Backpack to the Future

Το Trekker, το θαυματουργό σακίδιο της Google

H Google θέλει να φτιάξει τον καλύτερο off-road χάρτη στον κόσμο. Και χρειάζεται την βοήθειά σου.

του James Sturz


Το περασμένο καλοκαίρι, η Google εγκαινίασε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με το οποίο παρέχει σε θαρραλέους εξερευνητές τις κάμερες που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα του Street View, προσαρμοσμένες πάνω σε ορειβατικά σακίδια, με την κωδική ονομασία Trekkers.

Είναι μια μεγαλοφυής ιδέα: δώσε αυτές τις συσκευές σε ανθρώπους που γνωρίζουν ένα μονοπάτι, ένα ποτάμι ή ένα φαράγγι και άστους να το χαρτογραφήσουν.

Τον περασμένο Αύγουστο, η πρώτη κάμερα μεταφέρθηκε στο Big Island της Χαβάης, όπου ο Rob Pacheco, συνιδρυτής της εταρείας οργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων Hawaiian Forest and Trail, χρεώθηκε με την ευθύνη της χαρτογράφησης των πιο σημαντικών και προσβάσιμων μονοπατιών του νησιού.

O Evan Rapoport, product manager του Street View λέει ότι επέλεξε τη Χαβάη, ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες αιτήσεων, λόγω της οικολογικής της πολυμορφίας, της πλούσιας βλάστησης, με έμφαση στην προσβασιμότητα των τοπίων.

“Είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι επισκέπτονται, αλλά είναι επίσης και ένα μέρος που ονειρεύονται να επισκεφτούν”, λέει.

Ο Rob Pacheco του Hawaii Forest and Trail χαρτογραφεί το Glover Trail στην περιοχή Kahuku του Εθνικού Πάρκου Hawaii Volcanoes (Photo: James Sturz)

Στις 25 Νοεμβρίου 2013, συντρόφευσα τον Pacheco στην τελευταία του εξόρμηση για την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των 116.000 στρεμμάτων της περιοχής Kahuku που ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Hawaii Volcanoes.

Πεζοπορίσαμε ανάμεσα σε koa και ohia lehua (είδη δέντρων), ροές λάβας και σε έναν κρατήρα βάθους 120 μέτρων.

To Trekker ήταν συνδεδεμένο με ένα Galaxy Nexus, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούσαν, εκτός των άλλων, να επιλέξουν και τον τρόπο μετακίνησής τους, δηλ. με τα πόδια, με άλογα, με κανό κ.λπ. Οι 360 μοιρών φωτογραφίες, με το αποτύπωμα του GPS, αποθηκεύονταν σε ένα αποσπώμενο SSD σκληρό δίσκο, χωρητικότητας 480 GB.

Ο James Sturz με το Trekker. Το συνολικό του βάρος (μαζί με τα διάφορα εξαρτήματα και τους 15 φακούς) ξεπερνάει τα 18 κιλά.

Με όλον αυτόν τον εξοπλισμό, όμως, το Trekker ήταν αρκετά βαρύ. Η Google δηλώνει ότι το βασικό πακέτο ζυγίζει περίπου 18 κιλά, αλλά μόλις το έβαλα στους ώμους μου, μαζί με όλον τον extra εξοπλισμό, ζύγιζε πολύ περισσότερο.

Όπως ανηφόριζα, έπρεπε να καταβάλλω προσπάθεια για να κρατήσω έναν σταθερό ρυθμό και να διατηρώ το Trekker σε όρθια θέση.

Η κάμερα σε σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου πάνω από το κεφάλι μου έκανε τη συσκευή εξαιρετικά βαριά.

Από τη άλλη, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να είμαι εγώ εκείνος που θα την έριχνε κάτω: η Google δεν έχει δημοσιοποιήσει το κόστος του Trekker, αμφιβάλλω όμως αν θα μπορούσα να αντέξω οικονομικά την επισκευή του.

Οι κάμερες των 75 megapixels διαθέτουν 15 φακούς για να δημιουργήσουν ένα αδιάλειπτο πανόραμα 360 μοιρών (Photo: Courtesy of Google)

Ευτυχώς, κατάφερα γρήγορα να το συνηθίσω. Ο Pachecο και δύο άλλοι φύλακες έμειναν καμιά διακοσαριά μέτρα πίσω μου, καθώς κατέβαινα το Palm Trail στην περιοχή Kahuku.

Πέρασα ορχιδέες, φτέρες, κέδρους, ηφαιστιακές σχισμές, και δύο από τα θρυλικά αγρινά ή μουφλόνς (είδος άγριου προβάτου).

Ελπίζω οι φακοί της φωτογραφικής μηχανής να συνέλαβαν την εικόνα τους. Κατά τη διάρκεια του Big Island Project, χαρτογραφήθηκαν 74 χλμ. με εικόνες από 24 μονοπάτια.

Μόλις ο Pacheco ολοκληρώσει την εργασία του, θα στείλει το Trekker του στους τοπικούς ειδικούς στο Oahu, Maui, Kauai, Lanai και Molokai -μια συλλογική προσπάθεια που μια μέρα θα παράξει την πιο ολοκληρωμένη και διαδραστική οπτική καταγραφή του εδάφους της περιοχής της Χαβάης που έγινε ποτέ.

