Ο καλύτερος αναρριχητής του κόσμου

Ο Marcel Remy σε ηλικία 93 ετών στο Λεωνίδιο

Ο 96χρονος Ελβετός αναρριχητής Marcel Remy προσπάθησε να σκαρφαλώσει σε μια διαδρομή με βαθμό δυσκολίας 6a. Είναι, ίσως, ο καλύτερος αναρριχητής στον κόσμο. Ένα άρθρο του Andreas Kubin.

Ποιος είναι ο καλύτερος αναρριχητής στον κόσμο; Αυτός που έχει στο παλμαρέ του διαδρομές με βαθμό δυσκολίας 9a και 9b; Όχι!

Γιατί αύριο-μεθαύριο θα εμφανιστεί κάποιος άλλος που θα σκαρφαλώσει σε μια διαδρομή 9c ή ακόμη δυσκολότερη!

Στο βιβλίο του “Above the Abyss – Vertical to Overhanging”, ο Γάλλος αναρριχητής Georges Livanos έγραψε το περίφημο:

“Κάθε επίτευγμα στον αθλητισμό έχει ισχύ μόνο στην εποχή του”. Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει η έννοια του “καλύτερου αναρριχητή του κόσμου”. Ή μήπως μπορεί;

Ο 96χρονος Marcel Remy στην δεύτερη σχοινιά -με βαθμό 6a- της Les Guêpes

Ίσως θα μπορούσε να είναι ο Marcel Rémy, ο οποίος στην “τρυφερή” ηλικία των 96 ετών προσπάθησε να αναρριχηθεί στην Les Guêpes, μια διαδρομή δύο σχοινιών στο St-Loup στη Δυτική Ελβετία, την οποία σκαρφάλωσαν για πρώτη φορά το 1974 οι γιοι του Marcel, Yves και Claude Remy.

Παρόλο που ο Marcel κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη σχοινιά, μια σκληρή διαδρομή με βαθμό δυσκολίας έως 5c, στην ελαφρώς πιο επικλινή δεύτερη σχοινιά (βαθμού 6a) δεν είχε καμία τύχη.

Οποιοσδήποτε άνθρωπος ηλικίας κοντά στα 100 έτη που μπορεί ν’ αναρριχηθεί σε μια διαδρομή με βαθμό δυσκολίας VI (UIAA), μπορεί ορθώς να θεωρηθεί ως ένας από τους καλύτερους αναρριχητές στον κόσμο!

Πριν από τρία χρόνια είχα την τύχη ν’ αναρριχηθώ μαζί με τον Marcel στο Λεωνίδιο στην Ελλάδα.

Αυτός ο γέρος ήταν τόσο ευδιάθετος ενώ σκαρφάλωνε και τα μάτια του έλαμπαν, γεμάτα νεανικό ενθουσιασμό.

Είναι ή δεν είναι ένα πρότυπο για όλους μας; Ένας άνθρωπος που γερνάει (παραγερνάει θα έλεγα) αλλά, παρόλα αυτά, συνεχίζει να σκαρφαλώνει στις ορθοπλαγιές. Αυτός ο άνθρωπος είναι για μένα ο καλύτερος αναρριχητής του κόσμου.

Χαίρε, Marcel.

Update Ιούνιος 2021

Καθώς σκαρφαλώνει τον τοίχο με ευκολία στο αναρριχητικό κέντρο της περιοχής του, τίποτα δεν μαρτυρά το γεγονός ότι ο Marcel Remy είναι αισίως ένας 98χρονος γεράκος.

Παρά την ηλικία του, ο Ελβετός αναρριχητής εξακολουθεί να πηγαίνει στο κέντρο αναρρίχησης κάθε εβδομάδα.

«Το απολαμβάνω πολύ, γιατί πρέπει να δουλέψεις, πρέπει να σκεφτείς, να πιέσεις τον εαυτό σου κι αυτό μου ταιριάζει πολύ», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – AFP News Agency.

Απολαύστε τον και εμπνευστείτε στο παρακάτω video:

Update Ιούλιος 2022

Ο σπουδαίος Ελβετός ορειβάτης και αναρριχητής Marcel Rémy, πατέρας των διάσημων αναρριχητών Yves και Claude Remy, “έφυγε” στις 11 Ιουλίου 2022, ειρηνικά στον ύπνο του σε ηλικία 99 ετών.

Ο Marcel ενέπνευσε γενιές αναρριχητών και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ενός διαχρονικού, άπειρου πάθους για την αναρρίχηση και την ορειβασία.

Καλό ταξίδι Marcel.

Πηγή
planetmountain.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν…