Λουκέτο στις Άλπεις λόγω θερμοκρασιών ρεκόρ

Το Mont Blanc

Οι εξαιρετικά ζεστές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις Ευρωπαϊκές Άλπεις έχουν μετατρέψει τις περιοχές των παγετώνων και τις κλασικές ορειβατικές διαδρομές σε θανατηφόρες παγίδες.

Τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο κάνουν λόγο για «κλειστά βουνά». Αν και ο όρος δεν είναι 100% ακριβής – δεν είναι εύκολο να απαγορεύσεις στους ορειβάτες την πρόσβαση στα βουνά – οι τοπικές αρχές και οι οδηγοί βουνού χρειάστηκε να λάβουν ορισμένες σκληρές αποφάσεις.

Έκλεισαν τα καταφύγια, οι οδηγοί βουνού ακύρωσαν τις προγραμματισμένες εξορμήσεις τους και υπήρξε ισχυρή σύσταση προς τους ορειβάτες να μην ανεβαίνουν μόνοι τους.

«Οι συνθήκες αλλάζουν γρήγορα και όχι προς το καλύτερο», ανέφερε στις 20 Ιουλίου το High Mountain Office, ένας οργανισμός που εδρεύει στο Σαμονί και γεννήθηκε από την πρωτότυπη και αποτελεσματική ιδέα της αντιμετώπισης του ευαίσθητου ζητήματος της πρόληψης ατυχημάτων στο βουνό μέσω της ενημέρωσης.

Εκτότε, οι περισσότερες εταιρείες αρνήθηκαν να οδηγήσουν πελάτες στο Mont Blanc, ενώ στο μεταξύ, πολλοί ορειβάτες αναγκάστησαν να εγκαταλείψουν δημοφιλείς ορειβατικές διαδρομές, από το Aiguille Verte έως το Grandes Jorasses, λόγω των εκτεταμένων κρεβάς και της συνεχούς πτώσης βράχων.

Την περασμένη εβδομάδα οι οδηγοί βουνού που εργάζονται στο Matterhorn και στο Jungfrau αποφάσισαν να σταματίσουν τις αναβάσεις στις κορυφές τους.

Ο παγετώνας Mer de Glace στις βόρειες πλαγιές του Mont Blanc, αφίσα του 1895. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις.

Μεταξύ των δημοφιλών διαδρομών που έπεσε απαγορευτικό συγκαταλέγονται οι παρακάτω:

  • Η κλασική διαδρομή από το καταφύγιο Gouter προς την κορυφή του Mont Blanc
  • H Dente del Gigante (Dent du Géant ή Giant’s Tooth)
  • Οι διαδρομές μέσω των κόψεων Hornli και Lion στο εμβληματικό Matterhorn
  • Η τραβέρσα Castor-Pollux στο ορεινό συγκρότημα του Monte Rosa

Εν τω μεταξύ, τίποτα δεν έχει βελτιωθεί από τότε που λήφθηκε η παραπάνω απόφαση πριν από μια εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα για τους οδηγούς βουνού μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Ακόμα κι αν οι θερμοκρασίες τελικά σταθεροποιηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα, οι συνθήκες σε όλη την περιοχή των Άλπεων θα παραμείνουν ζοφερές και χρειάζονται προσεκτική αξιολόγηση.

Όσοι σκοπεύετε να κινηθείτε προς στις Άλπεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με τα καταφύγια και τα γραφεία οδηγών βουνού για ενημέρωση.

Η τελική απόφαση εναπόκειται στον ορειβάτη, αλλά όλοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Διαδρομές που παλιότερα θεωρούνταν εύκολες και ασφαλείς, μπορεί τώρα να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.

Τέλος, θα πρέπει να έχετε στο νου ότι τα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης ενδέχεται να μην καλύπτουν ατυχήματα που έλαβαν χώρα σε περιοχές όπου οι τοπικές αρχές έχουν εκδώσει ισχυρή σύσταση αποφυγής τους λόγω επικινδυνότητας.

Πηγή
explorersweb.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…