Το νέο υψόμετρο του Everest

Οι κυβερνήσεις του Νεπάλ και της Κίνας ανακοίνωσαν το αναθεωρημένο υψόμετρο της ψηλότερης κορυφής του κόσμου. Ψήλωσε σχεδόν ένα μέτρο.

Οι Υπουργοί εξωτερικών του Νεπάλ και της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι το νέο υψόμετρο του Everest είναι 8.848,86 μέτρα, 86 εκατοστά υψηλότερο από το προηγούμενο υψόμετρο των 8.848 μέτρων, που είχε μετρηθεί το 1954 από την Τοπογραφική Υπηρεσία Ινδιών.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έλαβε την απόφαση να μετρήσει ξανά το ύψος της κορυφής του Everest, αφού υπήρχαν ισχυρισμοί ότι μπορεί να έχει μεταβληθεί για διάφορους λόγους, με κυριότερο τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ του 2015 που έπληξε την περιοχή των Ιμαλαΐων.

Το Everest είναι ηλικίας 50-60 εκατομμυρίων ετών. Το ύψος του μεταβάλλεται περίπου μισό μέτρο ανά 100 χρόνια λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται και στην εποχή μας καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με τον Ευρασιατική.

Η διαδικασία επαναμέτρησης του υψομέτρου της ψηλότερης κορυφής του κόσμου ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια και έλαβαν μέρος επιστημονικές ομάδες από τις δύο χώρες.

Στο παρελθόν Κίνα και Νεπάλ διαφωνούσαν ως προς το πραγματικό υψόμετρο του βουνού. Η βάση της διαφωνίας ήταν στο αν στο υψόμετρο θα έπερεπε να υπολογίζεται ή όχι και το ύψος του χιονιού και του πάγου που ήταν συσσωρευμένο στην κορυφή. Οι Κινέζοι θεωρούσαν ότι δεν θα έπρεπε να προσμετράται, κι έτσι η επίσημη Κινέζικη μέτρηση (μέχρι χθες) του Everest ήταν 8.844,43 μέτρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...