Η Junko Tabei πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας
Η Junko Tabei, η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στην κορυφή του Everest, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 77 ετών νικημένη από τον καρκίνο.
Στις 16 Μαΐου 1975, η Junko Tabei πάτησε στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της γης, ακολουθώντας τη διαδρομή που άνοιξαν ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay από τη νότια πλευρά του βουνού. Ήταν μια ιστορική στιγμή στην ιστορία του αλπινισμού.
Όταν ταξίδεψε στο Νεπάλ το 1975, η Junko Tabei ήταν ήδη μητέρα μιας 3χρονης κόρης. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση του Νεπάλ επέτρεπε μόνο μία ορειβατική σεζόν το χρόνο στο Everest.
Η Ιαπωνική αποστολή, με χορηγούς ένα ιαπωνικό τηλεοπτικό σταθμό και μια εφημερίδα, αποτελούνταν από 15 γυναίκες. Κατά σύμπτωση (;), ο Ο.Η.Ε. είχε ανακηρύξει το 1975 ως “Διεθνές Έτος της Γυναίκας”.
Στις 4 Μαΐου, ο Γιαπωνέζικο camp στα 6.300 μέτρα, πάνω από τον παγετώνα Khumbu, χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα.
“Όλα τέλειωσαν. Ήρθε η ώρα να πεθάνω”. Αυτές οι σκέψεις πέρασαν από το μυαλό της Tabei εκείνη τη δραματική στιγμή, όπως διηγούνταν αργότερα.
Ανέπνεε με το ζόρι και είχε χάσει τις αισθήσεις της για λίγα λεπτά. Σώθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των Sherpas που την ξέθαψαν μέσα από τις μάζες χιονιού που την είχαν πλακώσει.
Δώδεκα ημέρες αργότερα, η Junko Tabei, στα 35 της, στέκεται στην κορυφή του κόσμου μαζί με τον Ang Tshering Sherpa. Έχει δώσει τα πάντα. Κάθε ικμάδα δύναμης.
“Δεν ήθελα να αναρριχηθώ ούτε βήμα περισσότερο. Ποτέ ξανά”, εξομολογείται αργότερα όταν αναπολεί τις στιγμές που πέρασε πάνω στη στέγη της γης.
Το 1992, η Junko Tabei έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στις “Επτά Κορυφές”, τις υψηλότερες κορυφές σε όλες τις ηπείρους της γης.
Το 2007, βραβεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας ως αναγνώριση των προσπαθειών της για την προστασία του ορεινού περιβάλλοντος.
Η Tabei έγραψε βιβλία και εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές για να επικοινωνήσει στον κόσμο την αγάπη της για την ορειβασία.
Παρά την αρρώστια που την ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια, η αγάπη της για τα βουνά παρέμεινε άσβεστη μέχρι το τέλος της ζωής της.
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ανέβηκε για τελευταία φόρα στο εμβληματικό Όρος Fuji, το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας με υψόμετρο 3.776 μέτρα, παρέα με μια ομάδα φοιτητών.
Άνθρωποι σαν την Junko Tabei, που αμφισβήτησαν τα όριά τους και άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο πέρασμα της ιστορίας, δεν σβήνουν, δεν χάνονται από τη μνήμη.
Μένουν μέσα μας και τριγύρω, ένα φωτεινό παράδειγμα για το πώς θα πρέπει οι άνθρωποι να ζουν τις ζωές τους.
R.I.P. Junko Tabei