Explorer (Trailer)

Ο Sir Ranulph Fiennes έχει χαρακτηριστεί ως ο σπουδαιότερος εν ζωή εξερευνητής του κόσμου.

Υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε τον γύρο του κόσμου από πόλο σε πόλο, διέσχισε την Ανταρκτική με τα πόδια, έσπασε αμέτρητα παγκόσμια ρεκόρ και ανακάλυψε μια χαμένη πόλη στην Αραβία.

Ταξίδεψε στα πιο επικίνδυνα μέρη της Γης, έχασε τα μισά του δάχτυλα από κρυοπαγήματα, συγκέντρωσε εκατομμύρια λίρες για φιλανθρωπικούς σκοπούς και παραλίγο να υποδυθεί και τον ρόλο του James Bond.

Ποιος είναι, όμως, αυτός ο άντρας που προτιμά να τον λένε απλώς «Ran»;

Ο Ranulph Fiennes είναι σίγουρα ένας από τους πιο δραστήριους εξερευνητές των τελευταίων 60 ετών.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες αποστολές σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και κατέχει πολλά ρεκόρ αντοχής, συμπεριλαμβανομένου του γηραιότερου Βρετανού που ανέβηκε στο Everest —κάτι που έκανε τον Μάιο του 2009 σε ηλικία 65 ετών.

Γεννημένος στις 7 Μαρτίου 1944, στο Windsor του Berkshire, ο Fiennes πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Νότια Αφρική, πριν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ηλικία 12 ετών.

Αργότερα, υπηρέτησε οκτώ χρόνια στον Βρετανικό Στρατό και κάποια στιγμή εντάχθηκε στον τάξεις της θρυλικής Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS).

Ενώ αποφοίτησε από τη σχολή αξιωματικών, η στρατιωτική σταδιοδρομία του Fiennes σημαδεύτηκε ως επί το πλείστον από πολλές ιδιαίτερες παρασπονδίες, συμπεριλαμβανομένης της κατεδάφισης ενός φράγματος που κατασκευάστηκε για χρήση στην παραγωγή μιας ταινίας.

Στη δίκη που ακολούθησε, καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο και εκδιώχθηκε από το SAS.

Τα δύο τελευταία χρόνια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας, ο Fiennes υπηρέτησε ως μέρος του στρατού του Σουλτανάτου του Ομάν.

Εκεί, υπήρξε μέλος μιας επίλεκτης ομάδας που πολεμούσε τους κομμουνιστές αντάρτες στην Υεμένη.

Απογοητευμένος από την πορεία που είχε πάρει η στρατιωτική του σταδιοδρομία, υπέβαλε την παραίτησή του το 1971.

Η ζωή ενός εξερευνητή

Ήταν σαφές, πλέον, ότι ο Fiennes δεν ήθελε να ζήσει μια συνηθισμένη ζωή. Το περιπετειώδες πνεύμα και η φυσική του περιέργεια τον οδήγησαν στο να θέλει να πιέσει τον εαυτό του στα όριά του, εξερευνώντας τμήματα του κόσμου που παρέμεναν απομακρυσμένα και σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.

Μερικά από τα πρώτα του κατορθώματα περιλάμβαναν το ταξίδι στον Λευκό Νείλο στην Αφρική χρησιμοποιώντας ένα χόβερκραφτ και πεζοπορία στον παγετώνα Jostedal στη Νορβηγία.

Αυτά τα ταξίδια θα του άνοιξαν μόνο την όρεξη για μεγαλύτερες περιπέτειες που -ακόμη και σήμερα- παραμένουν εντυπωσιακά κατορθώματα.

Νομίζω ότι ο ρόλος του James Bond θα του πήγαινε γάντι

Ήταν η Transglobe Expedition που πραγματικά έβαλε τον Ranulph Fiennes στον χάρτη των σπουδαίων εξερευνητών.

Σ’ εκείνη την αποστολή, ο Fiennes -μαζί με τον Oliver Shepard και τον Charles Burton- ξεκίνησαν για να ολοκληρώσουν τον πρώτο περίπλου του πλανήτη μέσω του Βόρειου και του Νότιου Πόλου.

Η ομάδα ακολούθησε το Greenwich Merdian όσο πιο στενά μπορούσε, πλέοντας πάνω από ωκεανούς και διασχίζοντας τόσο τους πάγους της Αρκτικής όσο και της Ανταρκτικής.

Η αποστολή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1979 και χρειάστηκε 14 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Στα αξιοσημείωτα επιτεύγματα του Fiennes συμπεριλαμβάνονται η ανακάλυψη της χαμένης πόλης Ubar στην έρημο του Ομάν το 1991, η συμμετοχή του σε επτά μαραθωνίους, σε επτά ηπείρους, σε επτά ημέρες, λίγους μόλις μήνες αφού είχε περάσει καρδιακό επεισόδιο, η ανάβαση στο Eiger το 2007, στο Everest το 2009 και ο τερματισμός στον Marathon des Sables (υπερμαραθώνιος 250 χιλιομέτρων στην Έρημο Σαχάρα) το 2015, σε ηλικία 70 ετών.

Παγωμένα Δάχτυλα

Ίσως η πιο θρυλική ιστορία για τον Ranulph Fiennes περιστρέφεται γύρω από τα χαμένα δάχτυλά του.

Κατά τη διάρκεια μιας σόλο αποστολής στον Βόρειο Πόλο το 2000, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ταξίδι αφού υπέστη κρυοπαγήματα στα δάχτυλα του αριστερού του χεριού.

Αριστερά: Πορτραίτο από τον Martin Hartley (2014) – Δεξιά: Στη βόρεια του Eiger το 2007

Όταν επέστρεψε στο σπίτι, του είπαν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μάθουν οι χειρουργοί εάν θα μπορούσαν ή όχι να σώσουν τις άκρες των δακτύλων ή αν θα απαιτούνταν ακρωτηριασμός.

Ο Sir Ran μη έχοντας την υπομονή να περιμένει την τελική πρόγνωση, αποφάσισε να κόψει μόνος του τα δάχτυλά του (!!!) , χρησιμοποιώντας ένα ξυλοπρίονο από την εργαλειοθήκη του!!!

Ο Sir Ranulph Fiennes το 2014

Όπως ήταν φυσικό, το περιστατικό αυτό σημάδεψε για πάντα τον Fiennes, καθώς θεωρήθηκε ένδειξη της μεγάλης αποφασιστικότητάς του και της προθυμίας του να υποφέρει τα μέγιστα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του.

Αυτή η ιστορία και πολλές άλλες περιλαμβάνονται στο «Explorer», ένα ντοκιμαντέρ που «εκμεταλλευόμενο» το πλούσιο προσωπικό αρχείο του Ranulph Fiennes, δεν περιορίζεται σε μια απλή αναδρομή των εκπληκτικών του επιτευγμάτων.

Προχωρά ακόμα πιο βαθιά, αποκαλύπτοντας τελικά τον άνθρωπο που κρύβεται επιμελώς πίσω από τον μύθο.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ:

Πηγή
adventureblog.net

Ίσως σας ενδιαφέρουν…