Everest vs K2 (Video)
Παρακολουθήστε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που συγκρίνει τα δύο ψηλότερα βουνά του πλανήτη, το Everest και το K2.
Η ανάβαση στην κορυφή του Everest εγκυμονεί κινδύνους όπως η ασθένεια του υψομέτρου, οι καιρικές συνθήκες και ο άνεμος, καθώς και σημαντικούς κινδύνους από χιονοστιβάδες και τον παγετώνα Khumbu.
Οι καιρικές συνθήκες αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση για τους ορειβάτες στις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων.
Όμως, οι καιρικές συνθήκες στο K2 είναι χειρότερες από το Everest – μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης ανάβασης.
Το Κ2 βρίσκεται στα δυτικά άλλων υψηλών κορυφών της οροσειράς Karakorum, παίρνοντας έτσι το βάρος του μετεωρολογικού καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Ο καιρός είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί και πολλοί θάνατοι έχουν συμβεί ως αποτέλεσμα των καιρικών εκπλήξεων.
Το ποσοστό θανάτου των ορειβατών στο K2 είναι πολύ υψηλότερο από το Everest. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 4% στο Everest και 23% στο K2.
Το 2008, έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Κ2, στην χειρότερη σεζόν στην ιστορία του. Στις 18 Απριλίου 2014, 16 Sherpas πέθαναν στο Νεπάλ όταν καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα στη νότια πλευρά του Everest.
Από πλευράς ορειβατικής και αναρριχητικής δυσκολίας, το K2 κατέχει τα πρωτεία. Το K2 ήταν η τελευταία κορυφή άνω των 8.000 μέτρων που κατακτήθηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα (μόλις το 2021).
Παρόλο που το K2 είναι χαμηλότερο από το Everest κατά 237 μέτρα, η αναρρίχηση στις παγωμένες πλαγιές του αποτελείται από ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας, πολυπλοκότητας και δεξιοτήτων.
Οι επίδοξοι “κατακτητές” του K2 πρέπει να έχουν αποδεδειγμένες αναρριχητικές δεξιότητες σε βράχο, πάγο, χιόνι και πολλές άλλες τεχνικές αναρρίχησης. Οποιαδήποτε έλλειψη μπορεί να επιφέρει θανατηφόρα αποτελέσματα.
Επίσης, υπάρχει τεράστια διαφορά στον αριθμό των επιτυχημένων αναβάσεων. Περισσότεροι από 9.000 ορειβάτες έχουν ανέβει στην κορυφή του Everest.
Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των επιτυχημένων αναβάσεων στην κορυφή του K2 δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τις 500.