Masherbrum: Ένα από τα τελευταία άλυτα προβλήματα των Ιμαλαΐων

Η Βορειοανατολική Όψη του Masherbrum – Photo © David Lama/Red Bull

Μόνο τέσσερις αποστολές, 15 συνολικά ορειβάτες, έχουν ανέβει στην κορυφή του Masherbrum, με την τελευταία επιτυχημένη ανάβαση να έχει πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν 40 χρόνια.

Η Δυτική του Όψη παραμένει ανεξερεύνητη. Η ακόμη μεγαλύτερη Βορειοανατολική του Όψη κατατάσσεται ως μια από τις πιο δύσκολες ορθοπλαγιές στον κόσμο και ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα προβλήματα στη σύγχρονη ορειβασία μεγάλου υψομέτρου.

Η Δυτική Όψη του Masherbrum
Masherbrum = K1

Το Masherbrum (Μασερμπρούμ), επίσης γνωστό ως K1, βρίσκεται στην περιφέρεια Γκάντσι, (Ghanche District) του Γκιλγκίτ Μπαλτιστάν (Gilgit Baltistan) στο Πακιστάν.

Με ύψος 7.821 μέτρα είναι το 22ο ψηλότερο βουνό στον κόσμο και το 9ο υψηλότερο του Πακιστάν.

Είναι η πρώτη κορυφή που χαρτογραφήθηκε στην οροσειρά του Karakorum, εξ ου και το K1.

Ονομασία

Η προέλευση του ονόματος δεν είναι σαφής. Προέρχεται πιθανώς από το «mashadar» (εμπροσθογεμές όπλο), με το «brum» που σημαίνει βουνό, εξαιτίας της ομοιότητας μιας διπλής κορυφής με παλιό εμπροσθογεμές.

Είναι εξίσου πιθανό να προέρχεται από το «masha» (βασίλισσα ή κυρία), δηλαδή η «βασίλισσα των κορυφών».

Έχουν προταθεί και άλλες εκδοχές, χωρίς υπάρχει οριστική κατάληξη ως προς το θέμα.

Για παράδειγμα αναφέρεται η εκδοχή να προέρχεται το όνομα από την αραβική λέξη «mahsher», που σημαίνει το «τέλος του κόσμου».

Επίσης, έχει προταθεί το «Λευκά Όρη», αφού «Burum» σημαίνει «λευκός» στην Μπουρουσάσκι γλώσσα των Χούνζα, αλλά δεδομένου ότι η γλώσσα αυτή δεν μιλιέται στην περιοχή, η εκδοχή αυτή δείχνει μάλλον απίθανη.

Γεωλογία-Γεωγραφία

Η κύρια οροσειρά του Karakorum αποτελεί ηπειρωτικό φυσικό σύνορο της νότιας Ασίας, καθώς βρίσκεται στο άκρο δύο συγκρουόμενων πλακών, κάτι που κάνει την περιοχή ιδιαίτερα ενεργή σεισμικά.

Ως τμήμα της ευρύτερης οροσειράς η σύσταση του Masherbrum περιλαμβάνει μεταμορφικό γνευσίτη και γρανιτικούς βαθόλιθους.

Το Masherbrum είναι η υψηλότερη κορυφή των ορέων Masherbrum, της οροσειράς Karakorum.

Είναι χαρακτηριστική κορυφή, που σκιάζεται εν μέρει από τις γειτονικές οκτάρες, το K2, το Gasherbrum I, το Broad Peak και το Gasherbrum II.

Το Masherbrum από την κοιλάδα Χους

Τα όρη Masherbrum βρίσκονται νότια του παγετώνα Baltoro και η κύρια οροσειρά Karakorum βρίσκεται βόρεια του Baltoro.

Οι ποταμοί που έχουν κατεύθυνση νότια εκβάλλουν στην Αραβική θάλασσα, ενώ οι ποταμοί που έχουν κατεύθυνση βόρεια εκβάλλουν στην Κίτρινη θάλασσα.

Ο παγετώνας Baltoro είναι το κοινότερο μέσο για την προσέγγιση των οκτάρων κορυφών του Karakorum από ορειβάτες και πεζοπόρους.

Το Masherbrum βρίσκεται στο βόρειο άκρο της κοιλάδας Χους (Hushe Valley), μέσω της οποίας γίνεται ηπρόσβαση στην κορυφή από τα νότια.

Ορειβατική ιστορία

Το 1856, ο Thomas George Montgomerie, υπολοχαγός του Βρετανικού Βασιλικού Σώματος Μηχανικού, παρατήρησε ένα ψηλό βουνό στην οροσειρά και το ονόμασε K1 (δηλαδή κορυφή 1 του Karakorum). Για τον γηγενή πληθυσμό το όνομα παρέμεινε Masherbrum.

Το βουνό επισκέφθηκε εκ νέου το 1911 ο William Workman και η σύζυγός του, γεωγράφος, χαρτογράφος και ορειβάτισσα Fanny Bullock Workman.

Μια από τις πρώτες αποστολές στο βουνό – Photo © Galen Rowell/Baltoro Adventures

Η πρώτη προσπάθεια ανάβασης έγινε το 1938 από τη Νότια Όψη. Η προσπάθεια απέτυχε λίγο πριν την κορυφή.

Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, το 1955 και το 1957, στο Masherbrum αναρριχήθηκαν για πρώτη φορά οι George Irving Bell και ο Willi Unsoeld, μέλη μιας Πακιστανοαμερικανικής αποστολής υπό τον Nick Clinch.

Ανέβηκαν από τη Νοτιοανατολική Όψη, διαδρομή που είχε σταματήσει αρκετές ομάδες στο παρελθόν.

Photo © Martin Hanslmayr – Red Bull Content Pool

Χρειάστηκαν 23 χρόνια πριν τη δεύτερη ανάβαση από τους Ιάπωνες Kakeyasu Minamura και Masuhino Nomura τον Αύγουστο του 1983.

Μία άλλη ιαπωνική αποστολή το 1985 αναρριχήθηκε στην εντυπωσιακή και ομορφότερη ΒΔ Κόψη και Βόρεια Όψη.

Στο βιβλίο της «Voyage au Bout du Vide: Une Cordėe Alpine au Masherbrum», η Γαλλίδα ορειβάτισσα Christine de Colombel παρέχει μια δραματική περιγραφή της προσπάθειάς της το 1980, με τον David Belden, να ανέβει το Masherbrum με αλπικό στυλ.

Η τρίμηνη αποστολή τους, «ταλαιπωρημένη» από τις κακές καιρικές συνθήκες, κατέληξε σε αποτυχία όταν χιονοστιβάδες παρέσυραν τον καταυλισμό τους και τραυμάτισαν την de Colombel, οδηγώντας σε μια απεγνωσμένη τριήμερη υποχώρηση υπό συνθήκες πλήρους white-out.

Photo © Daniel Born on Unsplash
Ίσως η δυσκολότερη ορθοπλαγιά στη Γη

Βορειοανατολική Όψη του Masherbrum. Εξαιρετικά τεχνική, κατακόρυφη, εκτεθειμένη σε συνεχείς χιονοστιβάδες. Ακόμα και η κατασκήνωση βάσης βρίσκεται στα 4.800 μέτρα.

Οι πρώτοι που τόλμησαν ν’ αναρριχηθούν σ’ αυτή την τεράστια ορθοπλαγιά ήταν μια ρωσική ομάδα με επικεφαλής τους Alexander Odintsov και Alexander Ruchkin.

Μετά την κατάκτηση της Βόρειας Όψης του Jannu, ήταν έτοιμοι για όλα. Όμως η κακοκαιρία και ο υψηλός βαθμός επικινδυνότητας τους ανάγκασαν να ματαιώσουν την προσπάθειά τους στο Camp, στα 5.800 μέτρα. Ο Oditsov είπε ότι ήταν «απροσπέλαστη».

Photo © Elliot Bowie on Unsplash
Το Eiger και το Cerro Torre μαζί

Το 2014, ο David Lama, ο Hansjorg Auer και ο Peter Ortner δοκίμασαν μια προσέγγιση αλπικού στυλ.

Αργότερα, ο Lama την περιέγραψε γλαφυρά ως «η Βόρεια Όψη του Eiger με ένα Cerro Torre στην κορυφή του».

Ο Lama υπολόγισε ότι μια δυνατή ομάδα μπορεί να χρειαστεί πέντε ή έξι ημέρες για ν’ ανέβει στην ορθοπλαγιά με αλπικό στυλ. Και θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά γρήγοροι στην προώθηση.

Το κάτω τμήμα της ορθοπλαγιάς είναι τόσο εκτεθειμένο σε χιονοστιβάδες, σεράκς και λιθοπτώσεις που όσο λιγότερο χρόνο αφιερώνει κανείς σ’ αυτό το κομμάτι, τόσο το καλύτερο.

«Στο μεσαίο τμήμα σκαρφαλώνεις κυρίως σε κάθετο πάγο», εξήγησε ο Lama και συνέχισε λέγοντας ότι «Το άνω τμήμα ξεκινά από τα 7.000 μέτρα, απαιτεί αναρρίχηση σε μικτό πεδίο και πρέπει να είναι ένα από τιςυψηλότερες και πιο απαιτητικές ορθοπλαγιές στον κόσμο».

«Το Masherbrum είναι εξαιρετικά επικίνδυνο βουνό και δεν μπορείς να το δοκιμάζεις κάθε χρόνο», δήλωσε ο Auer. «Αν το κάνεις, κάποια μέρα δεν θα γυρίσεις σπίτι».

Ηλιοβασίλεμα στο Masherbrum

Είχαν επιχειρήσει μια direct γραμμή ανάβασης στην ορθοπλαγιά, αλλά ο Auer παραδέχτηκε ότι αυτή η διαδρομή ήταν αδύνατη.

Σκεπτόμενος μια μελλοντική απόπειρα, παραδέχτηκε ότι όποια διαδρομή κι αν επέλεγαν, θα έπρεπε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να δωθούν ολοκληρωτικά σ’ αυτήν.

Δυστυχώς, ο Lama και ο Auer χάθηκαν και οι δύο σε μια χιονοστιβάδα στα Καναδικά Βραχώδη Όρη προτού μπορέσουν να προσπαθήσουν ξανά.

Διαβάστε ακόμα:
Τρεις κορυφαίοι ορειβάτες παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα στον Καναδά

Θέση στο χάρτη

Πηγές
explorersweb.com
wikipedia.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...