Εξερευνήστε ιστορικές αποστολές στο Everest μέσα από τους χάρτες του National Geographic

Αυτή η φωτογραφία και η γραφική απεικόνιση καταγράφει τις τελευταίες δυόμισι μέρες της ιστορικής σόλο ανάβασης του Reinhold Messner στο Everest το 1980, την οποία ολοκλήρωσε χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο.

Εξήντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη ανάβαση στο Everest, ρίχνουμε μια ιστορική ματιά στους πιο εντυπωσιακούς χάρτες του βουνού.

Σαν σήμερα πριν από 68 χρόνια, οι Sir Edmund Hillary και Tenzing Norgay έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στην κορυφή του βουνού Everest.

Ο Hillary περιέγραψε την στιγμή εκείνη στο τεύχος του Ιουλίου 1954 του National Geographic: “Είμαστε εκεί. Τίποτα πάνω από μας, ένας κόσμος από κάτω”.

Με αφορμή τον εοαρτασμό αυτής της ιστορικής ανάβασης, το National Geographic μας παρουσιάζει μερικά μόνο δείγματα από την υπέροχη χαρτογράφηση εμπνευσμένη από την ψηλότερη κορυφή της Γης, μέσα από ένα αρχείο με περισσότερους από 6.000 χάρτες.

1933 – Ο πρώτος λεπτομερής χάρτης

Αυτός ο χάρτης από το τεύχος του National Geographic του Αυγούστου 1933 καταγράφει μια πτήση πάνω από την κορυφή του Everest, που ολοκληρώθηκε δύο δεκαετίες πριν οι πρώτοι ορειβάτες φθάσουν εκεί.

Είναι ο πρώτος λεπτομερής χάρτης της περιοχής του Everest που δημιουργήθηκε από το περιοδικό.

1954 – Η αποστολή των Norgay και Hillary

Στις 29 Μαΐου 1953, οι Sir Edmund Hillary και Tenzing Norgay έγιναν οι πρώτοι ορειβάτες που έφτασαν στην κορυφή του Everest.

Αυτός ο χάρτης, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του National Geographic του Ιουλίου 1954, καταγράφει λεπτομερώς την πορεία τους.

1963 – Παλιές και νέες διαδρομές

Δέκα χρόνια μετά την ιστορική ανάβαση των Hillary και Norgay στο Everest, το National Geographic έγινε χορηγός της πρώτης επιτυχημένης αμερικανικής αποστολής στο ψηλότερη βουνό της Γης.

Αυτή η εικονική απεικόνιση του αυστριακού καλλιτέχνη Heinrich Berann από το τεύχος του Οκτωβρίου 1963 δείχνει τις δύο διαφορετικές διαδρομές που οι πρώτοι Αμερικανοί ακολούθησαν για να κατακτήσουν το Everest.

1963 – Η πρώτη αμερικανική αποστολή στο Everest

Αυτός ο χάρτης, από το τεύχος Οκτωβρίου 1963 του National Geographic, καταγράφει τη διαδρομή που ο James Whittaker ακολούθησε την 1η Μαΐου 1963, για να γίνει ο πρώτος Αμερικανός που έφτασε στην κορυφή του Everest.

Άλλοι δύο Αμερικανοί που συμμετείχαν στην ίδια αποστολή έφτασαν στην κορυφή μέσω μιάς διαδρομής που δεν είχε ολοκληρωθεί ποτέ πριν.

1966 – Αεροαπεικόνιση των Ιμαλαΐων

Αυτό το αξιοθαύμαστο χαρτογραφικό πανόραμα των Ιμαλαΐων από το τεύχος Οκτωβρίου 1966 του National Geographic είναι δημιουργία του καλλιτέχνη Heinrich Berann, ο οποίος χρειάστηκε 600 ώρες για να το σχεδιάσει και να το ζωγραφίσει.

Το θεώρησε ως το κορυφαίο επίτευγμα της 25ετούς καριέρας του στις πανοραμικές ζωγραφιές.

1981 – Η μοχανική ανάβαση του Messner

Αυτή η εικόνα παρουσιάζει τις τελευταίες δυόμισι μέρες της ιστορικής μοναχικής (solo) ανάβασης του Ιταλού ορειβάτη Reinhold Messner στο Everest χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο τον Αύγουστο του 1980.

