Οι πρωτοπόροι της ορειβασίας: Aleister Crowley

Ο Edward Alexander Crowley (Έντουαρντ Αλεξάντερ Κρόουλυ, 12 Οκτωβρίου 1875 – 1 Δεκεμβρίου 1947) ήταν Άγγλος αποκρυφιστής, μάγος, ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος, αλλά και ορειβάτης!!!

Μπήκε στο κολλέγιο Trinity, του Cambridge, αλλά δεν απεφοίτησε. Τότε άλλαξε και το όνομά του σε Aleister (κελτική μορφή του μεσαίου του ονόματος).

Στις αρχές του 1900, ο Aleister Crowley ανέβηκε σε βουνά στο Μεξικό μαζί με τον διάσημο ορειβάτη της εποχής Oscar Eckenstein και τα πήγαν καλά.

Ο Aleister Crowley

Ο Oscar Eckenstein υπήρξε ο εφευρέτης του σύγχρονου crampon 10 σημείων και ο δημιουργός του κοντύτερου πιολέ των 85 εκατοστών περίπου, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ένα χέρι. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το τυπικό πιολέ είχε μήκος 120-130 εκατοστά.

Αρχικά, αυτή η καινοτομία επικρίθηκε από γνωστούς ορειβάτες της εποχής. Η συνέχεια, όμως, είναι γνωστή.

Ο Eckenstein έκανε την πρόταση στον Crowley ν’ αναρριχηθούν μαζί στο Κ2, την οποία ο δεύτερος αποδέχθηκε.

Οι Αυστριακοί Heinrich Pfaiml και Victor Wessely, ο Guy Knowles και ο Ελβετός Jules Jacot Guillarmod ήταν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Τα μέλη της αποστολής του 1902 στο Κ2: Victor Wessely, Heinrich Pfannl, Oscar Eckenstein, Aleister Crowley, Jules Jacot Guillarmod και George Knowles

Η αποστολή στο K2 το 1902 ξεκίνησε άσχημα, καθώς ο Aleister Crowley ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Eckenstein, αρχηγό της αποστολής, για το αν θα έπρεπε να προσλάβουν έναν αχθοφόρο για να μεταφέρει την τεράστια συλλογή των αποκρυφιστικών βιβλίων του κατά μήκος του παγετώνα Baltoro.

Γεννημένος το 1875 από πλούσιους γονείς που ήταν οπαδοί της σκοτεινής χριστιανικής αίρεσης των «Plymouth Brethren», ο Crowley επαναστάτησε εναντίον του πουριτανικού τρόπου ζωής τους από μικρή ηλικία, και έδωσε στον εαυτό του το προσωνύμιο «The Great Beast 666» για να «διαφημίσει» τις αποκρυφιστικές του κλίσεις.

Μπήκε στο «Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής», μια μυστική οργάνωση αποκρυφιστών μάγων, αλλά παράλληλα ασχολήθηκε με την αναρρίχηση και έγινε ένας αρκετά καλός ορειβάτης.

Η αποστολή έφτασε στη βάση του βουνού, εγκαθιστώντας το Camp-10 στα 5.700 μέτρα πριν ξεκινήσει την επίθεση στο μεγαλοπρεπές K2.

Ο Aleister Crowley στο Κ2

Το βουνό τους καλωσόρισε με κακοκαιρία, θυελλώδεις ανέμους και βαθύ χιόνι. Η κακοκαιρία κράτησε δέκα ημέρες, αλλά το χειρότερο απ’ όλα ήταν οι αυξανόμενες συγκρούσεις μεταξύ των μελών της ομάδας.

Αυστριακοί και Βρετανοί δεν τα πήγαιναν καλά. Οι Αυστριακοί ήθελαν να ανέβουν μαζί και το έκαναν, φτάνοντας κοντά στο Camp-11 στη βορειοανατολική κορυφογραμμή.

Ήταν τότε που ο Aleister Crowley βιώνοντας μια σύντομη στιγμή λογικής, θεώρησε ότι αυτή η διαδρομή δεν ήταν προσβάσιμη και συνέστησε τη νοτιοανατολική κορυφογραμμή (σήμερα γνωστή ως Abruzzi Spur) ως την καλύτερη γραμμή ανάβασης. Η Abruzzi Spur είναι πλέον η τυπική διαδρομή του K2.

Στην κατασκήνωση βάσης του Κ2

Στο μεταξύ, η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με μια ακόμη χιονοκαταιγίδα. Ο Crowley τυφλώθηκε για λίγο, ανέκαμψε και σκαρφάλωσε πάνω από το Camp-11, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των 6.550 μέτρων.

