Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Broad Peak και η τραγική της κατάληξη

Με επικεφαλής τον βετεράνο ορειβάτη Krzysztof Wielicki, σπεσιαλίστα στις χειμερινές αναβάσεις στα Ιμαλάια, μια μικρή Πολωνική αποστολή έφτασε στην κατασκήνωση βάσης του Broad Peak στις 23 Ιανουαρίου του 2013 και άρχισε να στήνει τις ενδιάμεσες κατασκηνώσεις κατά μήκος της κλασικής διαδρομής για την κορυφή.

Στις 5:15 π.μ. της 5ης Μαρτίου, ο Maciej Berbeka, ο Adam Bielecki (ο οποίος πριν από ένα χρόνο πραγματοποίησε την πρώτη χειμερινή ανάβαση του Gasherbrum I), ο Tomasz Kowalski και ο Artur Malek έφυγαν από το Camp 4 στα 7.400 μέτρα για την τελική ανάβαση στην κορυφή.

Τα μέλη της Πολωνικής αποστολής

Αυτή η ώρα αναχώρησης βασίστηκε σε τρία πράγματα: α) στις καλές συνθήκες και την καλή πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες, β) στον παραδοσιακό «κανόνας» του να μην βγαίνεις τη νύχτα σε ψηλά βουνά το χειμώνα και γ) στο γεγονός ότι οι ορειβάτες είχαν φτάσει στο Camp 4 αρκετά αργά, έχοντας ανέβει κατευθείαν από το Camp 2 (6.300 μέτρα), και ως εκ τούτου χρειάζονταν επαρκή ανάπαυση.

Πάνω από τα 7.700 μέτρα υπήρχαν τρεις κρεβάς και η πιο δύσκολη είχε ασφαλιστεί με σταθερό σχοινί.

Πηγαίνοντας επικεφαλής εναλλάξ ο Berbeka με τον Bielecki, κατάφεραν να προσεγγίσουν την κορυφογραμμή στα 7.900 μέτρα (στο διάσελο μεταξύ του Broad Peak Central και του Broad Peak Foresummit) γύρω στις 12:30 μ.μ.

Η γραμμή ανάβασης

Από εδώ έκαναν δύο ομάδες, ο Bielecki και ο Malek μπροστά, ακολουθούμενοι από τον πολύ έμπειρο Berbeka, 58 ετών, οδηγό βουνού της IFMGA, με τον πολύ νεότερο, τον 27χρονο Kowalski.

Αναμενόταν ότι η ομάδα θα έπρεπε να φτάσει στην κορυφή μεταξύ 14:00 και 15:00, αλλά η κορυφογραμμή αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη από ό,τι περίμεναν.

Διαβάστε ακόμα:
Broad Peak, ζώντας στη σκιά του Κ2

Κατάφεραν να προσεγγίσουν την Foresummit (8.028 μέτρα) γύρω στις 16:00. Εκεί όλοι τους αποφάσισαν να συνεχίσουν, κινούμενοι αυτόνομα.

Μετά από 12 εξαντλητικές ώρες ανάβασης σε πολικές θερμοκρασίες (-30°C), και οι τέσσερις ορειβάτες έφτασαν στην κορυφή μεταξύ 17:30 και 18:00 τοπική ώρα – σχεδόν κατά τη δύση του ηλίου.

Ο Adam Bielecki στην κορυφή του Broad Peak. Πίσω του διακρίνεται το K2.

Η κατάσταση δεν ήταν ευοίωνη. Η ανάβαση στην κορυφή ενός βουνού είναι δύσκολη, αλλά το να κατέβεις με ασφάλεια είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Κανένας ορειβάτης δεν θα ήθελε ποτέ να κατέβει μια οκτάρα κορυφή στο σκοτάδι, πόσο μάλλον τον χειμώνα.

Όμως, οι Πολωνοί στην κορυφή του Broad Peak στις 6 μ.μ. δεν είχαν καμία εναλλακτική.

Όλοι τους ξεκίνησαν άμεσα την κατάβαση κινούμενοι αυτόνομα. Άλλωστε, σ’ αυτό το υψόμετρο το χειμώνα, το να περιμένεις τους άλλους να κατέβουν απλώς επιφέρει ταχεία σωματική εξάντληση και υποθερμία, γεγονός ακόμη πιο επικίνδυνο για ολόκληρη την ομάδα.

