Messner (Video)

Η αδυσώπητη φιλοδοξία ενός ανθρώπου να ξεπεράσει τα όρια του αδύνατου.

Ο Reinhold Messner είναι ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στο Everest χωρίς τη χρήση οξυγόνου το 1978 (μαζί με τον Peter Habeler).

Είναι επίσης ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε ν’ ανέβει και στις δεκατέσσερις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων.

Πολλά άρθρα και βιβλία έχουν γραφτεί από τότε, πολλά αφιερώματα στην τηλεόραση και ντοκιμαντέρ.

Επομένως, γιατί άλλη μια ταινία για τον Messner; Ο κινηματογραφιστής Andreas Nickel ενδιαφέρθηκε για το υπόβαθρο αυτού του εξαιρετικού ορειβάτη που έφερε επανάσταση στη σύγχρονη ορειβασία.

Θέλησε να φωτίσει τα κίνητρα και τα πραγματικά αίτια που τον οδήγησαν να ξεπεράσει τα όρια του αδύνατου.

Η ταινία ξεκινά μ’ ένα εκπληκτικό εναέριο πλάνο των χιονισμένων κορυφών των Ιμαλαΐων.

Καθώς η κάμερα μεγεθύνει, βλέπουμε μια μικροσκοπική μαύρη κηλίδα να μετατρέπεται σε άνδρα που σκαρφαλώνει στον απότομο, εκτυφλωτικό λευκό τοίχο πάγου.

Αυτό το ντοκιμαντέρ δεν αναφέρεται μόνο στον επιτυχημένο και τολμηρό αλπινιστή, αλλά παρουσιάζει επίσης έναν άνδρα που έρχεται αντιμέτωπος με τις αποτυχίες και τα μειονεκτήματά του.

Γεννημένος το 1944 σε ένα μικρό χωριό στο Νότιο Τιρόλο ως ο δεύτερος γιος μιας οικογένειας με εννέα παιδιά, ο Messner ήθελε να κοιτάξει πέρα από τα ψηλά βουνά που τον περιβάλλουν.

Οι αναπαραγόμενες σκηνές της παιδικής του ηλικίας ρίχνουν φως στα πρώτα χρόνια της ζωής του, τότε που σμίλευε τον χαρακτήρα του.

Ο ίδιος ο Μessner μιλάει για τον αυστηρό πατέρα, την στοργική μητέρα, τα χρόνια του οικοτροφείου μακριά από την οικογένεια και το πώς ο μικρότερος αδερφός του Günther έγινε ο στενότερος σύντροφός του στην αναρρίχηση.

Όταν προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε μια αποστολή στο Nanga Parbat (8.125 μ.) το 1970, ζητά να συμπεριληφθεί και ο ο αδελφός του στην ομάδα.

Φτάνουν κι οι δύο στην κορυφή, αλλά όταν ο καιρός χαλάει, ο Günther (23 ετών) μένει πίσω και χάνεται μέσα στη χιονοθύελλα.

Μετά από έξι ημέρες και μια επίπονη κατάβαση χωρίς να καταφέρει να βρει τον αδερφό του, ο Reinhold φτάνει στην κατασκήνωση βάσης εντελώς εξουθενωμένος και με σοβαρό κρυοπαγήματα.

Έξι από τα δάχτυλά του πρέπει να ακρωτηριαστούν. Το μοναδικό αρχειακό υλικό αναμειγνύεται με συνεντεύξεις συνορειβατών, τριών αδελφών του και μιας πρώην φίλης του γιατρού της αποστολής.

Όλα τα γυρίσματα έγιναν σε αυθεντικές τοποθεσίες από τους Δολομίτες έως τα Ιμαλάια.

Ο προηγμένος εξοπλισμός με γυροσκοπικό σταθεροποιητή παρέχει καθαρές, ευκρινείς εικόνες των επιβλητικών ορεινών όγκων, δίνοντας μια εντελώς νέα προοπτική.

Σχεδόν αισθάνεται κανείς ότι βυθίζεται στην απέραντη θάλασσα από γιγάντιες χιονισμένες βουνοκορφές.

Τον νεαρό Reinhold Messner υποδύεται ο Florian Riegler, ο οποίος σκαρφαλώνει στις πιο απότομες πλαγιές, κουβαλώντας τον «πρωτόγονο» ορειβατικό εξοπλισμό της δεκαετίας του 1970.

Συναρπαστικό θέαμα, με τον θεατή να εμπλέκεται πραγματικά σ’ έναν κόσμο χιονιού, πάγου και κακουχιών.

Αφού ο Messner κατέκτησε την τελευταία του κορυφή στα Ιμαλάια το 1986, περπάτησε στην Ανταρκτική (1989/1990), τη Γροιλανδία (1993) και την έρημο Γκόμπι (2004). Τώρα ζει στο Κάστρο Juval στο Τιρόλο, το οποίο έχει μετατρέψει σε μουσείο.

Εκτός από την όμορφη κινηματογράφηση των Irmin Kerck και Denis Ducroz, η ταινία σκιαγραφεί ένα ευαίσθητο πορτρέτο ενός αξιοσημείωτου ανθρώπου, ενός πρωτοπόρου ορειβάτη που αυτοαποκαλείται «κατακτητής του άχρηστου».

Ίσως σας ενδιαφέρουν…