Το ψηλότερο απάτητο βουνό του κόσμου

Το Gangkhar Puensum (Γανγκάρ Πουενσούμ) είναι το υψηλότερο βουνό του Μπουτάν και το υψηλότερο απάτητο βουνό στον κόσμο με υψόμετρο 7.570 μέτρων και έξαρση εδάφους 2.990 μέτρων.

Βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με το Θιβέτ. Ωστόσο η ακριβής του θέση έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνιών.

Το 1983 επιτράπηκε η ορειβασία στο Μπουτάν και τέσσερις αποστολές πραγματοποίησαν αποτυχημένες προσπάθειες να ανέβουν στην κορυφή του το 1985 και το 1986.

Ωστόσο, το 1998, μία ομάδα αναρριχήθηκε επιτυχώς σε μία δευτερεύουσα κορυφή του βουνού από το Θιβέτ.

Το υψόμετρο του Γανγκάρ Πουενσούμ μετρήθηκε για πρώτη φορά το 1992, αλλά μέχρι πρόσφατα οι χάρτες της περιοχής δεν ήταν καθόλου ακριβείς και το βουνό απεικονιζόταν σε διάφορες τοποθεσίες και με διαφορετικά υψόμετρα.

Λόγω της ανεπαρκούς χαρτογράφησης, η πρώτη ομάδα που επιχείρησε να αναρριχηθεί σε αυτό δεν κατόρθωσε ούτε να το εντοπίσει.

Με βάση την αναφορά της βρετανικής αποστολής του 1986 το ύψος του βουνού αγγίζει τα 7.550 μέτρα και ολόκληρο το βουνό βρίσκεται εντός των ορίων του Μπουτάν, ενώ το κοντινό Κούλα Κάνγκρι μέσα στα όρια του Θιβέτ.

Το Κούλα Κάνγκρι με ύψος 7.554 μέτρα, είναι ένα ξεχωριστό βουνό που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά και για πρώτη φορά αναρριχήθηκαν στην κορυφή του το 1986.

Έχει χαρτογραφηθεί αρκετά και περιγράφεται σαν να βρίσκεται στο Θιβέτ ή στο Μπουτάν.

Από το 1994 η αναρρίχηση σε βουνά άνω των 6.000 μέτρων απαγορεύτηκε στο Μπουτάν από σεβασμό στις τοπικές πνευματικές πεποιθήσεις και από το 2003 η ορειβασία απαγορεύτηκε εντελώς.

Το Γανγκάρ Πουενσούμ είναι πιθανόν να διατηρήσει την πρωτιά του για αρκετό καιρό. Όλες οι υπόλοιπες απάτητες κορυφές στον κόσμο είναι κατά πάσα πιθανότητα δευτερεύουσες κορυφές και όχι ξεχωριστά βουνά.

Το 1998 μία ιαπωνική αποστολή εξασφάλισε άδεια από την Κινεζική Ένωση Ορειβασίας για να αναρριχηθεί στο βουνό, αλλά η άδεια αυτή αποσύρθηκε εξαιτίας ενός πολιτικού ζητήματος με το Μπουτάν.

Ωστόσο, το 1999 η ομάδα ξεκίνησε από το Θιβέτ και ανέβηκε με επιτυχία την ύψους 7.535 μέτρων δευτερεύουσα κορυφή, Liankang Kangri (Λιανκάνγκ Κάνγκρι), γνωστή και σαν Gangkhar Puensum North (Βόρειο Γανγκάρ Πουενσούμ).

Αντίθετα με τους περισσότερους χάρτες, η αναφορά της αποστολής απεικονίζει την κορυφή αυτή στο Θιβέτ και τα σύνορα του Θιβέτ και του Μπουτάν φαίνονται να διασχίζουν την κορυφή του Γανγκάρ Πουενσούμ, περιγράφοντας την σαν την «υψηλότερη κορυφή του Μπουτάν» με ύψος 7.570 μέτρα.

Το υψόμετρο αυτό υποστηρίζεται από ιαπωνικές πηγές, οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται σε κινέζικες πηγές. Δεν έχει ωστόσο ερευνηθεί από το Μπουτάν.

Χάρτης της περιοχής

Πηγές
dinfo.gr
wikipedia.org

Ίσως σας ενδιαφέρουν…