Τα ηφαίστεια Bromo και Semeru στην Ινδονησία

Στην Ινδονησία και συγκεκριμένα στην ανατολική Ιάβα βρίσκονται δύο ενεργά ηφαίστεια, που αποτελούν δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.
Πρόκειται για τα όρη Semeru και Bromo, τα οποία είναι ηφαίστεια που επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι τα ηφαίστεια είναι μεν επικίνδυνα, αλλά συνάμα πανέμορφα και γοητευτικά.

Το όρος Semeru (Σεμέρου)
Το Semeru είναι ενεργό στρωματοηφαίστειο στην ανατολική Ιάβα. Με ύψος 3.676 μέτρα είναι η ψηλότερη κορυφή στο νησί.
To ηφαίστειο είναι επίσης γνωστό ως Mahameru, δηλαδή το «Μεγάλο Βουνό» στα Σανσκριτικά.
Αποτελεί δημοφιλή ορειβατικό προορισμό, αλλά το ηφαίστειο είναι επίκινδυνο επειδή εκλύει τοξικά αέρια.
Το Semeru υψώνεται απότομα πάνω από τις νότιες ακτές της ανατολικής Ιάβας, στο νότιο άκρο του ηφαιστειακού συμπλέγματος Tengger.

Το ηφαίστειο έχει εκραγεί 55 φορές από το 1818 και θεωρείται ότι είναι συνεχώς ενεργό από το 1967.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στον ενεργό κρατήρα Jonggring-Selok. Έχει 400 μέτρα διάμετρο, και το βαθύτερο σημείο του βρίσκεται σε ύψομετρο 3.444 μέτρων.

Το Semeru παρουσιάζει τριών ειδών ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η πρώτη είναι βουλκανικές-φρεατομαγματικές εκρήξεις που δημιουργούν εκρηκτικές στήλες.
Κάθε πέντε με εφτά χρόνια η δραστηριότητα είναι πιο έντονη, με ανάπτυξη ηφαιστειακών δόμων, των οποίων η κατάρρευση προκαλεί πυροκλαστικές ροές.

Αυτές οι ροές κατέρχονται τις νοτιοαντολικές πλαγιές και φτάνουν μέχρι έντεκα χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα. Μια τέτοια ροή τις 3 Φεβρουαρίου 1994 προκαλέσε 6 θανάτους.
Οι εκρηκτικές στήλες έχουν ύψος αρκετών χιλιομέτρων και ηφαιστειακές βόμβες εκτοξεύονται από τον κρατήρα. Τέλος, έχουν παραχθεί ροές λάβας από σχισμές στην πλαγιά του ηφαιστείου.

Από τις εκρήξεις του ηφαιστείου έχουν καταγραφεί εκατοντάδες θάνατοι ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες.
Στις 4 Δεκεμβρίου 2021 μια έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό 98 και μια ροή λάσπης έριξε μία γέφυρα.


Το όρος Bromo (Μπρόμο)
Το όρος Bromo είναι ενεργό ηφαίστειο στην ανατολική Ιάβα. Βρίσκεται στο κέντρο της ηφαιστειακής καλντέρας Tengger, η οποία έχει διάμετρο 10 χιλιομέτρων.
Ένα απόκοσμο σεληνιακό σκηνικό δημιουργείται από τις ψηλές κορυφές που περιβάλλονται από την ηφαιστειακή άμμο.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλες μεγάλες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Bromo Tengger Semeru.
Πλούσια βλάστηση που τροφοδοτείται από ποταμούς που πηγάζουν από τις ψηλές κορυφές των βουνών. Στα μεσαία υψόμετρα υπάρχουν δάση που δίνουν τη σκυτάλη στα άγονα οροπέδια και τις κορυφές.

Το Bromo ορθώνεται μεγαλόπρεπα σε υψόμετρο 2.329 μέτρων στα βόρεια του Semeru και η πιο πρόσφατη έκρηξή του έλαβε χώρα το 2011.
Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ανάμεσα στα άλλα βουνά, αφού από τον κρατήρα του βγαίνει συνεχώς λευκός καπνός.

Οι εκρήξεις του Bromo καταγράφονται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Από τότε έχει εκραγεί περισσότερο από 50 φορές.
Αρκετές από τις σύγχρονες εκρήξεις είναι φρεατικές, εξαιτίας του βρόχινου νερού που παγιδεύεται στα πορώδη ηφαιστειακά υλικά.

Από τότε που άρχισαν οι καταγραφές (το 1804), το Bromo έχει παράγει μόνο στάχτη, lapilli (ηφαιστειογενή άμμο) και ηφαιστειακές βόμβες.
Το ηφαίστειο μπορεί να παράγει μόνο μικρά λαχάρ, αν οι έντονες βροχοπτώσεις παρασύρουν ηφαιστειακή στάχτη.

Τα λαχάρ είναι λασπορροές από ηφαιστειακά αναβλήματα, που αποτελούνται από πυροκλαστικά υλικά αναμεμιγμένα με υγρό υλικό, συνήθως νερό.
Οι συνήθεις εκρήξεις του Bromo είναι μικρές και δεν διαρκούν πολύ, αλλά οι εκρήξεις το 1915-1916 και 1948 ήταν μεγαλύτερες και ηφαιστειακές βόμβες προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες.

Η μόνη θανάσιμη έκρηξη του Bromo μέχρι σήμερα έλαβε χώρα το 2004, όταν δύο άτομα έχασαν την ζωή τους από ηφαιστειακές βόμβες.
Το Bromo είναι το πιο προσιτό απ’ όλα τα ενεργά ηφαίστεια της Ιάβας. Το έρημο, εντυπωσιακό τοπίο, η εκπληκτική ομορφιά του και η μαγευτική θέα είναι τα στοιχεία που έχουν καταστήσει το βουνό αυτό δημοφιλή τουριστικό και πεζοπορικό προορισμό.
Θέση στο χάρτη
Πηγή
wikipedia.org