Ανασκόπηση Everest 2017: Επιτυχίες, ρεκόρ και… εθνική υπερηφάνεια

Εάν υπήρχε ένα βουνό που θα μπορούσε να βγάλει μια ανάσα ανακούφισης, αυτό θα ήταν σίγουρα το Everest και θα το έκανε πιθανώς τώρα.

Συνολικά πάνω από 1000 ορειβάτες και στις δύο πλευρές του ψηλότερου βουνού της γης έχουν εγκαταλείψει τις κατασκηνώσεις βάσης και έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Η σιγή και η γαλήνη επέστρεψαν στη Chomolungma, όπως λένε οι Sherpas το βουνό. Ώρα να κάνουμε μια απογραφή. Τα ακριβή στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 600 επιτυχημένες αναβάσεις στην κορυφή, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό από την πρώτη ανάβαση του 1953 μέχρι σήμερα σε πάνω από 8000.

Η διπλή ανάβαση του Kilian Jornet
Η πιο εντυπωσιακή παράσταση δόθηκε από τον Ισπανό Kilian Jornet, ο οποίος ανέβηκε στην κορυφή δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου.

Ξεκίνησε την πρώτη του ανάβαση στις 21 Μαΐου από τη Μονή Rongbuk και ανέβηκε μονομιάς στο υψηλότερο σημείο, με μόνο μια μικρή στάση στην προωθημένη κατασκήνωση βάσης (Advanced Base Camp) στα 6.400 μέτρα. Μόλις 38 ώρες μετά την αναχώρησή του από τη Μονή επέστρεψε στο Advanced Base Camp.

Ο Kilian Jornet στο Everest

Λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου, έκανε τη δεύτερη ανάβαση. Αυτή τη φορά του πήρε 17 ώρες από τo Advanced Base Camp στα 8.850 μέτρα της κορυφής.

Στη συνέχεια, η συζήτηση εστιάστηκε στο αν ήταν η ταχύτερη ανάβαση που έχει γίνει ποτέ. Και δεν ήταν! Γιατί το 2006, ο Αυστριακός ορειβάτης Christian Stangl είχε ανέβει την κλασική διαδρομή της βόρειας πλευράς του Everest μέσα σε 16 ώρες και 42 λεπτά. Κι αυτός με καθαρά αλπικό στυλ (χωρίς ενδιάμεσες κατασκηνώσεις), χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου και με αφετηρία την προωθημένη κατασκήνωση βάσης.

Η διαδρομή που ακολούθησε ο Kilian Jornet στην πρώτη του ανάβαση στο Everest / Guardian graphic | Sources: Suunto, Strava | Image: Google Earth

Όσον αφορά την πρώτη ανάβαση του Jornet, αυτή της 21ης Μαΐου, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά προηγούμενη γιατί απλά ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση με αυτό το στυλ από τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Επίσης, ήδη το 2007, ο Pemba Dorje Sherpa είχε κάνει μια διπλή ανάβαση του Everest χωρίς φιάλες οξυγόνου, κι αυτός μέσα σε μια μόλις εβδομάδα.

Τρεις 8άρες μέσα σε 5 μέρες;
Ο Nirmal Purja, ένας στρατιώτης του βρετανικού συντάγματος Gurkha, ανέβηκε επίσης στο Everest δύο φορές φέτος, με τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου: στις 15 και 27 Μαΐου. Οκτώ ώρες μετά (!!!), ο 34χρονος βρισκόταν στην κορυφή της Lhotse και την 1η Ιουνίου πάτησε στη κορυφή του Makalu. Τρεις κορυφές άνω των οχτώ χιλιάδων μέτρων σε πέντε ημέρες; Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ, οι πληροφορίες εξακολουθούν να εξετάζονται.

O Nirmal Purja

Για 21η φορά στην κορυφή του Everest
Δύο ρεκόρ επιτεύχθηκαν από τους Sherpas. Ο 46χρονος Kami Rita Sherpa από το χωριό Thame στην περιοχή Khumbu ανέβηκε στο Everest για 21η φορά. Οπότε έπιασε στην κορυφή της λίστας με τις περισσότερες αναβάσεις τον Apa Sherpa (επίσης γεννημένος στο Thame) και τον Phurba Tashi Sherpa από το χωριό Kumjung.

Η 44χρονη Lhakpa Sherpa, η οποία ζει στις ΗΠΑ, ανέβηκε στο Everest για 8η φορά, σπάζοντας το δικό της ρεκόρ με τις περισσότερες αναβάσεις από γυναίκα. Η ίδια δήλωσε ότι θέλει να φτάσει τις 10 αναβάσεις.

