Ταΰγετος: Διάσχιση του Ε4 από το καταφύγιο στην Αναβρυτή

Από το “σκληρό ροκ” της κορυφογραμμής του Πενταδάκτυλου, στο “βαλσάκι” του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 από το καταφύγιο στην Αναβρυτή.

Μετά την προσκυνηματική διάσχιση του εμβληματικού Πενταδάκτυλου, εκεί που το σώμα δοκιμάζεται και η ψυχή αγαλλιάζει, τι καλύτερη αποθεραπεία από μια “χαλαρή” βόλτα στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, με αφετηρία το καταφύγιο του Ταϋγέτου στη θέση “Βαρβάρα” στα 1.550 μέτρα υψόμετρο και τερματισμό τον γραφικό οικισμό της Αναβρυτής;

Το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης στη θέση “Βαρβάρα”

Είχα την τύχη να να βιώσω εκ του σύνεγγης την κυριαρχική επιβολή του Ταΰγετου στην ψυχή μου.

Είχα την τύχη να νιώσω την ιδιαιτερότητά του, να τον περπατήσω, να ποτήσω με τον ιδρώτα μου την μνημειώδη κορυφογραμμή του.

Η επική διάσχιση της κορυφογραμμής του Πενταδάκτυλου ξεκίνησε από την Αναβρυτή (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) και ολοκληρώθηκε με την κατάβαση στο οικείο και φιλόξενο καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης στη θέση “Βαρβάρα”, στα 1.550 μέτρα υψόμετρο.

Το τελευταίο ταμπελάκι μας πληροφορεί ότι η Αναβρυτή απέχει “μόλις” 4 ώρες και 30 λεπτά

Ο σχεδιασμός της ορειβατικής εξόρμησης περιλάμβανε την επιστροφή στην Αναβρυτή μέσω του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Οι πρώτες ηλιαχτίδες στην κορυφή του Προφήτη Ηλία (λήψη από το καταφύγιο)

Πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή συνολικού μήκους 12,5 χιλιομέτρων που διατρέχει τις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου από βορρά προς νότο.

Ακολουθώντας την κλασική διαδρομή προς «Μαγγανιάρη» που περνάει από την πηγή «Βαρβάρα» (η οποία τον Αύγουστο στερεύει συνήθως), μετά από 700 μέτρα και 15’ φτάνουμε σε διασταύρωση μονοπατιών.

Διασταύρωση μονοπατιών

Ευθεία συνεχίζει για «Μαγγανιάρη», ενώ λοξώς αριστερά και ελαφρώς ανηφορικά πηγαίνει προς Αναβρυτή (υπάρχει σχετική ξύλινη ταμπέλα).

Όπως προαναφέραμε, το μονοπάτι τραβερσάρει τις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου, με ήπιες κλίσεις, ενώ η σήμανση είναι τόσο συνεπής που δε θα σας προβληματίσει σε κανένα σημείο.

Στα 1.387 μ. υψόμετρο και 3,8 χλμ. πορείας (1 ώρα & 15’) περνάμε από την πηγή «Τσαγκάκη».

Η πηγή “Τσαγκάκη”

Σε ορισμένα σημεία του μονοπατιού που η πυκνή βλάστηση αραιώνει, έχουμε την ευκαιρία είτε ν’ ατενίσουμε προς τον κάμπο του Ευρώτα είτε να θαυμάσουμε τις εντυπωσιακές πτυχώσεις και τα επιβλητικά ζωνάρια των ανατολικών πλαγιών του βουνού.

Μετά από 2 ώρες, 5,8 χλμ. πορείας και 1.448 μ. υψόμετρο, περνάμε από την πηγή «Κανελλάκια», ενώ λίγο πιο κάτω διασχίζουμε μια χαρακτηριστική σάρα, ένας ποταμός από πέτρες που κατέβασε βίαια το βουνό. Πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο.

Η πηγή “Κανελλάκια”
Πέρασμα χαρακτηριστικής σάρας

Στις 3 ώρες πορείας βγαίνουμε σε δασικό δρόμο, όπου υπάρχει και πετρόχτιστη πηγή με ξύλινο τραπέζι. Είναι η θέση «Λακκώματα» στα 1.300 μ. υψόμετρο και 7,6 χλμ. πορείας.

Στη θέση “Λακκώματα”

Ακολουθούμε τον χωματόδρομο για 5’ περίπου, και στη συνέχεια τον εγκαταλείπουμε μπαίνοντας σε κατηφορικό μονοπάτι που φεύγει στα δεξιά μας. Είναι η τελική κατάβαση για την Αναβρυτή.

Το σημείο που αφήνουμε τον δασικό δρόμο και μπαίνουμε δεξιά σε κατηφορικό μονοπάτι

Στις 4 ώρες, 9,1 χλμ. πορείας και στα 1.030 μ. υψόμετρο, βγαίνουμε σε δασικό δρόμο, τον οποίο και ακολουθούμε.

Μετά από 5’ τον εγκαταλείπουμε για να μπούμε στα δεξιά μας σε μονοπάτι που κινείται στην αριστερή πλευρά μιας ρεματιάς.

Σύντομα βγαίνουμε σε δασικό δρόμο και διασταύρωση μονοπατιών με μεγάλη ξύλινη ενημερωτική ταμπέλα.

Εμείς ακολουθούμε την κατεύθυνση προς Αναβρυτή. Λίγο πιο κάτω διασχίζουμε ξανά τον δασικό δρόμο (στο ύψος του ξωκλησιού του Αγ. Ελισσαίου) και περνάμε απέναντι κατηφορίζοντας στην τελευταία ρεματιά πριν το χωριό.

Περνάμε την κοίτη του ρέματος από ένα ξύλινο γεφύρι και στη συνέχεια συναντάμε την τελευταία πηγή, την «Πλατανίτσα», μόλις μισή ώρα πορείας πριν την Αναβρυτή.

Ακολουθώντας πιστά τη σήμανση του Ε4 θα οδηγηθούμε γρήγορα στα πρώτα σπίτια του χωριού με τις κρίνες που τρέχουν γάργαρο νερό, μετά από 5 ώρες χαλαρού περπατήματος, διαψεύδοντας πανηγυρικά την πινακίδα στην αρχή του μονοπατιού που μας πληροφορούσε ότι η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι 4 ώρες και 15’.

Η Αναβρυτή Λακωνίας χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου

Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι πρόκειται για μια ευχάριστη διάσχιση με σχετικά ήπιες κλίσεις στο μεγαλύτερο μήκος του μονοπατιού, η οποία ενδείκνειται και την καλοκαιρινή περίοδο, αφενός μεν γιατί κινείται σε δασωμένες βαθίσκιωτες πλαγιές και αφετέρου έχει αρκετές πηγές με πόσιμο νερό σε όλο του το μήκος.

Powered by Wikiloc

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...