το 1998 οπότε και ανοίχτηκε στα ανατολικά ένα καινούργιο μονοπάτι που κινείται γύρω από την κορυφογραμμή.

Το Huashan ήταν ανέκαθεν το ιδανικό καταφύγιο για σκληραγωγημένους ασκητές, Ταοϊστές, Βουδιστές κ.α. Στο βουνό αυτό πηγαίνανε μόνο όσοι διέθεταν ισχυρή θέληση ή εκείνοι που είχαν βρει “τον δρόμο”.

Με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και την εξέλιξη στο τομέα των μεταφορών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, πολλοί Κινέζει (κυρίως φοιτητές) άρχισαν να επισκέπτονται το βουνό και να δοκιμάζουν τις αντοχές τους.

Στο περιβόητο Plank Path κάτω από την South Peak του όρους Hua

Ο εγγενής κίνδυνος στα στενά και εκτεθειμένα περάσματα του μονοπατιού έκανε το βουνό συνώνυμο του κινδύνου. Η βελτίωση της προσβασιμότητας στο βουνό, σε συνδυασμό με την κατασκευή του τελεφερίκ τη δεκαετία του 1990, εκτίναξε τον αριθμό των επισκεπτών στα ύψη.

Παρά τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν, με την κατασκευή βαθύτερων πατημάτων στα βράχια, τη δημιουργία πέτρινων σκαλοπατιών, τη διαπλάτυνση των μονοπατιών, καθώς και την προσθήκη κιγκλιδωμάτων, τα θανατηφόρα ατυχήματα δεν έχουν σταματήσει.

Η τοπική κυβέρνηση προχώρησε στη διάνοιξη νέων περασμάτων και μονοδρόμησε κάποια άκρως εκτεθειμένα σημεία της διαδρομής. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα ορατά. Η ανάβαση, πλέον, μπορεί να γίνει χωρίς μεγάλη έκθεση σε κίνδυνο και η πολυκοσμία και το μποτιλιάρισμα έχουν περιοριστεί δραματικά.

Μερικά από τα πιο απόκρημνα τμήματα του μονοπατιού έχουν κλείσει. Το παλιό μονοπάτι που οδηγούσε από την North peak στην South Peak είχε χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά επικίνδυνο. Σήμερα, στη θέση του υπάρχει ένα νέο και πιο ασφαλές πετρόχτιστο μονοπάτι που οδηγεί στο ναό και στην κορυφή της South Peak.

Πολλοί Κινέζοι εξακολουθούν να ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να φτάσουν στην East Peak το χάραμα και να θαυμάσουν την ανατολή του ήλιου. Αυτή η πρακτική είναι η συνέχεια μιας παλιάς παράδοσης που θεωρούσε ασφαλέστερη τη νυχτερινή ανάβαση, αφού έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός στα πολύ στενά και εκτεθειμένα περάσματα.

Όλοι εσείς, λοιπόν, οι λάτρεις του κινδύνου και της περιπέτειας δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε μέχρι την Κίνα και να δοκιμάσετε τις αντοχές σας περπατώντας στο πιο επικίνδυνο μονοπάτι του κόσμου(;).

Δείτε κι ένα video για να πάρετε μια καλύτερη γεύση (ακατάλληλο για υψοφοβικούς):

Χάρτης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...