Καρυά Λάρισας

Η Καρυά είναι χωριό του νόμου Λάρισας στον Δήμο Ελασσόνας, είναι κοινώς γνωστή και ως Καρυά Ολύμπου.

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λάρισας, και συνορεύει με την Μακεδονία. Γεωγραφικά ανήκει στο διαμέρισμα της Θεσσαλίας, και στην επαρχία Ελασσόνας.

Χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου, πήρε μάλλον το όνομά της από τις καρυδιές που εμφύουν εκεί ή με άλλη εκδοχή από την νύμφη Κάρνα, νύμφη που μάγευε τους άνδρες και τους οδηγούσε στο σπήλαιό της.

Η Καρυά, υπήρξε κεφαλοχώρι τις δεκαετίες του 1950-1960, αριθμώντας περί τους 4.000 περίπου κατοίκους.

Την δεκαετία του 1990 αριθμούσε περί τους 1.000 περίπου κατοίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται δραματικά.

Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, γι΄αυτό είναι και φημισμένη για το ποιοτικό κρέας αλλά και για τα φασόλια που παράγονται εδώ καθώς και για το τσάι και τα βότανα.

Ερείπια ακρόπολης κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων σώζονται στην κορυφή «Τιτνάτα» (1.700μ.), μία ώρα περίπου πεζοπορίας ΒΑ της Καρυάς.

Κατά την Τουρκοκρατία, το χωριό επέδειξε έντονη επαναστατική δράση. Είναι η πατρίδα του Χριστόφορου Περραιβού, μεγάλου αγωνιστή και συντρόφου του Ρήγα, καθώς και του γιατρού, φιλοσόφου και ερευνητή Οικονομίδη.

Ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στο βόρειο άκρο του οικισμού, και είναι ο πολιούχος ανάμεσα σε δεκάδες εκκλησίες και εξωκλήσια που βρίσκονται στην περιοχή, τόσο εντός όσο και εκτός του οικισμού.

Στις 15 κάθε Αυγούστου, παρουσιάζεται μεγάλη προσέλευση ανθρώπων, τόσο τουριστών όσο και ντόπιων, οι οποίοι διαμένουν σε μεγαλύτερες πόλεις, καθώς γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, με μεγάλες τιμές.

Κάθε 23 Αυγούστου λαμβάνει μέρος η μεγάλη πανήγυρις, με πολλές μουσικές, παραδοσιακές και κοινωνικού περιεχομένου εκδηλώσεις, καθώς τιμάται η Ένατη ημέρα από την κοίμηση της Θεοτόκου.

Από το χωριό δεν λείπουν οι πεζοπόροι, Έλληνες και ξένοι, αφού από εδώ διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο, και όπως είναι φυσικό, το χωριό αποτελεί ιδανική αφετηρία για ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου: Μεταμόρφωση (2.699 μ.), Φράγκου Αλώνι (2.678 μ.), Κακάβρακα (2.619 μ.), Εννέα Πύργους (2.421 μ.).

Άλλες προτεινόμενες διαδρομές είναι: α) το διεθνές μονοπάτι Ο2 προς τον Όλυμπο (συναντά το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που έρχεται από τον Κοκκινοπηλό), β) Καρυά – Καλλιπεύκη.

Θέση στο χάρτη

Πηγές
myvillage.gr
wikipedia.org

Ίσως σας ενδιαφέρουν…