Χρόνια Πολλά Simone Moro

Την περασμένη Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, ο σπουδαίος Ιταλός αλπινιστής Simone Moro γιόρτασε τα 50α γενέθλιά του, δηλώνοντας με νόημα πως

“Είμαι ακόμα ζωντανός”

Μισός αιώνας μιας ζωής στα όρια. Μιας ορειβατικής καριέρας γεμάτη επιτυχίες και επιτεύγματα.

Δεν υπάρχουν, άλλωστε, και τόσοι πολλοί ορειβάτες που να ‘χουν να επιδείξουν τέσσερις πρώτες χειμερινές αναβάσεις σε κορυφές άνω των 8 χιλιομέτρων.

Το 2005, μαζί με τον Πολωνό ορειβάτη Piotr Morawski, ήταν οι πρώτοι που πάτησαν στην κορυφή των 8.027 μέτρων του Sisha Pangma κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν.

Ακολούθησαν άλλες τρεις χειμερινές αναβάσεις. Το 2009 με τον Καζάκο Denis Urubko στο Manaslu (8.485 μ.), το 2011 πάλι με τον Urubko, αλλά και τον Αμερικανό Cory Richards στο Gasherbrum II (8.034 μ.), και το 2016 παρέα με τον Ισπανό Alex Txikon και τον Πακιστανό Ali Sadpara στο θρυλικό Nanga Parbat (8.125 μ.).

Διαβάστε ακόμη: “Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Nanga Parbat – Το χρονικό της ιστορικής ανάβασης”

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλες αυτές οι αναβάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου.

Ο Simone Moro (δεξιά) και ο Ali Sadpara (αριστερά) στην κορυφή του Nanga Parbat

Την περασμένη άνοιξη, ο Moro και η συμπατριώτισσά του Tamara Lunger προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μια μυθική διάσχιση των τεσσάρων ψηλών κορυφών του όρους Kangchenjunga, αλλά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια, χωρίς να πατήσουν σε καμιά κορυφή, μιας κι ο Simone ταλαιπωρήθηκε από στομαχικές διαταραχές.

Ο Simone Moro είναι παντρεμένος με την Νοτιοτυρολέζα αναρριχήτρια Barbara Zwerger και έχουν μια κόρη 19 ετών κι έναν 7χρονο γιο. Ο SImone έχει, επίσης, δίπλωμα πιλότου ελικοπτέρου διάσωσης στα Ιμαλάια!

Simone, μισός αιώνας στα πόδια σου. Πώς αισθάνεσαι;

Λοιπόν, είμαι ακόμα ζωντανός, με όλα τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών μου. Το σωματικό μου βάρος είναι ίδιο μ’ αυτό που είχα όταν ήμουν 25 ετών, όπως κι ο όγκος και η διάρκεια των προπονήσεων. Άρα, νιώθω ευτυχισμένος και τυχερός.

Ποια από τις τέσσερις πρώτες χειμερινές αναβάσεις θα ξεχώριζες;

Με το Sisha Pangma ξανάνοιξα το κεφάλαιο των χειμερινών αναβάσεων στις οχτάρες κορυφές μετά από 17 χρόνια “σιωπής”. Το Makalu ήρθε μετά από 39 χρόνια αποτυχημένων χειμερινών αναβάσεων. Το Gasherbrum II ήταν η πρώτη χειμερινή ανάβαση μια οχτάρας κορυφής σ’ ολόκληρη την οροσειρά του Karakoram. Και στο Nanga Parbat έγινα ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε ν’ ανέβει για πρώτη φορά τον χειμώνα σε τέσσερις διαφορετικές οχτάρες κορυφές. Πώς να διαλέξω;

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο θρυλικός Reinhold Messner, η Tamara Lunger, ο Simome Moro και ο Hervé Barmasse

Ποια είναι, τελικά, η γοητεία της αναρρίχησης στα ψηλότερα βουνά της γης το χειμώνα;

Απομόνωση, ερημιά, αγριάδα, περιπέτεια και εξερεύνηση, μικρές πιθανότητες επιτυχίας, πολλές δυσκολίες, σπάνια και μικρά παράθυρα καλών καιρικών συνθηκών. Μια χειμερινή αποστολή δεν είναι μια απλή “κρύα εκδοχή” μιας καλοκαιρινής αποστολής.

Την περασμένη άνοιξη στο Kangchenjunga υπέφερες από προβλήματα υγείας. Πρέπει ν’ ανησυχείς;

Καθόλου. Απλά, έκανα πολύ ανόητα λάθη. Ήπια αναψυκτικά και άλλες αηδίες στην Κατασκήνωση Βάσης, και στο βουνό δεν ενυδατώθηκα αρκετά. Δεν ανυσηχώ. Νιώθω και είμαι δυνατός και υγιής όπως και στο παρελθόν.

Ποια θα είναι η επόμενη αποστολή σου;

Δυστυχώς, δεν μπορώ ακόμα ν’ ανακοινώσω που θα πάω. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι θα γίνει φέτος τον χειμώνα και θα είναι, ίσως, η πιο κρύα ανάβαση που έχω κάνει ποτέ.

Αν είχες τρεις επιθυμίες που θα ‘θελες να πραγματοποιηθούν στο δεύτερο μισό της ζωής σου, ποιες θα ήταν αυτές;

Υγεία, υγεία, υγεία. Είχα και έχω τα πάντα, και μόνο ο Θεός μπορεί να μου δώσει υγεία, παρόλο που προσπαθώ να προστατέψω τον εαυτό μου, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Χρόνια Πολλά Simone Moro και Πάντα Ψηλά!!!

Πηγή
blogs.dw.com/adventuresports

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...