Η υπέροχη ιστορία του Apa Sherpa

Κάθε άνοιξη το Everest κατακλύζεται από ορειβάτες που έρχονται από κάθε γωνιά της γης για να ζήσουν το όνειρο της “κατάκτησης” της ψηλότερης κορυφής της Γης.

Εκεί, στη σκιά του γίγαντα ζουν οι Sherpa, ένας ανθεκτικός, θρησκευόμενος λαός που, παρά τους θησαυρούς που περιβάλλουν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, εξακολουθούν να είναι αρκετά φτωχοί και αμόρφωτοι.

Είναι παράδοση για τους Sherpa να δίνουν στα παιδιά τους το όνομα της ημέρας στην οποία γεννήθηκαν. Dawa (Δευτέρα) – Mingma (Τρίτη) – Lhakpa (Τετάρτη) – Phurba (Πέμπτη) – Pasang (Παρασκευή) – Pemba (Σάββατο) – Ngi’ma (Κυριακή). Είναι λίγα τα παιδιά  στα οποία δίνουν διαφορετικό όνομα.

Σε ηλικία τριών μηνών, ένα αγόρι που ονομαζόταν Lhakpa και η μητέρα του χτυπήθηκαν από μια χιονοστιβάδα. Μετά από πολλές ώρες αναζήτησης, η μητέρα -ως εκ θαύματος- βρήκε το γιο της ζωντανό.

Αμέσως, επισκέφθηκαν τον Lama για να προσευχηθούν και να δώσουν τις ευχαριστίες τους. Μετονόμασε το παιδί της Apa, που σημαίνει “αγαπημένο από όλους”.

Ο Apa Sherpa έχει ανέβει στην κορυφή του Everest 21 φορές, αλλά όπως λέει ο ίδιος “Δεν θα το ευχόμουν αυτό σε κανέναν”.

Γεννήθηκε στο Thame, ένα χωριό στην περιοχή Sagarmatha του Νεπάλ, κοντά στα κινεζικά σύνορα. Μετά το θάνατο του πατέρα του, όταν ήταν 12 ετών, o Apa έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες της οικογένειάς του, η οποία αποτελούνταν από τη μητέρα του, τις δύο αδελφές και τα τρία μικρά αδέλφια.

Εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να βγάζει χρήματα εργαζόμενος ως αχθοφόρος για διάφορες ορειβατικές αποστολές. Η ορειβατική του καριέρα ξεκίνησε το 1985 και η πρώτη του ανάβαση στην κορυφή του Everest ήρθε το 1990.

Στις 10 Μαΐου του 1990, ο Apa Sherpa πάτησε για πρώτη φορά στην κορυφή του Everest μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες, όντας μέλος μιας αποστολής από τη Νέα Ζηλανδία με επικεφαλής τον Rob Hall, μαζί με τον Peter Hillary, γιο του Edmund Hillary. Από κει κι ύστερα, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως Sirdar ή Επικεφαλής Sherpa.

Στις 11 Μαΐου του 2011, κατά τη διάρκεια της ορειβατικής αποστολής “The Eco Everest 2011”, ο Apa πραγματοποίησε την 21η και τελευταία ανάβασή του στο Everest και έπειτα αποχώρησε κάνοντας πράξη μια υπόσχεση που είχε δώσει στη σύζυγό του να σταματήσει την ορειβασία όταν θα έφτανε τις 21 επιτυχημένες αναβάσεις.

Όταν ρωτήθηκε γιατί σταμάτησε στις 21 αναβάσεις, ο Apa δήλωσε: “Όλοι λένε ότι το 21 είναι ένας καλός αριθμός. Πρέπει να κάνω την οικογένειά μου ευτυχισμένη. Κάθε φορά που πάω, ανησυχούν γιατί το Everest είναι πολύ επικίνδυνο”.

Όλες οι αναβάσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1990 και 2011. Οι μοναδικές “στείρες” χρονιές ήταν το θανατηφόρο 1996 και το 2001.

Όλες οι αναβάσεις, εκτός από τρεις, έγιναν τον μήνα Μάιο, ενώ το 1992 ανέβηκε στο Everest δύο φορές. Τέλος, εκτιμάται ότι έχει διασχίσει τον παγετώνα Khumbu περίπου 1000 φορές!

Ο Apa Sherpa

Οι 21 αναβάσεις αποτελούσαν το απόλυτο ρεκόρ στην ορειβατική ιστορία του Everest, κι ο Apa Sherpa μοιραζόταν την πρωτιά μαζί με τους Phurba Tashi και Shishir Bhattarai.

Όμως, στις 16 Μαΐου 2018 ο Kami Rita Sherpa πραγματοποίησε την 22η ανάβαση και πέρασε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας.

Τον Απρίλιο του 2012, ηγήθηκε της πρώτης επιτυχημένης ολοκλήρωσης του Great Himalaya Trail, ενός μονοπατιού 1.700 χιλιομέτρων που εκτείνεται σε όλο το μήκος των Νεπαλικών Ιμαλαΐων.

Τον Απρίλιο του 2009, ο Apa ίδρυσε το Ίδρυμα Apa Sherpa, αφιερωμένο στη βελτίωση της εκπαίδευσης και της οικονομικής ανάπτυξης στο Νεπάλ. Γιατί, όπως λέει ο Apa, “χωρίς εκπαίδευση δεν έχουμε άλλη επιλογή”.

Το video που ακολουθεί είναι μια παραγωγή της Sherpa Cinemas, σε σκηνοθεσία του Eric Crosland, και παρουσιάζει με τρόπο συγκινητικό την υπέροχη ιστορία του Apa Sherpa.

Ενός εκπληκτικού ανθρώπου που αποτελεί έμπνευση για όλους μας, ο οποίος εργάζεται για να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τους Sherpas μέσω της εκπαίδευσης.

“Η πραγματική ομορφιά του Νεπάλ δεν είναι τα βουνά του, αλλά οι άνθρωποί του που ζουν στη σκιά τους” 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...