Ένας πεζοπόρος φωτογράφισε την αρκούδα που τον σκότωσε

Ένας νεαρός πεζοπόρος από το New Jersey των Η.Π.Α. σκοτώθηκε από μια μαύρη αρκούδα βάρους 150 κιλών την ώρα που την φωτογράφιζε με το κινητό του.

Ο 22χρονος Darsh Patel είχε πάει για πεζοπορία μαζί με τέσσερις φίλους του στο Πάρκο Apshawa Preserve που βρίσκεται στην περιοχή του West Milford, στα βόρεια του New Jersey. Η αστυνομία του West Milford έδωσε στη δημοσιότητα έξι φωτογραφίες που τράβηξε ο άτυχος νεαρός λίγο πριν δεχθεί τη δολοφονική επίθεση της αρκούδας.

Το κινητό του βρέθηκε κοντά στον τόπο της μοιραίας επίθεσης και έφερε δαγκωματιές της αρκούδας. Ο Patel είναι ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώνεται από αρκούδα στο New Jersey.
Η ουσία είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να σεβόμαστε τη φύση και τους κανόνες της, και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πεζοπορούμε σε περιοχές που αποτελούν ζωτικούς χώρους δράσης άγριων ζώων.

Στην Ευρώπη το μοναδικό είδος αρκούδας που έχει επιβιώσει είναι η καφέ αρκούδα. Στη χώρα μας, ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας υπολογίζεται σε 350 – 400 περίπου. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου και ο δεύτερος ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σταθερές ενδείξεις για παρουσία αρκούδας στον ορεινό άξονα Βόρα-Ολύμπου και στη Στερεά Ελλάδα μέχρι και την ορεινή Ναυπακτία, περιοχές όπου το είδος δεν είχε καταγραφεί τα προηγούμενα 70 χρόνια.

Η καφέ αρκούδα

Οδηγίες σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα

Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας υπάρχει ένας βασικός κανόνας: Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει :

  1. Κρατάμε την ψυχραιμία μας.
  2. Μένουμε ακίνητοι.
  3. Δεν παίρνουμε «απειλητικά» αντικείμενα όπως πέτρες και κλαδιά.
  4. Προσπαθούμε να οπισθοχωρήσουμε σταδιακά αναγνωρίζοντας την «κυριαρχία» της αρκούδας στο χώρο.
  5. Σε άμεση θέα προς την αρκούδα, προσπαθούμε να φανούμε μεγαλύτεροι.
  6. Δεν τρέχουμε.
  7. Σε περίπτωση στενών χώρων δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της «κόβουμε» το δρόμο.

Το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι να τα σκεφθούμε όλα τα παραπάνω η αρκούδα θα έχει φύγει.

Πηγές
seattlebackpackersmagazine.com
arcturos.gr
monopatia-pindos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...