Φθινόπωρο, η καλύτερη εποχή για πεζοπορία

Το καλοκαίρι έφυγε και δεν το πήρε η βροχή, ο πρώτο ήλιος έσβησε, τον έκλεψες εσύ, Οκτωβριανό ξημέρωμα… τραγουδά ο Μαραβέγιας, που έρχεται να μας θυμίσει αυτή την γλυκόπικρη γεύση που αφήνει στην ψυχή το πέρασμα από την ανεμελιά του καλοκαιριού στη μελαγχολία του φθινοπώρου.

Το φθινόπωρο είναι μαγικό. Τα χρώματα, ο αέρας, η βροχή, σου θυμίζουν πόσο απλά πράγματα μπορούν να σου προσφέρουν τόση ευτυχία. Είναι η ιδανική εποχή για να βγείτε στη φύση και να απολαύσετε τις μεγαλειώδεις δημιουργίες της.

Οι φανατικοί πεζοπόροι ξέρετε για τι πράγμα μιλάω. Όλοι, όμως, εσείς οι άπιστοι Θωμάδες θα χρειαστεί να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο.

1. Τα φύλλα μιλούν από μόνα τους

Τα φύλλα αλλάζουν χρώμα στα δέντρα, και μας ικετεύουν να βγούμε έξω. Αν και τα καταπράσινα δέντρα και τα αγριολούλουδα στα αλπικά λιβάδια είναι ένα πανέμορφο θέαμα το καλοκαίρι, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα φθινοπωρινό τοπίο.

Ήδη, τα αγαπημένα μας μονοπάτια έχουν περικυκλωθεί από τις μπορδοροδοκόκκινες αποχρώσεις των φυλλοβόλων δέντρων.

2. Καιρός, ο μεγάλο σύμμαχος

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για μια ευχάριστη πεζοπορία, και σ’ αυτό συνηγορούν και οι καιρικές συνθήκες.

Η αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ το πολικό ψύχος του γεροχειμώνα λιμνάζει ακόμη στα υπερβόρεια γεωγραφικά μήκη.

3. Κουνούπια τέλος

Ίσως σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά ρωτήστε κάποιον παθόντα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την ενοχλητική συντροφιά αυτών των επίνομων μικροσκοπικών δαιμόνων τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες στο μονοπάτι και στην κατασκήνωση.

4. Αχ αυτή η μυρωδιά του φθινοπώρου

Εντάξει, αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά για σκεφτείτε το λίγο. Καθώς περπατάς στο δάσος συνθλίβοντας τα ξερά φύλλα, όλα γύρω σου μυρίζουν τόσο γήινα και φρέσκα.

Επιβραδύνετε, κλείστε τα μάτια, πάρτε βαθιά ανάσα, εκπνεύστε… Δεν γράφετε ποίηση;

5. Η μοναξιά του ορειβάτη

Το καλοκαίρι, τα μονοπάτια και τα ορεινά καταφύγια, ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς, θυμίζουν κάτι από μποτιλιαρισμένη Κηφισίας.

Η γαλήνη και η ηρεμία που αναζητούν οι άνθρωποι όταν παίρνουν τα βουνά είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Αντίθετα, τους φθινοπωρινούς μήνες, εσείς κι η παρέα σας, θα έχετε την ευκαιρία να αισθανθείτε πραγματικά ένα με τη φύση που σας περιβάλλει.

6. Όταν ήμουν παιδί

Πώς να φυλακίσεις την στιγμή, να κρατήσεις για πάντα ένα χρώμα, ένα άρωμα, μια ανάμνηση, και να τα διατηρήσεις ακέραια, όπως την πρώτη φορά που το αντίκρισες.

Την πρώτη εκείνη φορά που ένιωσες ότι σταμάτησαν τα δευτερόλεπτα και έμεινες ακίνητος να παρατηρείς, να περπατάς, να απορείς και να θαυμάζεις. Τότε, όταν ήσουν παιδί.

Ναι, η πεζοπορία σ’ ένα φθινοπωρινό δάσος είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, σ΄εκείνα τα χρόνια της παιδικής αθωότητας.

7. Πρόσκληση σε πρόκληση

Η πεζοπορία τους φθινοπωρινούς μήνες κρύβει πολλές προκλήσεις. Η μικρή διάρκεια της μέρας, μια ξαφνική βροχή κι ακόμη χειρότερα ένα μυστηριώδες πέπλο ομίχλης που καλύπτει τα πάντα τριγύρω, είναι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πριν ξεκινήσουμε την βόλτα μας στα βουνά.

8. Διασκέδαση στα δάση

Η πεζοπορία το φθινόπωρο είναι διασκεδαστική. Είτε επιλέξετε μια απαιτητική πολύωρη διαδρομή είτε μια χαλαρή βόλτα, έτσι απλά για ν’ απολαύσετε τον καθαρό αέρα και να φωτογραφίσετε τα φθινοπωρινά τοπία.

Πολλά από τα μονοπάτια των βουνών μας αυτήν την εποχή του χρόνου είναι στην καλύτερη φάση τους. Έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και σας περιμένουν να διασκεδάσετε μαζί τους.

Χρειάζεστε κάτι πιο πειστικό από τα παραπάνω; Δε νομίζω. Ο φθινοπωρινός καμβάς της φύσης είναι γεμάτος με χρώματα και ένταση. Η φαντασία και το πάθος δίνουν ομηρικές μάχες, κι εσύ θα μείνεις απλός θεατής;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...