Αποστολή στο Ama Dablam (Video)

Το Ama Dablam (Άμα Νταμπλάμ) είναι ένα από τα επιβλητικότερα βουνά του κόσμου και βρίσκεται στην οροσειρά των Ιμαλαΐων στο ανατολικό Νεπάλ.

Η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 6.812 μέτρα και η χαμηλότερη δυτική κορυφή στα 6.170 μέτρα.

Το όνομα του βουνού σημαίνει “Το περιδέραιο της μητέρας”.

Οι μακριές κορυφογραμμές του μοιάζουν με τα προστατευτικά χέρια της μητέρας (άμα) και ο παγετώνας ανάμεσά τους συμβολίζει το νταμπλάμ, το παραδοσιακό διπλό περιδέραιο που περιέχει εικόνες των θεών και φορούν οι γυναίκες Σέρπα.

Η πρώτη ανάβαση στο Ama Dablam έγινε στις 13 Μαρτίου 1961 από τον Νεοζηλανδό Mike Gill, τον Αμερικανό Barry Bishop, τον Βρετανό Mike Ward και τον επίσης Νεοζηλανδό Wally Romanes μέσω της Νοτιοδυτικής Κόψης, της δημοφιλέστερης διαδρομής στο βουνό.

Παρόλο που η μοίρα του έλαχε να στέκεται στη σκιά του ψηλότερου βουνού της γης και το υψόμετρό του να είναι κάτω από το “προκλητικό” όριο των 8.000 μέτρων, το Ama Dablam είναι το τρίτο δημοφιλέστερο βουνό των Ιμαλαΐων για ορειβατικές αποστολές.

Η διαδρομή της Νοτιοδυτικής Κόψης
Το Camp 2

Όποιος θέλει να μάθει το γιατί και παράλληλα να πάρει μια καλή γεύση από τις προκλήσεις που κρύβει η ανάβαση στην κορυφή του Ama Dablam, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει το παρακάτω video, το οποίο καταφέρνει να κρατήσει το ορειβατικό ενδιαφέρον αμείωτο, χωρίς υπερβολές, χωρίς ηχητικά εφέ, fake δράματα και γελοίες μουσικές.

Ένα αναζωογονητικό ντοκιμαντέρ με πραγματικούς ορειβάτες, αυθεντικούς ήχους και ενδιαφέρουσα “ορειβατική” κινηματογράφηση.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…