Ο χάρτης, από το τεύχος του Οκτωβρίου 1981, σημειώνει επίσης τα δύο σημεία όπου ο Messner πέρασε τη νύχτα σε ένα bivouac.

1982 – Εθνικό Πάρκο Sagarmatha, Νεπάλ

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, περίπου 5.000 ξένοι επισκέπτες επισκέπτονταν κάθε χρόνο την περιοχή του Έβερεστ, ασκώντας πίεση στους φυσικούς πόρους περιοχής.

Συγκεκριμένα, τα κοντινά δάση υπέφεραν λόγω της ζήτησης καυσίμων για τις ορειβατικές αποστολές.

Σε απάντηση, το 1976 η κυβέρνηση του Νεπάλ δημιούργησε το Εθνικό Πάρκο Sagarmatha, χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό τοπικό όνομα του βουνού.

Αυτός ο χάρτης από το τεύχος του Ιουνίου 1982 δίνει μια τρισδιάστατη απεικόνιση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου.

1984 – Το Everest από ψηλά

Τον Οκτώβριο του 1983, Αμερικανοί ορειβάτες πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη ανάβαση της τρομακτικής Ανατολικής πλευράς του Everest ή αλλιώς Kangshung Face.

Για να δείξουν τη διαδρομή, μαζί με τις παλαιότερες διαδρομές στις βορειοανατολικές, νότιες και δυτικές κόψεις του βουνού, οι χαρτογράφοι του National Geographic συνεργάστηκαν με μηχανικούς στην Chicago Aerial Survey για να δημιουργήσουν αυτή την ψηφιακή τοπογραφική προσομοίωση και των τριών πλευρών του Everest, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Ιουλίου 1984.

1988 – To Everest του Washburn

Αυτός ο ανάγλυφος χάρτης του Everest του 1988, που ήταν ένα συμπλήρωμα στο τεύχος Νοεμβρίου του National Geographic εκείνης της χρονιάς, εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ως ο πιο όμορφος χάρτης του Everest που δημιουργήθηκε ποτέ.

Την επιμέλεια της σχεδίασης είχε ο χαρτογράφος και εξερευνητής Bradford Washburn και βασίστηκε σε σπάνιους ιστορικούς χάρτες, στοιχεία έρευνας, ένα νέο σύνολο αεροφωτογραφιών που τραβήχτηκαν, καθώς και εικόνες διαστημικού λεωφορείου.

1988 – To Everest του Washburn (Λεπτομέρεια)

Αυτή η εντυπωσιακή ανάγλυφη σχεδίαση του χάρτη του Bradford Washburn έγινε από την Ελβετική Ομοσπονδιακή Τοπογραφία.

Οι Ελβετοί χαρτογράφοι προσέγγισαν με προσοχή τα τοπογραφικά δεδομένα της περιοχής, συχνά αφειρώνοντας μια ολόκληρη ημέρα για να σχεδιάσουν μόνο μία τετραγωνική ίντσα του χάρτη.

2012 – Η επέλαση στο Everest

Ο αριθμός των επιτυχημένων αναβάσεων στην κορυφή του Everest τριπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 1990 και 2012.

Αυτός ο χάρτης από το τεύχος του Ιουνίου 2013 δείχνει πώς η κοσμοσυρροή ορειβατών οδήγησε σε μποτιλιαρίσματα στις πιο δημοφιλείς διαδρομές του βουνού.

Οι βελτιώσεις στον εξοπλισμό και στα πρωτόκολλα ασφάλειας συνέβαλαν στη διατήρηση του ποσοστού θνησιμότητας σε χαμηλά επίπεα, μια κατάσταση πουθα αλλάξει δραματικά το 2014 και το 2015, που ήταν οι πιο θανατηφόρες χρονιές στο Everest.

Παρόλους τους κινδύνους, το Everest συνεχίζει να εμπνέει τους εξερευνητές και να αιχμαλωτίζει την φαντασία μας και το National Geographic θα συνεχίσει να χαρτογραφεί την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Πηγή
nationalgeographic.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...