Έγιναν λίγες ακόμη απόπειρες αλλά χωρίς επιτυχία. Η ομάδα υπέφερε, εν μέρει λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά κυρίως λόγω των εσωτερικών προστριβών.

Αποκορύφωμα αυτών των προστριβών ήταν όταν ο Crowley τράβηξε ένα περίστροφο στον συνορειβάτη του Guy Knowles.

Ο Knowles πρόλαβε να ρίξει μια κλωτσιά στην «ευαίσθητη περιοχή» του Crowley, προτού ο τελευταίος προλάβει να πιέσει τη σκανδάλη.

Όμως, η συνοχή της ομάδας υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά και η αποστολή κατέληξε σε φάρσα, έχοντας περάσει 68 δαπανηρές ημέρες στις παγωμένες πλαγιές του Κ2.

Ο Crowley επέστρεψε στα Ιμαλάια το 1905 για να ηγηθεί μιας αποστολής σε μια άλλη οκτάρα κορυφή, το όρος Kangchenjunga (8.586 μ.), αλλά η φήμη του ως ορειβάτης υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά καθώς τέσσερις από τους συντρόφους του σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα ενώ κατέβαιναν μια παγωμένη πλαγιά, την οποία ο Crowley τους είχε προειδοποιήσει να αποφύγουν.

Αντί να κατέβει για να βοηθήσει, γύρισε στη σκηνή του και έπεσε να κοιμηθεί. Την επόμενη μέρα κατέβηκε στην κατασκήνωση βάσης χωρίς να μπει στον κόπο να ψάξει για τις σωρούς των συντρόφων του.

Αργότερα έγραψε «Ένα τέτοιο ατύχημα στο βουνό… δεν έχω καμία απολύτως συμπάθεια».

Με την ορειβατική του καριέρα κουρελιασμένη, ο Crowley βρήκε παρηγοριά στην αποκρυφιστική μαγεία, καθώς και στη νεογέννητη κόρη του Nuit Ma Ahathoor Hecate Sappho Jezebel Lilith Crowley (η οποία δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 2 ετών).

Ο Aleister Crowley ήταν φυσικός πολυμαθής και ασχολήθηκε ενεργά με πολλές δραστηριότητες.

Ο κόσμος τον γνώρισε ως ποιητή, μυθιστοριογράφο, δημοσιογράφο, ορειβάτη, εξερευνητή, σκακιστή, σχεδιαστή, εραστή γυναικών, γιόγκι, μάγο, προφήτη, μαχητή της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φιλόσοφο και καλλιτέχνη.

Σήμερα, ο Crowley είναι πιθανώς περισσότερο γνωστός ως συγγραφέας έργων αποκρυφισμού του εικοστού αιώνα και ως ο πρώτος Άγγλος που εγκαθίδρυσε εσωτερικό κίνημα, το “Θέλημα”.

Πειραματίστηκε, επίσης, έντονα με ναρκωτικές ουσίες στο δικό του μαγικό σύστημα, πέραν του γεγονότος ότι έκανε μακροχρόνιες θεραπείες με μορφίνη για το χρόνιο άσθμα του, σε σημείο ώστε λίγο πριν από το θάνατό του να είναι ήδη ηρωινομανής.

Πέθανε το 1947 από πνευμονικό οίδημα σε ένα πανδοχείο του Χέιστινγκς σε ηλικία 72 ετών, αφού ο γιατρός του διέκοψε τη συνταγή μορφίνης για το άσθμα του.

Ο γιατρός πέθανε λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, και υπήρξε η φήμη ότι ο ασθενής του τον είχε καταραστεί μέσα από τον τάφο.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία του περιλήφθηκε η ανάγνωση ενός έργου του «Ο Ύμνος στον Πάνα», γεγονός που περιγράφηκε από τις εφημερίδες της εποχής ως μαύρη λειτουργία.

Αργότερα, ο Crowley μνημονεύτηκε από τους Iron Maiden στο τραγούδι τους «The Number of the Beast» και εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» των Beatles. Δεν υπάρχουν πολλοί ορειβάτες που μπορούν να υπερηφανευτούν για κάτι τέτοιο.

Περισσότερα για τον πολυτάραχο βίο του Aleister Crowley μπορείτε να διαβάσετε στο λήμμα της Wikipedia, ΕΔΩ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...