Το όρος Πατέρας στη Βορειοδυτική Αττική

Ο Πατέρας από την κορυφή του Μακρού Όρους

Το όρος Πατέρας βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Αττικής ως προέκταση της Πάρνηθας ενώ συνδέεται μέσω της κοιλάδας των Βιλίων με τον Κιθαιρώνα.

Η ψηλότερη κορυφή του (βόρεια των Μεγάρων) λέγεται Λεοντάρι ή Έλατος και έχει υψόμετρο 1.132 μ.

Όλες σχεδόν οι πλαγιές του είναι απότομες και δύσβατες και αυλακώνονται από μεγάλες ρεματιές όπως αυτές της Αγ. Τριάδας, της Ζωηρέζας κ.α.

Η έκτασή του καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της βορειοδυτικής Αττικής χωρίζοντας το Θριάσιο Πεδίο από τη Μεγαρική πεδιάδα.

Στην αρχαιότητα, το ανατολικότερο άκρο του όρους, το Τρικέρι στο Λουτρόπυργο αποτελούσε το σύνορο της Αθήνας.

Το πέτρωμα του είναι ιδιαιτέρως σκληρό, με χαρακτηριστικό κοκκινόχωμα, ενώ κατά διαστήματα έχουν παρατηρηθεί κατολισθήσεις κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου.

Η κορυφογραμμή του Πατέρα από το Μακρόν Όρος

Ένα μεγάλο μέρος του Πατέρα ήταν κατάφυτο από πεύκα και πουρνάρια, ενώ από τα 800 μ. και πάνω είχε έλατα, που κάηκαν στην πυρκαγιά του 1985.

Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, το πευκοδάσος έχει αρχίσει να αναγεννάται. Στις ψηλές κορυφές υπάρχουν πεύκα, σχίνα, κουμαριές και έλατα.

[Αύγουστος 2021: Δυστυχώς, όσο γράφονται αυτές οι λέξεις, μια καταστροφική πυρκαγιά κατακαίει τα υπέροχα πευκοδάση του Πατέρα και κινείται απειλητικά προς τον οικισμό των Βιλίων]

Η ανατολική και νοτιοανατολική πλευρά του Πατέρα είναι χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο θηραμάτων με πλούσια πανίδα από αλεπούδες, λαγούς, γεράκια, αετούς, πετροπέρδικες κ.α.

Η περιοχή του Αγ. Γεωργίου και της αρχαίας Ερένειας στους πρόποδες του Πατέρα

Τα μονοπάτια του Πατέρα που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για την επικοινωνία των γύρω οικισμών προσφέρουν και σήμερα ευκαιρίες για πολλές ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...