Το ψηλότερο ορεινό καταφύγιο της Ελβετίας

Το Solvay Hut είναι ένα ορειβατικό καταφύγιο χτισμένο σε υψόμετρο 4.003 μ. πάνω στο όρος Matterhorn στις Pennine Alps, στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας. Πρόκειται για ένα μικρό καταφύγιο έκτακτης ανάγκης που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 10 άτομα.

Βασικός σκοπός της κατασκευής του στο σημείο αυτό είναι να προσφέρει τροφή και στέγη σε ορειβάτες και πεζοπόρους που εξερευνούν την περιοχή. Κι αν η προσέγγισή του φαντάζει τρομακτική η απίθανη θέα αποζημιώνει και με το παραπάνω τους επισκέπτες του, που φεύγουν γεμίζοντας τη φωτογραφική μηχανή τους με πολλές απίθανες εικόνες. Μόλις 475 μ. πριν την κορυφή του Matterhorn, το Solvay Hut προσφέρει εκπληκτική θέα προς τις κορυφές του Monte Rosa.

Το καταφύγιο χτίστηκε τον Αύγουστο του 1915. Όλα τα οικοδομικά υλικά ανέβηκαν πρώτα στο καταφύγιο Hornli, σε υψόμετρο 3.260 μ., με τη βοήθεια ζώων. Από εκεί, με ένα μικρό προσωρινό τελεφερίκ έφτασαν μέχρι το Solvay Hutστα 4.003 μ. Το καταφύγιο χτίστηκε μέσα σε πέντε μόνο ημέρες. Το 1966 ανακατασκευάστηκε, ενώ το 1976 απέκτησε και τηλέφωνο.

Το καταφύγιο πήρε το όνομά του από τον Βέλγο Ernest Solvay (1838-1922), ο οποίος το κατασκεύασε ως ευγνωμοσύνη για τις αξέχαστες ώρες που πέρασε στο βουνό.

Χάρτης της περιοχής

Πηγές
dinfo.gr
3otiko.blogspot.gr
summitpost.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...