10 λόγοι για ν΄ ανέβεις στο Κιλιμάντζαρο

του Tim Ward

Γιατί κάθε χρόνο 40.000 άνθρωποι επιχειρούν ν’ ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του «μοναχικού» Κιλιμάντζαρου, ενός βουνού τόσο δημοφιλούς που πλέον έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «το Έβερεστ του λαού»;

Παρακάτω παρατίθενται οι 10 σπουδαιότεροι λόγοι, από τους πιο απλούς και πρακτικούς μέχρι τους βαθύτερα φιλοσοφημένους.

Πρώτα όμως δυο σύντομα λόγια για το βουνό

Το Κιλιμάντζαρο είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μ. Βρίσκεται στην ΒΔ Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό.

Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές από τις οποίες η κορυφή Κίμπο (5.895 μ.) είναι η υψηλότερη της Αφρικής, που συνδέεται με αυχένα με τη δεύτερη τη Μαβένσι (5.355 μ.).

Η Κίμπο είναι κρατήρας ηφαιστείου που βαίνει σε οριστική σβέση, η δε Μαβένσι είναι επίσης κρατήρας σβησμένου ηφαιστείου, άλλοτε ψηλότερη που έχασε μέρος του ύψους της από διάβρωση.

Και οι δύο αυτές κορυφές καλύπτονται από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό.

Ο παγετώνας της κορυφής Κίμπο κατεβαίνει μέχρι τα 4.900 μ. Οι χαμηλότερες ζώνες του όρους από ύψος 3.000 μέχρι 2.000 μέτρα καλύπτονται από παρθένα δάση, ενώ οι ακόμη χαμηλότερες σχηματίζουν εξαιρετικές εκτάσεις καλλιέργειας.

Το Κιλιμάντζαρο ως μεμονωμένο επιβλητικό ορεινό κώνο αντίκρισαν πρώτοι οι Ευρωπαίοι ιεραπόστολοι Ρέμπαν και Κράπφ το 1848. Ακολούθησαν από τότε πολλές αποστολές για την αναγνώριση και εξερεύνησή του.

Νεότερες αποστολές διαπίστωσαν πως οι παγετώνες του Κιλιμάντζαρου, από τους οποίους τροφοδοτούνται πολλοί ποταμοί της ανατολικής Αφρικής, ακόμη και αυτός ο Νείλος, συνεχώς μειώνονται.

Οι 10, λοιπόν, λόγοι είναι οι εξής:

1. Από τις Seven Summits, το Κιλιμάντζαρο είναι το πιο εύκολο τεχνικά να αναρριχηθεί. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ορειβατικό εξοπλισμό (σχοινιά κ.α.) ή ακόμη και καμία προηγούμενη ορειβατική εμπειρία. Ο πιο νέος σε ηλικία άνθρωπος που πάτησε στην κορυφή του ήταν 6 ετών ενώ ο γηραιότερος (από το 2011) ήταν 83 ετών. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως το Κιλιμάντζαρο είναι ένα ακίνδυνο βουνό. Η νόσος του υψομέτρου και οι κατολισθήσεις σκοτώνουν ετησίως κατά μέσο όρο 10 ορειβάτες.

2. Αν και το Κιλιμάντζαρο είναι ένα απομακρυσμένο και απομονωμένο βουνό, παραδόξως είναι εύκολα προσβάσιμο. Το Κιλιμάντζαρο βρίσκεται στη Τανζανία, νοτίως του ισημερινού, δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Serengeti. Όμως, τακτικές πτήσεις πετούν ασταμάτητα από την Ευρώπη προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Κιλιμάντζαρο. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Γύρω από το βουνό υπάρχουν πολύ καλές υποδομές υποστήριξης –για τα δεδομένα μιας φτωχής χώρας όπως η Τανζανία- με αξιοπρεπή ξενοδοχεία, καταστήματα ενοικίασης ορειβατικού εξοπλισμού και μέσων επίγειας μεταφοράς. Επίσης, πάνω στο βουνό υπάρχουν καταλύματα κατά μήκος της κύριας διαδρομής προς την κορυφή, με αχθοφόρους που κουβαλούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για το στήσιμο καταυλισμών και εγκαταστάσεων εστίασης.

3. Ακόμη και σήμερα, το Κιλιμάντζαρο παραμένει εκπληκτικά παρθένο. Ενώ η κατασκήνωση βάσης του Everest είναι διάσπαρτη με σκουπίδια, το Εθνικό Πάρκο Κιλιμάντζαρου διατηρείται καθαρό. Οι φύλακες του Πάρκου ζυγίζουν όλα τα σακίδια που ανεβοκατεβαίνουν το βουνό και οι εταιρείες που διοργανώνουν τις αποστολές πληρώνουν βαριά πρόστιμα εάν τα σακίδια κατεβαίνουν άδεια. Υπάρχουν μόνο επτά μονοπάτια για την κορυφή και δεν υπάρχουν δρόμοι. Ως εκ τούτου, παρά τη σχετικά μεγάλη κίνηση, το βουνό έχει διατηρήσει την άγρια φύση του.

