Η σόλο ανάβαση της Alison Hargreaves στο Everest τον Μάιο του 1995

Γυρίζουμε το ρολόι του χρόνου πίσω και πάμε στις 15 Μαΐου 1995. Τη μέρα αυτή, η Βρετανή Alison Hargreaves γίνεται η πρώτη γυναίκα που ανεβαίνει στην κορυφή του Everest χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο και χωρίς τη βοήθεια Sherpas.

H Alison Hargreaves, σε ηλικία 33 ετών, ανέβηκε στην κορυφή το Σάββατο, μετά από μια ανάβαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από την ορειβατική κοινότητα ως η σημαντικότερη ανάβαση που έγινε ποτέ από μια γυναίκα.

Η πρώτη της κίνηση όταν πάτησε το πόδι της κορυφή, ήταν να επικοινωνήσει με την κατασκήνωση βάσης για να στείλει ένα μήνυμα για τα δύο μικρά παιδιά της.

«Είμαι στην κορυφή του κόσμου και σας αγαπώ πολύ», είπε. Εκείνη τη στιγμή, Η Hargreaves ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που έφτανε στην κορυφή του Everest (από την βόρεια πλευρά) και η πρώτη γυναίκα που πετύχαινε κάτι τέτοιο χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου και χωρίς τη βοήθεια από Sherpas.

Οικογενειακές στιγμές

Για έναν ολόκληρο χρόνο προπονούνταν στο Ben Nevis γι’ αυτή την αποστολή, εκεί όπου εργαζόταν ο σύζυγός της, ο ορειβάτης Jim Ballard.

Ήταν η δεύτερη απόπειρά της στο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Την πρώτη φορά (τον περασμένο χρόνο) οι παγωμένοι άνεμοι σταμάτησαν την προσπάθειά της περίπου 450 μέτρα κάτω από την κορυφή.

Ο Jim Ballard είπε ότι τόσο αυτός όσο και τα παιδιά τους, ο εξάχρονος Tom και η τετράχρονη Kate ήταν ενθουσιασμένοι. «Κατά έναν παράξενο τρόπο -μιας και όλη μου η ζωή είναι αφιερωμένη στην ορειβασία- είμαι περισσότερο χαρούμενος που είναι καλά και θα επιστρέψει στο σπίτι ασφαλής, παρά για το γεγονός ότι ανέβηκε στο Everest. Η χαρά και ο ενθουσιασμός για το επίτευγμά της θα έρθουν αργότερα».

Ο Ballard δήλωσε επίσης ότι η σύζυγός του με την ανάβασή της στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα παιδικό όνειρο, όταν σε ηλικία 14 ετών ξεκινούσε την αναρρίχηση και την ορειβασία.

Ανάφερε, επίσης, ότι η σύζυγός του αναγκάστηκε να ακολουθήσει την πιο δύσκολη γραμμή ανάβασης, σχεδόν πάνω στην βόρεια κόψη, καθώς ο άνεμος είχε αφήσει τις χαμηλότερες πλαγιές ξέχιονες.

Διαβάστε ακόμα
Ο βίος κι η πολιτεία της Alison Hargreaves

Αυτή τη διαδρομή είχαν ακολουθήσει το 1924 ο George Mallory και ο Sandy Irvine, με την γνωστή κατάληξη.

Τέλος, συμπλήρωσε ότι το 1980 ο Reinhold Messner, στη δική του μοναχική ανάβαση, ακολούθησε μια ευκολότερη γραμμή ανόδου λόγω των διαφορετικών συνθηκών χιονιού που είχε ν’ αντιμετωπίσει.

Η Alison Hargreaves επέστρεψε στην αγκαλιά της οικογένειάς της στα τέλη Μαΐου. Η επανένωσή της με τα αγαπημένα της πρόσωπα ήταν σύντομη.

Ένα μήνα αργότερα, ταξίδεψε στο Karakorum για να πραγματοποιήσει μια ακόμη μοναχική ανάβαση στο K2, που έμελλε να είναι και η τελευταία της, μιας και μια ξαφνική χιονοθύελλα χτύπησε αυτήν και την ομάδα της κατά την κατάβασή τους στις 13 Αυγούστου του 1995.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…