O Kami Rita Sherpa

7 θάνατοι
Συνολικά επτά άνθρωποι δεν επέστρεψαν φέτος ζωντανοί από την περιοχή του Everest. Η φετινή σεζόν επισκιάστηκε από το θάνατο του διάσημου Ελβετού ορειβάτη Ueli Steck. Ο 40χρονος έχασε τη ζωή του καθώς γλίστρησε κατά τη διάρκεια μιας αναρρίχησης στο Nuptse, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκλιματισμού του. Μια αναφορά για τέσσερις ορειβάτες που βρέθηκαν νεκροί μέσα στη σκηνή τους στο South Col, αποδείχθηκε φάρσα.

Ο Ueli Steck λίγες μέρες πριν το τραγικό ατύχημα που στοίχησε τη ζωή του

Διάσωση στα 8.600 μέτρα
Μια ομάδα από Sherpas της εταιρίας Sherpa Khangri Outdoor πραγματοποίησε μια επική διάσωση ενός Πακιστανού ορειβάτη Abdul Jabbar Bhatti, ο οποίος είχε ακινητοποιηθεί στα 8.600 μέτρα υψόμετρο λόγω κρυοπαγημάτων στα άνω άκρα και έλλειψης οξυγόνου. Δείτε το συγκινητικό video με συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση.

Ζαβολιές στο ψηλότερο βουνό της γης
Το γεγονός ότι η ηθική στο Everest είναι είδος υπό εξαφάνιση αποδείχθηκε και πάλι φέτος. Κάποιοι ορειβάτες έχασαν τις φιάλες οξυγόνου, τις οποίες είχαν προηγουμένως αποθηκεύσει σε προωθημένες κατασκηνώσεις και προφανώς κλάπηκαν. Ο Νοτιοαφρικανός Ryan Sean Davy μπήκε στη νότια πλευρά προσπαθώντας να ανέβει στο υψηλότερο βουνό χωρίς άδεια. Ο Πολωνός Janusz Adamski, ο οποίος ανέβηκε από τη βόρεια πλευρά του Θιβέτ στην κορυφή και έπειτα κατέβηκε μέσω της νότιας διαδρομής, δεν είχε άδεια για την πλευρά του Νεπάλ. Και οι δύο ορειβάτες τιμωρήθηκαν με 10ετή αποκλεισμό για ορειβασία στο Νεπάλ. Το προβλεπόμενο πρόστιμο των $22.000 δεν επιβλήθηκε και στις δύο περιπτώσεις. Το γιατί παρέμεινε άγνωστο.

Που είναι το Hillary Step;
Υπήρξε, επίσης, μεγάλη συζήτηση για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος στο Everest, όπου σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ήταν τόσο δύσκολο να προβλεφθούν όσο ποτέ άλλοτε.

Και, φυσικά, για το περίφημο Hillary Step, το διασημότερο σημείο του βουνό, το οποίο – κατά τη γνώμη του Βρετανού ορειβάτη Tim Mosedale – δεν είναι πια εκεί, πιθανολογώντας ότι ο καταστροφικός σεισμός του 2015 στο Νεπάλ προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος του επικίνδυνου βράχινου περάσματος.

Οι Sherpas πέρασαν στην αντεπίθεση, με την κυβέρνηση του Νεπάλ να δηλώνει με κάθε επισημότητα ότι: «Το Hillary Step είναι ακόμα άθικτο και καλύπτεται από χιόνι».

Το Hillary Step το 2017

Άλλα ρεκόρ και πρωτιές
Ο 50χρονος Αυστριακός Andy Holzer έγινε ο δεύτερος τυφλός ορειβάτης, μετά τον Αμερικανό Erik Weihenmayer, που κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του Everest.

Η 26χρονη Βρετανίδα Mollie Hughes κατατάχθηκε στον αριθμό 15 στη λίστα των γυναικών που ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό στη γη τόσο από τη βόρεια όσο και από τη νότια πλευρά.

Ένας 47χρονος Βρετανός καρκινοπαθής τελικού σταδίου, ο Ian Toothill, στον οποίον οι γιατροί έχουν δώσει λίγους μήνες ζωής, «κατέκτησε» στις 5 Ιουνίου, την κορυφή του ψηλότερου βουνού της Γης. Πιθανότατα είναι ο πρώτος άνθρωπος που, σε αυτό το στάδιο της ασθένειας, καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Εθνική υπερηφάνεια
Η φετινή σεζόν είχε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Μετά από δεκατρία χρόνια, η ελληνική σημαία κυμάτισε και πάλι στο ψηλότερο σημείο της γης, στα χέρια του Αντώνη Συκάρη και του Μιχάλη Ευμορφίδη.

Οι δύο ορειβάτες μετά από προσπάθεια 52 ημερών κατάφεραν να σταθούν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου στις 22 Μαΐου.

Σε ανάρτησή τους στο Facebook, ο Αντώνης Συκάρης και ο Μιχάλης Ευμορφίδης ανέβασαν την πολυπόθητη φωτογραφία στην κορυφή του κόσμου.