4. Το Κιλιμάντζαρο είναι ένα από τα σπουδαιότερα θαύματα της φύσης: ένα βουνό καλυμμένο με παγετώνες στο ύψος του ισημερινού, ένας ωκεανός καταπράσινου δάσους που περιβάλλεται από ξηρή σαβάνα. Η ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο είναι όπως το περπάτημα από τον ισημερινό μέχρι τον Βόρειο Πόλο μέσα σε μια εβδομάδα, και παρέχει εντυπωσιακές μεταβολές στη βλάστηση και το ζωικό βασίλειο από μέρα σε μέρα. Το Κιλιμάντζαρο είναι σαν ένα απομονωμένο νησί στον ουρανό. Τα μεγάλα του υψόμετρα δημιούργησαν έναν ιδιαίτερο βιότοπο στον οποίο ευδοκιμούν παράξενες και μοναδικές μορφές ζωής, που κανείς μπορεί να τις συναντήσει μόνο σε μερικές ακόμη κορυφές της γης, όπως το ευαίσθητο λουλούδι ελέφαντας (Pedicularis groenlandica)και το περίεργο δέντρο του Κιλιμάντζαρου (Dendrosenecio kilimanjari).

5. Το Κιλιμάντζαρο αποτελεί μια ιδανική τοποθεσία για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Τα στοιχεία που πάρθηκαν από τους πυρήνες των παγετώνων του βουνού μαρτυρούν πως οι 11.700 ετών παγετώνες δεν θα υπάρχουν σε 20-30 χρόνια. Ομάδες επιστημόνων εργάζονται στους παγετώνες αυτούς προσπαθώντας να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό. Ένας ερευνητής που συνάντησα μου είπε: «Μπορείτε να σταθείτε δίπλα στον παγετώνα και να δείτε τον πάγο να γίνεται ατμός μπροστά στα μάτια σας». Η εταιρεία Xpedition Online διοργανώνει αποστολές στο βουνό για νέους με τη συνοδεία κλιματολόγων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα xpeditiononline.com.

Η μείωση της έκτασης των παγετώνων από το 1993 μέχρι το 2000

6. Το Κιλιμάντζαρο συμβάλει κάθε χρόνο με 20 εκ. δολάρια περίπου στην τοπική οικονομία. Οδηγοί, αχθοφόροι, μάγειρες, ξενοδοχειακό προσωπικό, παραγωγοί τροφίμων, τουριστικά πρακτορεία, έμποροι, κατασκευαστικές εταιρείες και τράπεζες δημιουργούν θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που παραμένει μία από τις φτωχότερες του πλανήτη.

7. Το Κιλιμάντζαρο ενέπνευσε σε ολόκληρη ήπειρο το όραμα της ελευθερίας. Το Κιλιμάντζαρο ανήκει στη Τανζανία, η πρώτη χώρα της Αφρικής που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις (όσο ήταν υπό κατοχή ονομαζόταν Ταγκανίκα). Πριν από την ανεξαρτησία της το 1959, ο μετέπειτα Πρόεδρος της χώρας Julius Nyerere δήλωσε: «Εμείς, οι άνθρωποι της Ταγκανίκα, θα θέλαμε να ανάψουμε ένα κερί και να το βάλουμε στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο που θα λάμψει πέρα από τα σύνορά μας, δίνοντας ελπίδα εκεί που υπάρχει απελπισία, αγάπη εκεί που υπάρχει μίσος, και αξιοπρέπεια εκεί που πριν υπήρχε ταπείνωση». Σήμερα, η κορυφή ονομάζεται Uhuru Peak –Uhuru στα Σουαχίλι σημαίνει «Ελευθερία».

8. Άνθρωποι ανεβαίνουν στο Κιλιμάντζαρο για να γιορτάσουν ένα προσωπικό τους επίτευγμα ή μια σημαντική εξέλιξη στη ζωή τους, π.χ. την αποφοίτησή τους από το πανεπιστήμιο, τη συνταξιοδότησή τους, ένα γάμο ή ένα διαζύγιο. Το γεγονός είναι τόσο σημαντικό ώστε κάθε χρόνο δεκάδες τοπικές εφημερίδες γράφουν την ιστορία ενός κατοίκου της πόλης που ανεβαίνει στην κορυφή.

9. Πολλοί άνθρωποι ανεβαίνουν στο Κιλιμάντζαρο για να εστιάσουν την προσοχή του κοινού σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό, π.χ. τη συγκέντρωση χρημάτων για τη θεραπεία του καρκίνου ή την ανάδειξη του προβλήματος του αυτισμού. Άτομα με αναπηρίες έχουν ανέβει στο βουνό για να αποδείξουν ότι με θάρρος και επιμονή, η αναπηρία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη ζωή του ανθρώπου.

10. Το Κιλιμάντζαρο εμπνέει τους ανθρώπους και αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο και την ίδια τη ζωή. Όταν ανεβείτε στο Κιλιμάντζαρο και σταθείτε στη στέγη της Αφρικής, θα δείτε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Ό,τι φάνταζε στο παρελθόν αδύνατο ξάφνου γίνεται εφικτό. Η κορυφή του βουνού εμπνέει, δίνει όραμα και παρακινεί τους ανθρώπους για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Όπως λέει και το διάσημο τραγούδι των Juluka: “I’m sittin’ on top of Kilimanjaro, I can see a new tomorrow. I’m sittin’ on top of Kilimanjaro. I cast away all my sorrows”. («Κάθομαι στην κορυφή του Κιλιμάντζαρου, μπορώ να δω ένα νέο αύριο. Κάθομαι στην κορυφή του Κιλιμάντζαρου. Πέταξα μακριά όλες τις λύπες μου»).

Χάρτης

Ο Tim Ward είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Zombies on Kilimanjaro: a Father-Son Journey Above the Clouds», η πρώτη λογοτεχνική αφήγηση της ανάβασης στο Κιλιμάντζαρο.

Πηγή
adventureblog.nationalgeographic.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...