Αλέα Αργολίδας

Η Αλέα είναι ορεινό χωριό του νομού Αργολίδας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 800 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Τραχύ και αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό της Αργολίδας. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν και Μπουγιάτι.

Αρχαία πόλη

Το όνομα της Αλέας προέρχεται από την αρχαία ομώνυμη πόλη. Ο πρώτος οικιστής της ήταν ο Αλεός, γιος του Αφείδαντα και εγγονός του Αρκάδα χάρη στον οποίο καθιερώθηκε η λατρεία της ιατρικής θεότητας Αλέας Αθηνάς. Στην περιοχή υπάρχουν ίχνη αρχαίας οίκησης.

Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην Αλέα υπήρχαν τρεις ναοί: αυτός της Αρτέμιδος Εφεσίας, της Αθηνάς Αλέας και του Διονύσου.

Η Αλέα με την υπέροχη θέα προς τον Φαρμακά (στο βάθος)

Νομίσματα της αρχαίας Αλέας με την κεφαλή της Αρτέμιδας ή της Αθηνάς έφεραν επιγραφές “ΑΛΕΑ”, “ΑΛΕΩΝ” και “ΑΧΑΙΩΝ ΑΛΕΑΤΑΝ”.

Επισης αναφερει: “Οι κάτοικοι της παρουσιάζουν ως οικιστή τον Άλεο, γιο του Αφείδαντα. Ιερά θεών υπάρχουν εδώ της Αρτέμιδος Εφεσίας και της Αθηνάς Αλέας· υπάρχει και ναός του Διονύσου με άγαλμά του. Γι’ αυτό το θεό έχουν μια γιορτή Σκιέρεια κάθε δεύτερο χρόνο”.

Πληθυσμός

Η Αλέα έφτασε την δημογραφική της ακμή το 1896 με 849 κατοίκους και έπειτα ο πληθυσμός της έχει συρρικνωθεί σημαντικά φτάνοντας τους 103 το 2011 και ποιος ξέρει πόσοι μόνιμοι κάτοικοι έχουν απομείνει σήμερα.

Ορειβασία

Από την Αλέα ανηφορίζει μονοπάτι προς την κορυφή Καρούμπαλο (1.808 μ.), την ψηλότερη του όρους Τραχύ ή Αρμενιά.

Το μονοπάτι αυτό το είχα περπατήσει πριν πολλά χρόνια (πάνω από 12-13). Έκτοτε δεν έχω ξαναπάει και δεν γνωρίζω σε τι κατάσταση βρίσκεται. Κάποια στιγμή θα αφιερώσω μια ανάρτηση σ’ αυτό.

Εναέρια λήψη της Αλέας από την κορυφή Καρούμπαλο του όρους Τραχύ. Στο βάθος ο Φαρμακάς.
Θέση στο χάρτη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...