22 Μαΐου 2017: Ο Αντώνης Συκάρης και ο Μιχάλης Ευμορφίδης κρατούν την ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο της γης

«Ξεκινήσαμε με ένα πολυετές όνειρο, με ένα μεγάλο στόχο. Να κατακτήσουμε, να ανέβουμε στην ψηλότερη κορυφή του πλανήτη. Στο Everest με τα 8.850 m που ανήκει στην μεγαλοπρεπέστερη και ομορφότερη οροσειρά του κόσμου, τα Ιμαλάια. ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ. Σας ευχαριστούμε για την στήριξη και την αγάπη σας. Μας βοηθήσατε αληθινά πάρα πολύ. Είμαστε περήφανοι για σας, για μας, για την Ελλάδα μας, για όλους μας. Μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου, κάποια στιγμή θα δικαιωθούν».

Με σκληρή και εντατική προπόνηση, οι δύο άνδρες συμπύκνωσαν τον συνηθισμένο χρόνο προετοιμασίας από τα δύο χρόνια σε δύο μήνες, «δέθηκαν» μεταξύ τους κυριολεκτικά και μεταφορικά, πόνεσαν, κόπιασαν και στο τέλος νίκησαν. Αντιμετώπισαν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από +40 βαθμούς Κελσίου την ημέρα έως -25 βαθμούς τη νύχτα, ισχυρούς ανέμους και ολοκληρωτική έλλειψη υγρασίας σε κάποια σημεία. Την κορυφή την προσέγγισαν από την νότια πλευρά του βουνού.

Ο 55χρονος σήμερα Αντώνης Συκάρης είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ, ολοκληρώνοντας ένα προσωπικό του ρεκόρ.

Ο Μιχάλης Ευμορφίδης είχε ανέβει πριν λίγους μήνες μαζί με τον 13χρονο γιο του στο Κιλιμάντζαρο. Εδώ και 20 χρόνια στηρίζει μέσω της COCO-MAT, ορειβατικές αποστολές. Τον περασμένο Δεκέμβρη ο ίδιος ζήτησε από τον πολύμπειρο Συκάρη να ηγηθεί της αποστολής, όπερ και εγένετο.

Ο Α. Συκάρης είχε ηγηθεί αποστολές στην οροσειρά των Ιμαλαίων 6 φορές, στις κορυφές Kongur (7.719μ.), Dhualirigi (8.167μ.) Pumori (7.161μ.) Lenin (7.134μ.) και Nogin Kanga (7.135μ.).

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Αντώνης Συκάρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα τελευταία μέτρα της ανάβασης: «Ξεκινήσαμε τελικά στις 22.00 το βράδυ, 21 του μήνα, στο -25 βαθμούς Κελσίου, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Θέλαμε να ξεκουραστούμε λίγο πριν την τελική προσπάθεια. Στη διαδρομή συναντήσαμε δύο πτώματα που δεν είχε μαζέψει κανένας. Στη διαδρομή είναι ένα παιχνίδι μυαλού καθώς υπάρχει πάρα μα πάρα πολύ μεγάλη κούραση. Μας πέρασε από το μυαλό το να εγκαταλείψουμε, ωστόσο την ίδια ώρα σκεφτόμασταν τις ευχές των δικών μας ανθρώπων και των 6.000 που μας ακολουθούσαν στο Facebook και αυτή ήταν η δύναμη μας. Φτάσαμε στο Balcony, εκεί είδα το ομορφότερο ξημέρωμα της ζωής μου. Φτάσαμε στις 10.30 το πρωί και τα σύννεφα ήταν λίγο κάτω από εμάς».

«Όταν φτάσαμε στην κορυφή γίναμε πάλι έφηβοι. Αυτό νοιώσαμε», προσθέτει ο Αντώνης Συκάρης. «Ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας και της ζωής μου, αλλά και μια κορυφαία στιγμή της Ελλάδας γιατί ήμασταν 25 (στην αποστολή) και φτάσαμε μόλις δύο».

Άρωμα γυναίκας
Στα 600 μέτρα πριν την κορυφή του Έβερεστ έφτασε η Κική Τσακαλδήμη, η πρώτη Ελληνίδα που προσπάθησε να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ολοκληρώσει την προσπάθειά της.

Η Αλεξανδρουπολίτισσα ορειβάτης έφτασε στο Camp 4 του Έβερεστ, σε υψόμετρο 7.900 μέτρων, με σκοπό να κατακτήσει το υψηλότερο σημείο του κόσμου, την κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα.

Μαζί με την ομάδα της, «Higher than Everest» ξεκίνησε την ανάβαση στη λεγόμενη «death zone», στα 8.000 μέτρα και πάνω.Tα ξημερώματα της 23 Μαΐου, η Κική Τσακαλδήμη άγγιξε τα 8.250 μέτρα, 600 μέτρα από την κορυφή, προτού οι καιρικές συνθήκες τη σταματήσουν. Εκεί, 600 μέτρα πριν την κορυφή του Έβερεστ, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στη βάση.

Η Κική Τσακαλδήμη

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...