Κανένας από τους ορειβάτες δεν είχε αναφέρει σημάδια αδυναμίας ή δυσκολίας κατά την ανάβαση.

Ο Artur Malek κάτω από την τελευταία κρεβάς στα 7.800 μέτρα. Κάτω διακρίνεται ο παγετώνας Godwin Austen.

Θα μπορούσαν να έχουν διατηρήσει τον κανόνα «ας μείνουμε μαζί» και να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους, αλλά οι συνθήκες και η πρόβλεψη ήταν εξαιρετικά ευνοϊκές: νυχτερινές θερμοκρασίες μεταξύ -29° και -35°C, σχεδόν καθόλου άνεμος, ανέφελος ουρανός και επομένως τέλεια ορατότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες επιτυχίας θεωρήθηκαν πολύ υψηλές.

Δυστυχώς, μόλις έφυγαν από την κορυφή, ο Kowalski παρουσίασε ξαφνικά σημάδια έντονης εξάντλησης και δυσκολευόταν να κατέβει.

Του πήρε 12 ώρες για να φτάσει στο διάσελο στα 7.900 μέτρα (συνήθως περίπου μία ώρα το καλοκαίρι), όπου εικάζεται ότι παρέμεινε.

Ο Adam Bielecki έφτασε πρώτος στο Camp 4 στις 11 μ.μ., ενώ τον ακολούθησε ο Artur Malek που έφτασε στη σκηνή στις 2 π.μ. της 6ης Μαρτίου.

Ο Artur Małek και ο Adam Bielecki στο δρόμο προς την κορυφή του Broad Peak

Οι Kowalski και Berbeka κατέβαιναν εξαιρετικά αργά. Η τελευταία επικοινωνία του Kowalski με την κατασκήνωση βάσης έγινε στις 6:30 π.μ., ο οποίος ανέφερε ότι έβλεπε μπροστά του τον Berbeka.

Οι Bielecki και Malek αντιμετώπιζαν τεχνικά προβλήματα με τους ασυρμάτους τους και δεν μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν.

Προσπάθησαν κι οι δυο τους ν’ ανέβουν ξανά για ν’ αναζητήσουν τα μέλη της ομάδας τους (ο Bielecki τη νύχτα και ο Malek το επόμενο πρωί). Μετά από λίγα βήματα συνειδητοποίησαν ότι ήταν πολύ εξαντλημένοι.

Στις 6 Μαρτίου, ο έμπειρος Πακιστανός ορειβάτης Karim Hayat, που είχε ανέβει μαζί με την ομάδα κορυφής μέχρι το Camp 2 (στα 6.200 μέτρα) για να τους συνδράμει κατά την κατάβαση, ξεκίνησε την ανάβαση προς αναζήτηση των ορειβατών.

Αρχικά έφτασε στο Camp 4 και στη συνέχεια προσέγγισε τις κρεβάς στα 7.700 μέτρα. Παρά την καλή ορατότητα δεν είδε κανένα σημάδι από τον Berbeka και τον Kowalski. Τελικά, αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο Camp 4.

Στις 7 Μαρτίου οι δύο αγνοούμενοι ορειβάτες δεν έδωσαν σημεία ζωής. Ο Wielicki έπρεπε έστω και απρόθυμα να αποδεχθεί ότι οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι δυο σχοινοσύντροφοί του μετά από δυο νύχτες ψηλά στο βουνό, χωρίς εξοπλισμό μπιβουάκ, ήταν μηδαμινές.

Αργότερα, ο αρχηγός της αποστολής Krzysztof Wielicki έδωσε εντολή για την εκκένωση του βουνού μιας η πρόγνωση του καιρού έδινε σημάδια έντονης επιδείνωσης.

Ο Maciej Berbeka (αριστερά) και ο Tomasz Kowalski (δεξιά)

Υπάρχουν πολλές εικασίες για την εξαφάνιση των δύο Πολωνών ορειβατών, όπως η πτώση σε κρεβάς, η υποθερμία, η εξάντληση, η νόσος του υψομέτρου κ.λπ., αλλά τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε.

Το Broad Peak είχε επιχειρηθεί άλλες έξι φορές το χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων προσπαθειών από Πολωνικές αποστολές.

