Η ιστορική πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Gasherbrum I

Ηλιοβασίλεμα στο Gasherbrum I

Στις 08:30 τοπική ώρα στις 09/03/2012 η κορυφή Gasherbrum Ι (aka Hidden Peak) στην οροσειρά Καρακόρουμ του Πακιστάν κατακτήθηκε για πρώτη φορά το χειμώνα από τους Πολωνούς ορειβάτες Adam Bielecki (29) και Janusz Golab (45).

Την ίδια μέρα οι ορειβάτες Gerfried Göschl, Nisar Hussain και Cedric Hahlen εθεάθησαν για τελευταία φορά στο ίδιο βουνό.

Η Πολωνική ομάδα ανέβηκε μέσω της Ιαπωνικής διαδρομής (Japanese route) στη ΒΔ Όψη του Gasherbrum I, χρησιμοποιώντας την τελευταία ευκαιρία που τους έδωσε το βουνό και αξιοποιώντας στο έπακρο το σύντομο παράθυρο του καιρού.

Η προσπάθεια για την κορυφή ξεκίνησε από το Camp 3 (7.040 μ.) τα μεσάνυχτα με θερμοκρασίες έως -35°C (αίσθηση ψύχους -53°C).

Ο Bielecki και ο Golab σκαρφάλωσαν με πολύ δύσκολες συνθήκες και έφτασαν στην κορυφή των 8.080 μέτρων στις 08.30 – χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο, ανεβαίνοντας με ρυθμό περίπου 100 μέτρα υψόμετρο/ώρα, χωρίς επαρκή ενυδάτωση, καθώς το νερό και τα Powergels τους είχαν παγώσει. Άρχισαν αμέσως την κατάβαση.

Η πρόγνωση του καιρού ήταν καλή μόνο μέχρι το μεσημέρι και έτσι, μετά από μια σύντομη ανάπαυση στο Camp 3, συνέχισαν την κατάβασή τους κατά μήκος των φιξαρισμένων σχοινιών κάτω από το Japanese Couloir για να φτάσουν στο Camp 2 (6.450 μ.) στις 17.00, όπου τους περίμενε ο αρχηγός της αποστολής Artur Hajzer και ο Shaheen Baign από το Πακιστάν.

Όταν τελικά έφτασαν στην Κατασκήνωση Βάσης την επόμενη μέρα, μόνο η μύτη τους και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του Bielecki ήταν ελαφρώς παγωμένα.

O Adam Bielecki μετά τη άφιξή του στο Camp 2

Η αποστολή των Πολωνών ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία μετά από 49 μέρες αναμονής και σκληρής δουλειάς στο βουνό.

Παρά το γεγονός ότι ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλες περιόδους άσχημων καιρικών συνθηκών με δυνατούς ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες, δεν πτοήθηκαν ούτε στιγμή και περίμεναν υπομονετικά το πολυπόθητο παράθυρο του καιρού.

Τη δεκαετία του ’90 ο Janusz Golab, μαζί με τους Stanislaw Piecuch και Jacek Fluder, αποτέλεσαν μέλη της «Polish Dream Team» και ήταν αυτός που άνοιξε μια φανταστική νέα διαδρομή στο Kedar Dome (6.832 μ.) των Ινδικών Ιμαλαΐων.

Το 2012, ο Adam Bielecki ήταν ένας νεαρός, φέρελπις ορειβάτης που είχε ανέβει στο Makalu το προηγούμενο καλοκαίρι. Μια λαμπρή ορειβατική καριέρα διαγραφόταν μπροστά του.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πολύπειρος Artur Hajzer, ο οποίος ξεκίνησε την ορειβατική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του ’80, την «Χρυσή Εποχή» των Πολωνών στα Ιμαλάια.

Το 1987 πραγματοποίησε την πρώτη χειμερινή ανάβαση της Annapurna με τον Jurek Kukuczka.

Η επιτυχημένη πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Gasherbrum I ήταν μέρος της αποστολής του Hajzer που ονομαζόταν «Polish Winter Himalaya Climbing 2010-2015», στόχος της οποίας ήταν να κάνει μια «επιστροφή» της Πολωνικής ορειβατικής παράδοσης στα Ιμαλάια, η οποία, από πολλές απόψεις, εξαφανίστηκε με το θάνατο μιας μεγάλης γενιάς ορειβατών όπως οι Kukuczka, Rutkiewicz, Andrzej Heinrich, Andrzej Czok, Tadeusz Piotrowski και πολλών άλλων.

Τραγική ειρωνεία, το επόμενο καλοκαίρι του 2013, ο Artur Hajzer βρήκε τραγικό θάνατο στο Gasherbrum I (!!!), μετά από πτώση στο Japanese Coloir.

Ο Janusz Golab στο Japanese Couloir, στο βάθος το Camp 2

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Gasherbru I ήταν η ενδέκατη χειμερινή οκτάρα, 9 από τις οποίες επιτεύχθηκαν από Πολωνούς ορειβάτες, συμπεριλαμβανομένου του Shisha Pangma του Piotr Morawski και του Ιταλού Simone Moro το 2005.

Η επιτυχία της ιστορικής πρώτης χειμερινής ανάβασης του Gasherbrum I, σκιάστηκε από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη νότια πλευρά του βουνού.

Εκεί, μια διεθνής αποστολή με επικεφαλής τον Gerfried Göschl σήμανε συναγερμό ότι τρεις ορειβάτες – ο Gerfried Göschl, ο Πακιστανός αχθοφόρος μεγάλου υψομέτρου Nisar Hussain και ο Cedric Hahlen από την Ελβετία – είχαν εξαφανιστεί.

Οι τρεις τους εθεάθησαν για τελευταία φορά το μεσημέρι της Παρασκευής 09/03/2012 περίπου 250 μέτρα κάτω από την κορυφή.

Οι τρεις πολύπειροι ορειβάτες προσπαθούσαν ν’ ανοίξουν μια νέα διαδρομή στη Νότια Όψη, η οποία όμως είχε τραγική κατάληξη.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…