Χρυσά Πιολέ 2015 (Piolets d’Or 2015)

Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του, οι νικητές του 23ου Διαγωνισμού “Χρυσά Πιολέ” (Piolets d’Or), που θα διεξαχθεί το χρονικό διάστημα 9-12 Απριλίου 2015 στο Chamonix της Γαλλίας και στο Courmayeur της Ιταλίας.

Η προαναγγελία των νικητών είναι μια καινοτομία που εισήχθη από τους διοργανωτές στον φετινό διαγωνισμό, αποσκοπώντας να ξεφύγουν από την στενή έννοια του ανταγωνισμού και να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον στην ανάδειξη του “πάθους, του πνεύματος και των αξιών” της ορειβασίας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα τους οι διοργανωτές αναφέρουν, επίσης, ότι: “Θέλουμε να διαγράψουμε τη λέξη ‘νικητές’. Όταν υπάρχουν νικητές συνεπάγεται ότι υπάρχουν και ηττημένοι, κι αυτό δεν μας εκφράζει. Στόχος μας είναι να γιορτάσουμε το πνεύμα και τις αξίες της σύγχρονης ορειβασίας”.

Το Πνεύμα της Σύγχρονης Ορειβασίας
Τα “Χρυσά Πιολέ” αντλούν την έμπνευσή τους από την ιστορία της ορειβασίας και την αυθεντικότητα του ομαδικού πνεύματος. Η επιτυχία μιας προσπάθειας δεν εξαρτάται , πλέον, απλά και μόνο από την κατάκτηση της κορυφής με κάθε κόστος, χρησιμοποιώντας κάθε πιθανό οικονομικό ή τεχνικό μέσο (οξυγόνο, φιξαρισμένα σχοινιά, ντοπάρισμα κ.α.) ή την υπερβολική χρήση ανθρώπινου βοηθητικού προσωπικού (αχθοφόροι μεγάλου υψομέτρου ή Sherpas).

Ο διαγωνισμός “Χρυσά Πιολέ” ενθαρρύνει τη φαντασία στην αναζήτηση καινοτόμων διαδρομών σε συνδυασμό με την μέγιστη οικονομία στη χρήση μέσων, αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τα “Χρυσά Πιολέ” επιθυμούν να κάνουν την ορειβασία κτήμα όλου του κόσμου, ικανή να προσελκύσει τις καλύτερες από τις ανθρώπινες φιλοδοξίες.

Οι φετινοί νικητές

Η διάσχιση της κορυφογραμμής του Fitz Ry (3.405 μ.), Παταγονία, Αργεντινή

Η γοτθική ομορφιά του Fitz Roy

Το χρονικό διάστημα 12-16 Φεβρουαρίου 2014 οι Αμερικανοί αναρριχητές Tommy Caldwell και Alex Honnold κατάφεραν την πρώτη πλήρη διάσχιση της επιβλητικής κορυφογραμμής του Fitz Roy από βορρά προς νότο. Πέρασαν από εφτά διαδοχικά κορυφές: Aguja Guillaumet, Aguja Mermoz, Cerro Fitz Roy (3.405 μ.), Aguja Poincenot, Aguja Rafael Juarez, Aguja Saint-Exupery και Aguja de l’S. Η συνολική υψομετρική που κάλυψαν ήταν 4.000 μέτρα, με μέγιστο βαθμό δυσκολίας 7a και τμήματα πάγου μέγιστης κλίσης 65 μοιρών. Μια τέτοια διάσχιση μόνο από πολύ γρήγορους αναρριχητές θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Περισσότερα γι΄ αυτήν την επική διάσχιση μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Ανάβαση της ΝΔ πλευράς του Thamserku (6.618 μ.), Khumbu, Νεπάλ

Η διαδρομή Shy Girl (6B, 70 μοίρες) της ΝΔ πλευράς του Thamserku. Photo © Anna Piunova/mountain.ru

Οι Ρώσοι ορειβάτες Alexander Gukov και Alexey Lonchinsky πραγματοποίησαν την πρώτη ανάβαση της ΝΔ πλευράς του Thamserku το χρονικό διάστημα από 27 Απριλίου έως 3 Μαϊου 2014. Η διαδρομή τους, που είχε ανάπτυγμα 1.620 μέτρα, ονομάστηκε Shy Girl. Χρειάστηκαν 6 μπιβουάκ, ενώ ο βαθμός δυσκολίας υπολογίστηκε σε 6Α/6Β με βάση τη Ρώσικη κλίμακα, με απότομα περάσματα πάγου και μικτού πεδίου Μ4-Μ5, και τέσσερις σχοινιές Α2. Η κατάβαση έγινε μέσω της Ν κόψης, όπου έκαναν 22 ραπέλ.

Ανάβαση της Β πλευράς του Hagshu (6.657 μ.), Kisthwar, Ινδία

Η νέα διαδρομή των Σλοβένων ορειβατών στην Β πλευρά του Hagshu (ED, 1.350 m.). Η κορυφή στο βάθος είναι η Hana’s Men, την οποία ανέβηκαν κατά το στάδιο του εγκλιματισμού τους από μια νέα διαδρομή που είναι μαρκαρισμένη με κίτρινο χρώμα. Photo © Marko Prezelj

Η πρώτη ανάβαση της κάθετης Β πλευράς του Hagshu, που βρίσκεται στην περιοχή Kisthwar της Ινδίας πραγματοποιήθηκε από τους Σλοβένους ορειβάτες Ales Cesen, Luka Lindic και Mark Prezelj το διήμερο 29-30 Σεπτεμβρίου 2014. Το ανάπτυγμα της Β πλευράς ήταν 1.350 μέτρα και βαθμολογήθηκε ED, με τμήματα πάγου στις 90 μοίρες. Την πρώτη ημέρα η κλίση και η δυσκολία του πάγου τους ανάγκασε να αναρριχώνται μέχρι τις δύο τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας. Τελικά, το απόγευμα στις 17:00 της 30ης Σεπτεμβρίου πάτησαν στην κόψη της Β πλευράς, έκαναν τη διάσχιση μέχρι την κύρια κορυφή (6.657 μ.) και κατέβηκαν από την κλασική διαδρομή, που ανοίχθηκε για πρώτη φορά το 1989 από Πολωνούς ορειβάτες.

Επίσης, ο βετεράνος Βρετανός ορειβάτης Sir Chris Bonington, θα παραλάβει το βραβείο Piolets d’Or Lifetime Achievement. Ο Bonington αναρριχάται ανελλιπώς από το 1951, έχει στο ενεργητικό του πολλές σημαντικές αναβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επικής πρώτης ανάβασης του Baintha Brakk (“Ο Δράκος”) στο Πακιστάν, μαζί με τον Doug Scott. Ηγήθηκε, επίσης, των θρυλικών αποστολών που έκαναν τις πρώτες αναβάσεις της Ν πλευράς του Annapurna και της ΝΔ πλευράς του Everest. Πέρσι, σε ηλικία 80 ετών, μαζί με τον Leo Houlding, ξανανέβηκε (μετά το 1966) τον ύψους 137 μέτρων απαιτητικό κάθετο βράχο Old Man of Hoy στην Σκωτία.

Ο Bonington πραγματοποιεί την πρώτη ανάβαση στο όρος Shivling (6.543 μ.) της Ινδίας το 1983. Photo © Sir Chris Bonington collection

Πηγές
pioletsdor.com
alpinist.com
outsideonline.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...