Δείτε το αποτέλεσμα της δουλειάς τους πατώντας εδώ

Το Trekker έχει ύψος 1,2 μ. και βάρος πάνω από 18 κιλά (Photo: Courtesy of Google)

Όμως αυτό το Project δεν είναι μόνο όμορφες εικόνες. Το Street View επιτρέπει στους ορειβάτες και πεζοπόρους να επιλέξουν διαδρομές που ταιριάζουν με τα επίπεδα των ικανοτήτων τους ή με τα ενδιαφέροντά τους.

Σκέφτεστε να πεζοπορήσετε στη Χαβάη αυτό το καλοκαίρι; Μπορείτε να δείτε τα μονοπάτια εκ των προτέρων και να επιλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν.

Ο σκληρός δίσκος και οι μπαταρίες προστατεύονται από μια αδιάβροχη θήκη (Photo: Courtesy of Google)

Το Street View παρέχει επίσης οπτικά δεδομένα από το έδαφος, επιτρέποντας στους επιστήμονες να παρακολουθούν, για παράδειγμα, τα χωροκατακτητικά είδη, την κλιματική αλλαγή ή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, μοιράζονται τα ευρύματά τους με τους συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο. Πάρτε την περιοχή Kahuku που περπατήσαμε.

Μόλις πριν από μια δεκαετία, αυτή η γη ήταν ένας λιβαδότοπος καλλυμένος με ψηλό χορτάρι.

Το 2005, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης διαχείρησης από το National Park Service, ο οργανισμός ξεκίνησε να δοκιμάζει διάφορες μεθόδους για την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας των εγγενών οικοτόπων.

Καθώς οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται, οι εικόνες αυτές που τραβήξαμε θα χρησιμεύσουν ως μια λεπτομερής καταγραφή του φακέλου προόδου τους.

Πεζοπόροι με τα Trekkers κατευθύνονται στο Grand Canyon (Photo: Courtesy of Google)

Για την Google υπάρχει ένα άλλο πλεονέκτημα: Στον τεχνολογικό κόσμο ισχύει το ρητό “τα περισσότερα δεδομένα φέρνουν τα περισσότερα χρήματα” (most data make most money).

Ο τεχνολογικός γίγαντας υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν εκατοντάδες φανατικοί του Trekker, που θα θελήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Project αυτό.

Κάθε Trekker θα προσθέτει στη βάση δεδομένων της Google 45 δις φωτογραφίες Street View. Ο Rapoport υποστηρίζει ότι “ο κόσμος αλλάζει διαρκώς”.

Και συνεχίζει λέγοντας “Πρόθεσή μας είναι να δείχνουμε το πως φαίνεται ο κόσμος. Υπάρχουν, πάντα, ευκαιρίες να τον παρουσιάσουμε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, ή σε διαφορετικές εποχές, κατά τη διάρκεια εορτασμών, ή μετά από φυσικές καταστροφές. Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε ποτέ”.

Η ανατομία ενός… Trekker

Θέλετε να συμμετάσχετε;

Αυτοσχέδιοι Trekkers άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Γεωλόγοι στην Αλάσκα χρησιμοποιούν τις GoPro κάμερες στα αυτοκίνητά τους και οι κωπηλάτες στη Φλώριντα στήνουν στα κανό τους κάμερες πάνω σε δίμετρα τρίποδα.

Η Google, επίσης, παρουσίασε ένα ορειβατικό σακίδιο, στο οποίο έχει προσαρμόσει ένα τρίποδο με φωτογραφική μηχανή που φοράει fish-eye φακό, το οποίο το δανείζει σε ιδιώτες ως ένα είδος “Trekker Lite”.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για το δικό σας Trekker Lite εδώ: goo.gl/SJjB8

Το Οκτώβριο του 2012, η Google κυκλοφόρησε τo Photo Sphere -μια εφαρμογή για λήψη πανοραμικών φωτογραφιών 360 μοιρών για μηχανές DSLR ή Android κινητά και tablets.

Όσον αφορά τη χώρα μας, τι να πω! Άργησε αρκετά, αλλά είδαμε επιτέλους ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας στο Street View του Google Maps.

Δεν ξέρω πόσα χρόνια θα περιμένουμε για να δούμε μια τρισδιάστατη χαρτογράφηση π.χ. του μονοπατιού που ανεβαίνει από τα Πριόνια στο Οροπέδιο των Μουσών και τον Μύτικα.

Κάποιοι μπορεί να απεύχονται μια τέτοια εξέλιξη. Σεβαστή και απολύτως κατανοητή η διαφωνία τους. Εμένα πάντως θα μου άρεσε να δω τα μονοπάτια του Ολύμπου στο Street View!!!

Update – Μάιος 2015
Διαψεύστηκα πανηγυρικώς!!! Τελικά δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια. H Google το έκανε το θαύμα της. Τα δύο βασικά μονοπάτια που οδηγούν στο οροπέδιο των Μουσών του Ολύμπου, με αφετηρίες την Γκορτσιά και τα Πριόνια έχουν χαρτογραφηθεί και φωτογραφηθεί και έχουν ανέβει στο Street View του Google Maps. Δείτε το αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης των μονοπατιών του βουνού των θεών.

Μονοπάτι Γκορτσιά (Διασταύρωση) – Οροπέδιο Μουσών

Μονοπάτι Πριόνια – Οροπέδιο Μουσών

Πηγή
outsideonline.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…