Η ιστορία των χειμερινών αναβάσεων στα Ιμαλάια ξεκίνησε την περίοδο 1987-88, από τον μεγάλο Πολωνό αρχηγό αποστολών Andrezj Zawada, ο οποίος οδήγησε μια ομάδα στο Πακιστάν για να προσπαθήσει ν’ ανέβει στο Κ2.

Η ιδέα του Zawada ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Η πρώτη οκτάρα κορυφή του Πακιστάν που πατήθηκε τον χειμώνα πραγματοποιήθηκε μόλις το 2011 από τους Simone Moro, Denis Urubko και Cory Richards, οι οποίοι ανέβηκαν στην κορυφή του Gasherbrum II (8.035 μέτρα).

Το Camp 1 στο Broad Peak

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 1988 οι Πολωνοί δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν ψηλότερα από 7.000 μέτρα στο K2, αλλά είχαν εγκλιματιστεί καλά.

Ο Maciej Berbeka και ο Aleksander Lwow, δύο από τους πιο δυνατούς ορειβάτες της εποχής τους, έλαβαν άδεια να κάνουν μια ελαφριά και γρήγορη προσπάθεια στο γειτονικό Broad Peak.

Ο Lwow εγκατέλειψε ψηλά στο βουνό, αφήνοντας τον Berbeka να συνεχίσει μόνος. Έφτασε στην «κορυφή» με δυνατούς ανέμου και κατά τη διάρκεια της κατάβασης μπήκε σε μια χιονότρυπα κοντά στο διάσελο των 7.900 μέτρων, πριν προσεγγίσει το προωθημένο Camp στα 7.300 μέτρα την επόμενη μέρα.

Αργότερα, ο Berbeka συνειδητοποίησε ότι είχε κάνει λάθος, αφού σταμάτησε στην Foresummit (Προκορφή), μόλις περίπου 400 μέτρα μακριά από την κύρια κορυφή.

Η Κατασκήνωση Βάσης στο Broad Peak
Ποιος ήταν ο Maciej Berbeka;

Ο Berbeka ήταν σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Πολωνικής ορειβατικής σχολής της δεκαετίας του 1980.

Το 1981 έγινε παγκοσμίως γνωστός, όταν άνοιξε μια νέα διαδρομή στη νότια όψη της Annapurna, σκαρφαλώνοντας direct στην Central Summit σε μια γραμμή που θεωρείται ότι ήταν παρόμοια σε δυσκολία με τη βόρεια πλευρά του Matterhorn.

Τον Ιανουάριο του 1984 έκανε την πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Manaslu, μόλις τη δεύτερη -μέχρι τότε- οκτάρα κορυφή που είχε κατακτηθεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Ένα χρόνο αργότερα, σε μια άλλη μεγάλη αποστολή με επικεφαλής τον Zawada, έκανε την πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Cho Oyu μέσω μιας νέας διαδρομής στο νοτιοανατολικό πυλώνα.

Ο Maciej Berbeka στο Broad Peak

Την περίοδο μετά τους μουσώνες του 1986 σκαρφάλωσε σε μια πολύ δύσκολη νέα διαδρομή στην αριστερή πλευρά της νότιας όψης του Dhaulagiri, φτάνοντας στην Japanese Route ψηλά στη νοτιοδυτική κορυφογραμμή. Δεν κατάφερε να φτάσει στην κορυφή λόγω κακοκαιρίας.

Τον χειμώνα του 1990-91 έκανε μια προσπάθεια να ανέβει στο Rupal Face του Nanga Parbat και το φθινόπωρο του 1993 έγινε ο πρώτος Πολωνός που ανέβηκε στο Everest από την πλευρά του Θιβέτ.

Από κει κι ύστερα φαίνεται να εγκατέλειψε την ορειβασία μεγάλου υψομέτρου, αν και ως οδηγός IFMGA έκανε περισσότερες επισκέψεις στα Ιμαλάια, φτάνοντας στην κορυφή του Ama Dablam το 2006.

Η ανάβαση του Berbeka στο Broad Peak τον έκανε μόλις τον τέταρτο ορειβάτη στην ιστορία που κατάφερε τις πρώτες χειμερινές αναβάσεις τριών οκτάρων κορυφών.

Πηγές
publications.americanalpineclub.org
altitudepakistan.blogspot.com
climbing.com
thebmc.co.uk

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...