Ανατολή Λάρισας

Η Ανατολή (ή Σελίτσανη με την παλιά ονομασία) είναι ένα χωριό στη νοτιοανατολική πλευρά της Όσσας (Κισσάβου) με πληθυσμό 266 κατοίκων (2011).

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων και απέχει 42 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Ανήκει στο Δήμο Αγιάς.

Είναι ο τελευταίος υψομετρικά οικισμός του Κισσάβου, ενώ μετά ακολουθεί η Σπηλιά, τα Αμπελάκια και το Μεγαλόβρυσο.

Γεωγραφία

Η Ανατολή είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και από τη θέση της φαίνεται ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος, η κοιλάδα του Δώτιου Πεδίου με την κωμόπολη της Αγιάς και τα χωριά της, το Μαυροβούνι και το Πήλιο, τις παραλίες και τη θάλασσα του Αγιοκάμπου κι ακόμα τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.

Ιστορία

Η ίδρυσή της χρονολογείται στην βυζαντινή εποχή, ενώ στα δύσκολα χρόνια του 13ου αι. εγκαταλείφθηκε ή ερημώθηκε.

Οι νέοι κάτοικοι είχαν έρθει από το χωριό Βαθύρεμα, κοντά στο σημερινό Γερακάρι, αφού αυτό καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1423.

Στο παρελθόν ευδοκιμούσε η παραγωγή άσπρων νημάτων και το φημισμένο κρασί, ενώ παράλληλα υπήρχαν και εργαστήρια χρυσοχοϊας.

Σήμερα οι κάτοικοί της που φτάνουν τα 500 άτομα είναι κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

Ονομασία

Το αρχικό όνομα του οικισμού Σελίτσανη έχει σλαβική προέλευση. Παραπέμπει στη βυζαντινή περίοδο, στην κάθοδο Σλάβων γεωργοκτηνοτρόφων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.

Το τοπωνύμιο Σελίτσανη προέρχεται από την σλαβική λέξη SELO- Σέλο που σημαίνει «χωριό».

Το υποκοριστικό SELICE- Σέλιτσε σημαίνει «μικρό χωριό», εξ ού και το όνομα Σελίτσανη.

Φύση

Κυρίαρχο στοιχείο παντού είναι το έντονο πράσινο. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει ελατοδάση, δάση οξιάς, δρυός και πεύκων, πανύψηλα και αιωνόβια πλατάνια σε ρεματιές και χώρους αναψυχής, περιβόλια με καστανιές, καρυδιές, μηλιές, ελαιόδενδρα και άλλα οπωροφόρα δένδρα, πολύχρωμα λουλούδια, πληθώρα αρωματικών φυτών και βοτάνων και πηγές.

Γύρω από το χωριό

Περίπου 4 χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου το οποίο ιδρύθηκε από τον ιερομάρτυρα Δαμιανό το 15ο αιώνα μ.Χ.

Στο μοναστήρι λειτουργεί φάρμα και παράγονται βιολογικά προϊόντα, ενώ διαθέτει και ξενώνα που μπορεί να φιλοξενήσει προσκυνητές που επιθυμούν να παραμείνουν για μια ή περισσότερες νύχτες.

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να απολαύσουν διαδρομές 4Χ4 ή να κάνουν mountain bike, στους χωμάτινους δρόμους στην περιοχή λιβάδια πάνω από το χωριό.

Πεζοπορώντας στην περιοχή ο επισκέπτης συναντά τις πηγές στις θέσεις «Γιατρικό», «Βρύσες», εντός του χωριού και «Βρύση Χαλκιά». Η κορυφή του Κισσάβου «Προφ. Ηλίας» απέχει περίπου 3 ώρες από την Ανατολή.

Άλλα σημεία ιδιαίτερης θέας είναι η θέση «Παναγιά» με θέα προς τη θάλασσα, η Μονή του Τιμίου Προδρόμου με θέα το θεσσαλικό κάμπο και η θέση «Καρλιάγκι» πάνω από το χωριό με θέα τη θάλασσα και το θεσσαλικό κάμπο.

Από την Ανατολή ξεκινά επίσης χωμάτινος δρόμος ο οποίος διασχίζει το δάσος του Κισσάβου και ο οποίος καταλήγει στην Καρίτσα από την πλευρά του Αιγαίου.

Πόλο έλξης για τους επισκέπτες αποτελούν τα πανηγύρια και τα έθιμα που αναβιώνουν στην Ανατολή.

Το χωριό πανηγυρίζει με παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς στον εορτασμό των Προφ. Ηλία (20/7), Αγ. Παρασκευής (26/7), Αγ. Παντελεήμονα (27/7), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15/8) και Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου (29/8).

Ξεχωριστή θέση κατέχει το καλοκαιρινό έθιμο των «Αλωνιών», κατά το οποίο οι κάτοικοι αλωνίζουν με παραδοσιακό τρόπο (δρεπάνι, αδοκάνη, ζώα) σε πέτρινο αλώνι στον Αγ. Παντελεήμονα.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ανατολής υπάρχει μόνιμη φωτογραφική έκθεση με παλιές φωτογραφίες, που αφορούν όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Τέλος, αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο με εκθέματα που ανάγονται στο 17ο αιώνα.

Χάρτης

Πηγές
agialar.wordpress.com
larissa-beach.gr
el.wikipedia.org

Ίσως σας ενδιαφέρουν…