Το καταφύγιο του Μαινάλου

Το καταφύγιο “Πάνος Αλεξόπουλος” από την κορυφή του Μαινάλου

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Σ. Τρίπολης

Το ορειβατικό Καταφύγιο του Μαινάλου “Πάνος Αλεξόπουλος” βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μ., κάτω από την ομώνυμη ψηλότερη κορυφή του βουνού (1.981 μ.).

Πήρε το όνομά του από τον τότε πρόεδρο του συλλόγου Πάνο Αλεξόπουλο κατά την θητεία του οποίου και κατασκευάστηκε.

Τα έργα οικοδόμησής του άρχισαν το καλοκαίρι του 1964 ενώ τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Ε.Ο.Σ. Τρίπολης το 1969.

Η προσέγγιση στην περιοχή του καταφυγίου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι από το χωριό Άνω Καρδαράς και ο δεύτερος από τη Βυτίνα.

Αυτοί οι δύο επαρχιακοί δρόμοι είναι εκπληκτικής ομορφιάς, καθώς διασχίζουν κατάφυτες με έλατα πλαγιές και καταλήγουν στο οροπέδιο της Οστρακίνας, το οποίο μπορεί να γίνει αφετηρία ή τερματισμός ποικίλων πεζοπορικών ή ποδηλατικών διαδρομών.

Το καταφύγιο από το μονοπάτι για την Αλωνίσταινα

Μια αξιόλογη προσέγγιση στο καταφύγιο είναι η διάσχιση του μονοπατιού που ξεκινάει από το Λεβίδι. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω άρθρο:

Πεζοπορώντας στα μονοπάτια των αρκαδικών χωριών του Μαινάλου (Μέρος Β)

Το καταφύγιο είναι ένας κοντινος προορισμός για όλη την Πελοπόννησο αλλά και την Αττική καθώς απέχει 30 χλμ. από την Τρίπολη και 162 χλμ. από την Αθήνα.

Χώροι και φιλοξενία του καταφυγίου
  • Η πρόσβαση στο χώρο του καταφυγίου είναι εύκολη με αυτοκίνητο, καθώς καταλήγει σε άνετο και διαμορφωμένο πάρκινγκ.
  • Το καταφύγιο φιλοξενεί άνετα 35 άτομα, ενώ έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 50 άτομα, κάτω από προϋποθέσεις. Επιπλέον, διαθέτει και χώρο για τοποθέτηση σκηνών.
  • Διαθέτει 3 δωμάτια οκτάκλινα, 1 εξάκλινο και 1 τετράκλινο. Κάθε δωμάτιο διαθέτει σεντόνια, μαξιλαροθήκες και κουβέτρες.
  • Διαθέτει ευρύχωρο σαλόνι και τραπεζαρία με μεγάλο τζάκι.
  • Υπάρχει οργανωμένη κουζίνα και οι διανυκτερεύοντες μπορούν να μαγειρέψουν το φαγητό της αρεσκείας τους.
  • Οι τουαλέτες και το ντους βρίσκονται εντός του κτηρίου.
  • Το καταφύγιο έχει ρεύμα, κεντρική θέρμανση και ζεστό νερό.
  • Η επικοινωνία στο οροπέδιο Οστρακίνας είναι εφικτή από όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.
  • Παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας καθημερινές, καθώς και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινης περιόδου, κατόπιν πάντα συνεννοήσεως.

Για πληροφορίες και κρατήσεις απευθυνθείτε στο 6972221361 (Γιαννούκος Άρης) πρωινές ή βραδυνές ώρες ή να στείλετε μήνυμα στο παραπάνω τηλέφωνο και θα επικοινωνήσουν μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Θέση στο χάρτη

Ίσως σας ενδιαφέρουν…