Ελαφονήσι Κρήτης

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού, οπότε αποφάσισα να προσφέρω στους “φανατικούς” (!!!) αναγνώστες μου μια μικρή ανάσα δροσιάς.

Μόνο που όταν μιλάμε για το Ελαφονήσι δε μιλάμε απλά για μια μικρή ανάσα δροσιάς, αλλά, χωρίς καμία δόση υπερβολής, για έναν από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Το Ελαφονήσι βρίσκεται κοντά στο νοτιοανατολικότερο σημείο του νομού Χανίων, 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, τα Χανιά και 43 χιλιόμετρα από το Καστέλι Κισσάμου.

Θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες ελληνικές παραλίες (και όχι άδικα), με λευκή άμμο, η οποία σε πολλά σημεία της παίρνει ροζ αποχρώσεις από τα χιλιάδες θρυμματισμένα κοχύλια που δίνουν μια διαφορετική όψη στην αμμουδιά.

Τα νερά είναι κρυστάλλινα και με το γαλαζοπράσινο χρώμα τους θα σας “φέρουν” εικόνες από κάποιον εξωτικό παράδεισο της Καραϊβικής.

Το Ελαφονήσι είναι μια μικρή νησίδα σε ελάχιστη απόσταση από τη στεριά, που μπορείτε να καλύψετε με τα πόδια, αφού η στενή λωρίδα που το ενώνει έχει πολύ μικρό βάθος (περίπου 1 μέτρο) και η απόσταση είναι μόλις 100 μέτρα.

Έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς είναι γεμάτο αμμοθίνες με κρινάκια της άμμου και κέδρους.

Επίσης, εδώ φωλιάζουν οι απειλούμενες χελώνες careta careta και πολλά είδη σπάνιων ζώων.

Αξίζει να περπατήσετε μέχρι το φάρο που βρίσκεται στην άκρη του νησιού, στη θέση Τίμιος Σταυρός, με το ομώνυμο ξωκλήσι και την απέραντη θέα στο πέλαγος.

Όπως όμως όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί, και το Ελαφονήσι δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση, κουβαλάει την κατάρα της καφρίλας των χιλιάδων τουριστών που το επισκέπτονται.

Και δε νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ παραπάνω. Καταλαβαίνετε όλοι.

Άλλωστε, όταν μιλάμε για το Ελαφονήσι δε χωρούν γκρίνιες και μεμψιμοιρίες.

Εδώ τον πρώτο λόγο έχει η φύση, η οποία φρόντισε να μας χαρίσει ένα από τα εντυπωσιακότερα δημιουργήματά της.

Καλό καλοκαίρι!!!!!!!!

Ααααα!!!! Και να μην ξεχνιόμαστε….

Από το Ελαφονήσι διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, το οποίο “εισέρχεται” στην Κρήτη από το Καστέλι Κισσάμου και καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο στα ανατολικά του νησιού.

Powered by Wikiloc

Σημείωση: Η παραπάνω διαδρομή δεν αποτελεί καταγραφή από gps, αλλά έχει σχεδιαστεί από μένα και απεικονίζει το κομμάτι του Ε4 που ξεκινάει από το Καστέλι Κισσάμου και καταλήγει στην Παλαιόχωρα, περνώντας από το Ελαφονήσι.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…