Matterhorn: 150 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του

Το Matterhorn (Μάττερχορν) ή Monte Cervino (Μόντε Τσερβίνο) είναι μία από τις πιο απόκρυμνες αλλά και χαρακτηριστικές κορυφές των Άλπεων.

Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας, σχηματίζοντας μια εντυπωσιακή φυσική πυραμίδα σε ύψος 4.478 μέτρων.

Η γερμανική ονομασία Matterhorn προέρχεται από τις λέξεις “Matte”, που σημαίνει “λιβάδι”, και “horn”, που σημαίνει “κορυφή”.

Η ιταλική ονομασία Cervino προέρχεται από τις λατινικές λέξεις cervus και -inus, που σημαίνουν “ο τόπος των Cervus”. Το Cervus είναι ένα είδος ελαφιών που περιλαμβάνει και την άλκη.

Κύριο χαρακτηριστικό του βουνού είναι η μεγάλη κλίση και από τις τέσσερις πλευρές του, που βλέπουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Αναμφίβολα, το Matterhorn προκαλεί δέος σε όποιον το αντικρύζει και δεν θεωρείται τυχαία μια από τις ομορφότερες κορυφές της γης.

Αποτελεί το σήμα κατατεθέν των Άλπεων και της Ελβετίας και μετά την κατασκευή του σιδηρόδρομου χιλιάδες τουρίστες και ορειβάτες έρχονται κάθε χρόνο στο βουνό.

Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του υπέροχου αυτού βουνού.

Ήταν 14 Ιουλίου 1865, όταν ο Βρετανός ορειβάτης Edward Whymper και η ομάδα του πάτησαν για πρώτη φορά στην κορυφή του Matterhorn, μέσω της Hornli Ridge, την κλασική διαδρομή που χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα οι ορειβάτες.

Δεν πρόλαβαν, όμως, να χαρούν για πολύ την ιστορική τους επιτυχία, καθώς κατά τη διάρκεια της κατάβασης από την βόρεια πλευρά, τέσσερα από τα επτά μέλη της ομάδας γλίστρησαν και έπεσαν στο κενό.

Ο θρίαμβος και η καταστροφή κατά την πρώτη ανάβαση στο Matternhorn (του Γάλλου εικονογράφου Gustave Dore)

Μόλις τρεις ημέρες αργότερα, το βουνό κατακτήθηκε και πάλι, από τους Jean-Antoine Carrel και Jean-Baptiste Bich, που έγιναν οι πρώτοι ορειβάτες που έφτασαν στην κορυφή από την ιταλική πλευρά.

Από τότε πολλοί είναι εκείνοι που ανέβηκαν στην απόκρυμνη κορυφή του, αλλά και πολλοί αυτοί που έχασαν τη ζωή τους στα απόκρυμνα βράχια του.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500 ορειβάτες έχουν σκοτωθεί στις απότομες βραχώδεις πλαγιές του.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε πτώσεις, στην απειρία, την υποτίμηση των αντικειμενικών κινδύνων που κρύβει το βουνό, τις κακές καιρικές συνθήκες και την πτώση βράχων.

Πολλά από τα θύματα του βουνού, μεταξύ των οποίων και τρία από την πρώτη καταστροφική ανάβαση, είναι θαμμένα στο νεκροταφείο στο κέντρο της πόλης του Ζερμάτ.

Η εμβληματική βόρεια πλευρά του βουνού αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 1931 από τους Franz και Toni Schmid.

Ο Ελβετός ορειβάτης Daniel Arnold κατάφερε φέτος (στις 22/4/2015) να σπάσει το ρεκόρ της πιο γρήγορης αναρρίχησης στην βόρεια πλευρά του βουνού.

Χρειάστηκε 1 ώρα και 46 λεπτά, βελτιώνοντας κατά 10 λεπτά το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο Ελβετός υπερορειβάτης Ueli Steck από το 2009.

Όσο εντυπωσιακό είναι το εγχείρημα, άλλο τόσο εντυπωσιακά είναι και τα πλάνα που, όπως είναι λογικό, σε τέτοιο υψόμετρο κόβουν την ανάσα.

Μπορεί το Matterhorn να είναι μόλις το δέκατο ψηλότερο βουνό της Ελβετίας και μία από τις 48 ελβετικές κορυφές άνω των 4.000 μέτρων, σίγουρα όμως είναι το πιο πολυφωτογραφημένο βουνό, όχι μόνο της Ελβετίας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Το γιατί θα το ανακαλύψετε βλέποντας τις παρακάτω φωτογραφίες:

Photo © İlhan Eroglu

Photo © İlhan Eroglu

Photo © Jan Zahula

Photo © BIEN-U LEE

Photo © Andreas Jones

Photo © Andreas Jones

Θέση στο χάρτη

Πηγές
climbing.about.com
wikipedia.org
perierga.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...