Louis Lachenal, ο αφανής πρωτοπόρος ορειβάτης

Ο Louis Lachenal ήταν Γάλλος ορειβάτης και ένας από τους δύο πρώτους ανθρώπους που ανέβηκαν σε κορυφή μεγαλύτερη των 8.000 μέτρων.

Πριν από αυτή την ανάβαση, είχε κάνει τη δεύτερη ανάβαση της βόρειας Όψης του Eiger το 1947, με τον Lionel Terray.

Ο Lachenal γεννήθηκε στο Ανεσί της Άνω Σαβοΐας στις 17 Ιουλίου 1921. Στις 12 Νοεμβρίου του 1942 παντρεύτηκε την Adèle Rivier με την οποία έκανε δύο παιδιά.

Ορειβασία

Ο Lachenal έκανε τις πρώτες του αναρριχήσεις αναβάσεις στα βράχια του Biclope το 1934.

Από νεαρή ηλικία, ο ίδιος προτιμούσε τον κόσμο της περιπέτειας με τους ριψοκίνδυνους φίλους του.

Το 1941 έγινε μέλος της οργάνωσης “Jeunesse et Montagne” («Νεολαία και Βουνό»).

Το 1942 έγινε οδηγός της “Club Alpin Français” («Γαλλική Αλπική Λέσχη»), στην οποία ανήκε από το 1937.

Τον Ιούνιο-Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, συμμετείχε σε ένα ορειβατικό σχολείο, κατά τη διάρκεια διακοπών στο Σαμονί, όπου συνάντησε για πρώτη φορά τον Lionel Terray.

Λίγους μήνες αργότερα, γνώρισε κατά τύχη τον Gaston Rébuffat, ενώ την 1η Οκτωβρίου του ίδιου έτους έγινε εκπαιδευτής ορειβασίας και αλπικού σκι στο Les Contamines.

To 1945 έκανε τις πρώτες αναβάσεις του, με σχοινοσύντροφο τον Lionel Terray, στη βόρεια πλευρά της Les Droites και στην ανατολική όψη του Le Moine.

Ακολούθησε – μεταξύ άλλων και πάντα με τη συντροφιά του Lionel Terray – η τέταρτη ανάβαση στο Walker Spur το 1946 και η δεύτερη ανάβαση της βόρειας όψης του Eiger, το 1947.

Το 1948, εντάχθηκε στο “Compagnie des Guides de Chamonix” («Συνεταιρισμός Οδηγών Βουνού του Σαμονί»).

Το 1949, συνέχισε τις εντυπωσιακές του αναβάσεις, με αποκορύφωμα την ανάβαση μέσα σε μία μέρα σε τρεις δύσκολες διαδρομές, στην ανατολική κόψη του Crocodile, στην ανατολική όψη του Caiman και στην διαδρομή Ryan στο Plan.

Annapurna 1950

Στις 3 Ιουνίου 1950, μαζί με τον Maurice Herzog, ανέβηκε στην κορυφή της Annapurna στο Νεπάλ, σε υψόμετρο 8.091 μέτρα, το 10o ψηλότερο βουνό στον κόσμο.

Ο Lachenal, αν και βρέθηκε στην κορυφή της Annapurna στην ίδια αποστολή με τον Maurice Herzog, ήταν λιγότερο γνωστός στο παγκόσμιο κοινό – εκτός από τους στενούς κύκλους των Άλπεων όπου θεωρείτο θρύλος της ορειβασίας.

Η ανάβαση ήταν αξιοσημείωτη, γιατί η κορυφή ανιχνεύθηκε, αναγνωρίστηκε και σκαρφαλώθηκε μέσα σε μία ορειβατική σεζόν, χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου.

Είναι επίσης από τις λίγες «οκτάρες» που σκαρφαλώθηκαν με την πρώτη προσπάθεια.

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, η οποία μπορεί να παραλληλιστεί με την πρώτη ανάβαση του Everest τρία χρόνια αργότερα, το 1953, από τους Edmund Hillary και Tenzing Norgay.

Η κατάβαση αποδείχτηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και οι δύο ορειβάτες είχαν ελαφριές μπότες για την ημέρα κορυφής.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Herzog έχασε τα γάντια του κοντά στην κορυφή, καθώς και μια νύχτα αναγκαστικού μπιβουάκ σε μία κρεβάς, σε έναν υπνόσακο μοιρασμένο σε 4 τέσσερις ορειβάτες (Louis Lachenal, Gaston Rébuffat, Lionel Terray και Maurice Herzog) είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν εκτεταμένα κρυοπαγήματα, με επακόλουθη γάγγραινα που απαίτησε τον άμεσο ακρωτηριασμό από τον γιατρό της αποστολής, τον Jacques Oudot.

Οι δύο ορειβάτες που ανέβηκαν στην κορυφή έχασαν όλα τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους, ενώ ο Herzog έχασε και τα περισσότερα δάχτυλα των χεριών του.

Αναλυτική περιγραφή του χρονικού της πρώτης ανάβασης στην Annapurna θα βρείτε στην παρακάτω ανάρτηση:

Το χρονικό της πρώτης ανάβασης στην Annapurna

Μετά την επιστροφή του στο αεροδρόμιο Orly, την παραμονή του στην κλινική Vaugirard και την παρασημοφόρησή του με το μετάλλιο της Légion d’Honneur (Λεγεώνα της Τιμής), ο Louis Lachenal επέστρεψε στο Σαμονί.

Στη συνέχεια έδωσε μια σειρά από διαλέξεις, ξεκινώντας το 1951. Άρχισε να οδηγεί αυτοκίνητα πριν ξαναρχίσει την προπόνηση και την αναρρίχηση.

Ανέλαβε τη διοίκηση της Γαλλικής ομάδας αλπικού σκι και σλάλομ και ανέβηκε στο Monte Rosa τον Αύγουστο του 1955.

Το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου 1955, πήρε τον Jean-Pierre Payot για σκι στο Vallée Blanche, πάνω από το Chamonix.

Κάνοντας σκι μπροστά του με μεγάλη ταχύτητα, ξαφνικά έπεσε σε μια κρεβάς κρυμμένη από μια γέφυρα χιονιού, την οποία ο Payot απέφυγε την τελευταία στιγμή.

Με μεγάλη δυσκολία, κατάφερε να ειδοποιήσει τους οδηγούς βουνού στο Σαμονί που κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέσυραν το σώμα του Lachenal, το οποίο είχε πέσει σε βάθος 28 μέτρων.

Πίσω στο Σαμονί, τα λείψανά του φρουρούσαν οι σύντροφοί του στην Annapurna, Maurice Herzog και Gaston Rébuffat.

Το βουνό Pointe Lachenal (3.613 μ.) στον ορεινό όγκο του Mont Blanc πήρε το όνομά του.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…