Ο 82χρονος Carlos Soria δεν κατάφερε ν’ ανέβει στο Dhaulagiri για 12η φορά

Photo © Carlos Soria

Στο λεξικό, κάτω από τη λέξη «επιμονή», θα πρέπει να υπάρχει μια φωτογραφία του 82χρονου Ισπανού ορειβάτη Carlos Soria.

Αν υπήρξε ποτέ παράδειγμα ορειβάτη που επέδειξε εξαιρετική υπομονή και επιμονή, αυτός θα ήταν ο 82χρονος Ισπανός.

Πριν μερικές ημέρες, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τον στόχο του να γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος που ανέβηκε και στις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, ο Soria επέστρεψε στα Ιμαλάια.

Για μια ακόμη φορά, ο Ισπανός είχε βάλει στόχο το Dhaulagiri, ένα βουνό που του αρνήθηκε την κορυφή στις προηγούμενες 11 (!!!) προσπάθειές του.

Όμως, οι κακές καιρικές συνθήκες και το βαθύ χιόνι στάθηκαν και πάλι εμπόδια ανυπέρβλητα.

Photo © Carlos Soria

Ο Soria ξεκίνησε την ορειβατική του καριέρα σε ηλικία 14 ετών, σκαρφαλώνοντας πρώτα στις κορυφές στη χώρα του, πριν στρέψει την προσοχή του στις Άλπεις.

Αργότερα, θα συμμετάσχει σε μερικές από τις πρώτες ισπανικές αποστολές στα Ιμαλάια, καθώς και στο Όρος Elbrus στη Ρωσία.

Η ανάβαση σε μια οκτάρα κορυφή παρέμενε άπιαστο όνειρο, μέχρι την ηλικία των 50 ετών, όταν και κατάφερε ν’ ανέβει στην κορυφή του Nanga Parbat.

Στη συνέχεια, ο Soria αφιερώθηκε στην ανάβαση όλων των οκτάρων κορυφών, κάτι που λίγοι σχετικά ορειβάτες είχαν καταφέρει τη δεκαετία του 1990.

Ακόμα και σήμερα, μόλις 44 άνθρωποι έχουν πετύχει αυτό το στόχο, με τον Ισπανό να προσπαθεί να προσθέσει το όνομά του στη χρυσή λίστα.

Επί του παρόντος, έχει ανέβει σε 12 από τις 14 κορυφές. Μετά το Nanga Parbat, ακολούθησαν το Gasherbrum II (1994), το Cho Oyu (1999), το Everest (2001), το K2 (2004), το Broad Peak (2007), το Makalu (2008), το Gasherbrum I (2009), το Manaslu ( 2010), το Lhotse (2011), το Kangchenjunga (2014) και η Annapurna το 2016. Απομένουν το Shishapangma και το Dhaulagiri.

Το Dhaulagiri

Με υψόμετρο 8.167 μέτρα, το Dhaulagiri είναι το έβδομο ψηλότερο βουνό του πλανήτη. Η πρώτη ανάβαση στην κορυφή του έγινε το 1960.

Στις απαρχές του Ιμαλαϊσμού, θεωρούνταν μια από τις δυσκολότερες κορυφές. Σήμερα, πλέον, κατατάσσεται ως μια από τις πιο «βατές» οκτάρες κορυφές.

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα παρήγορο για τον Soria, ο οποίος από το 1998 που βρέθηκε για πρώτη φορά στους πρόποδες του βουνού, έχει ξοδέψει αρκετό χρόνο, χρήμα και προσπάθεια ελπίζοντας να καταφέρει να τιθασέψει το βουνό.

Φέτος, προσπάθησε τόσο την εαρινή σεζόν όσο και τη φθινοπωρινή, ελπίζοντας να σπάσει επιτέλους το ρόδι.

Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του. Ο κακός καιρός και οι άσχημες συνθήκες του χιονιού δεν του επέτρεψαν ούτε καν να πλησιάσει τον στόχο του.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…